Путин накара Европа да се замисли за своите истински ценности

25518
Путин накара Европа да се замисли за своите истински ценности
Снимка: Getty Images

Променя ли Путин Европа?

Има непосредствена причинно-следствена връзка между нахлуването на Русия в Украйна и Европейския съюз, който сигнализира за себе си нова стратегия за по-силна роля в областта на сигурността. Казано с термините на Ленин, ЕС се придвижи "десетилетия напред" с декларацията си във Версай и обсъжданията на Европейския съвет миналата седмица. Повече от 50 години ЕС обмисляше да играе роля в областта на сигурността и сега изготви свой Стратегически компас. Това е постижение на Путин.

Въпреки това ефектът остава неясен. ЕС ще се бори да приведе в действие новия си капацитет за бързо разгръщане (само от 5000 души) до целевата дата 2025 г., а правилата за вземане на решения все още не са разработени. Нуждата от консенсус може да го възпрепятства.

ОЩЕ: Путин все по-често е обграден от лекари, включително от специалист по тумори, сочи разследване 

Ключовите промени в отговор на Путин са на национално равнище. Германия пресече Рубикон и обяви значително увеличение на разходите си за отбрана. "Неохотният хегемон" беше провокиран. И с право: Германия е твърде голяма, за да не играе роля. Забележително е, че промяната се извършва от правителство на социалдемократите/зелените. По същия начин Финландия и Швеция обмислят да прекратят неутралитета си и да се присъединят към НАТО.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Секси боксьорка агресира срещу Путин: Ще те нокаутирам (ВИДЕО)

Защото именно Алиансът е поставен в центъра на вниманието в украинската криза. Военният отговор наистина може да дойде само от НАТО и Съединените щати. Това стана ясно, когато Полша поиска да достави самолети на Киев. Това можеше да стане само чрез споразумение за размяна с Вашингтон и Байдън реши - "не".

Така че при всички вероятни резултати за поемането на нова роля в областта на сигурността ЕС ще остане в сянката на НАТО и ще зависи от решенията на Вашингтон. Такава е реалността на сигурността в днешния свят: ЕС никога няма да може да достигне ролята или капацитета на НАТО. ЕС беше създаден за един свят, в който държавите да се обединят около набор от норми и ценности. Въпреки това Путин се държи така, сякаш се намираме в свят като този от 30-те години на миналия век. Проблемът за ЕС е, че той не е създаден да играе ролята на първи отговорник при военна криза.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кличко пусна ВИДЕО и обяви действията в Буча за "геноцид" 

Но разглеждайки връзката между нахлуването в Украйна и новите разсъждения на ЕС за сигурността, може би пропускаме промени, които могат да се окажат по-големи и съществени. Защото вече има признаци за настъпващи по-дълбоки социологически промени, които бъдещите историци може би ще видят по-ясно. Те са очевидни в многобройните демонстрации и протести, които се проведоха в цяла Европа в подкрепа на Украйна.

Сталин обедини Западна Европа по време на Студената война. Но Путин може би прави повече, помагайки на Европа да се замисли за своите истински ценности.

ОЩЕ: Отрова или злополука - руският елит се подготвя да отстрани Путин? 

Накратко, нахлуването на Русия в Украйна пренастройва политиката на идентичност в Европа. Путин припомни на Европа за какво се бори тя. Речта на президента Володимир Зеленски пред Европейския съвет постави унгарския президент Виктор Орбан на място. Зеленски го попита директно: "Знаете ли какво се случва в Мариупол? За кого сте?" Миналата седмица срещата на Вишеградската група беше отменена от Полша и Унгария, защото те не искаха да седнат с Орбан в знак на протест срещу хладната му подкрепа за действия срещу бившия му приятел Путин.

Путин за Буча нагличко запя: Не бях аз, кой в гащите ми ...

Потресаващите кадри от украинското градче Буча, едно от предградията на Киев, обиколиха света. Какво е станало там, след като руските в...

В кампанията за президентските избори във Франция кандидатите на крайната десница бяха поставени натясно заради топлите си думи в миналото за "силния лидер" Путин. И Матео Салвини в Италия е в подобно затруднение. Популистката десница на евроскептиците е отслабена.

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Кажи им, че ще ги унищожа" - Путин към Абрамович

Икономическите санкции срещу Русия (и нейните олигарси) бяха предизвикани от вълните на обществена подкрепа, невиждани от времето на движението анти-апартейда срещу режима в Южна Африка.

Така че конфликтът в Украйна може би изважда на показ по-добрата същност на Европа, напомняйки ѝ за какво всъщност се бори. Тектоничните плочи на нашите вътрешнополитически съперничества се разместват и показват кой е европеец и кой не е.

Европа да има набор от ценности. Не можеш да осъдиш Ердоган, а да се двоумиш по отношение на Путин - и двамата са предизвикателство за това, което Европа защитава.

Карла Дел Понте призова за издаване на международна заповед за арест за Путин

Бившият главен прокурор на Международния наказателен съд Карла Дел Понте призова за издаване на международна заповед за арест за руския...

ОЩЕ: Шефът на британското разузнаване: Руските войници отказват да изпълняват заповедите 

Най-значимият резултат от действията на Путин може би е, че той даде възможност на Европа да придобие по-силно усещане за своите ценности. А бъдещите последици от това могат да бъдат само положителни.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Историческата грешка на Запада в конфликта Русия - Украйна

-------------------------------

Анализът е на Кевин Федърстоун, професор по съвременни гръцки изследвания, професор по европейска политика и директор на Гръцката обсерватория в Лондонското училище по икономика за „Катимерини“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари