X
 
 

Путин: САЩ използва долара като оръжие и провокира войни, за да доминира света

4324 2
photo of Путин: САЩ използва долара като оръжие и провокира войни, за да доминира света
Снимка: Getty Images/Guliver
Настоящият модел на световни икономически отношения е в криза, а опитите на САЩ да доминира над света, използвайки долара за натиск, водят до търговски и реални войни. Така руският президент Владимир Путин коментира глобалните икономически процеси и тенденции на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Той призова за нов икономически ред и критикува Америка за действията ѝ срещу Huawei, опитите да саботира проекта "Северен поток-2" и използването на долара като оръжие, опитвайки се да разшири властта си по целия свят.

Диктатът на САЩ, от който страдат Европа и Huawei

Според руския президент насърчаваният от САЩ модел на доминиране в световната икономика води до безкрайни конфликти, търговски войни и други действия, тъй като е "някакъв вид свободна борба без никакви правила". Усилията за господство над други страни е предизвикват търговски и реални войни.

"Ситуацията около Huawei, която те се опитват не само да пристиснат, а безцеремонно да изтласкат от глобалния пазар, в някои кръгове вече се нарича първата технологична война в настъпващата цифрова ера", заяви Путин, цитиран от "Спутник" и "Газета.ру".

Газпопроводът "Северен поток-2" и интересът на европейците към него "не се вписва в логиката и не отговаря на интересите на онези, които, в рамките на съществуващия универсалистки модел, са свикнали с изключителността и всепозволеността си, с това, че другите трябва да плащат техните сметки. И затова се опитват и се опитваха безкрайно да торпилират проекта", обяснява Путин. По думите му проектът има за цел да подобри енергийната сигурност на Европа и да създаде нови работни места.

Държавният глава призова за дълбока реформа и преразглеждане на водещата роля на долара, тъй като доверието в него намалява. Промените в световната икономика "призовават към преосмисляне на ролята на долара, който се превърна в инструмент на натиск от страна на една държава върху останалия свят", каза Путин.

Русия и Китай - новият алианс на века

Тази седмица западните съюзници се събраха във Великобритания и Франция, за да отбележат най-големия морски десант в историята. Но дале...

Руският лидер подчертава, че ролята на международните икономически институции трябва да бъде засилена и изпълнена с ново съдържание, за да се стимулира икономическият растеж. Трябва да има по-голяма равнопоставеност в достъпа до технологии, които са от ключово значение в съвременния свят.

"Опитите за монополизиране на новата технологична вълна, ограничаване на достъпа до нейните плодове, довеждат до ново ниво на проблеми в глобалното неравенство, както между страните и регионите, така и в рамките на държавите. И това е основният източник на нестабилност", предупреждава Путин.

Руският лидер, чиято страна е подложена на многобройни санкции от страна на САЩ, многократно е критикувал световната финансова система, създадена от Вашингтон след Втората световна война. "Предишните модели на развитие дадоха шансове на страните от Запада, а с нарастващата конкуренция, те заговориха с езика на санкциите", добави той.

Путин обвини Вашингтон, че иска да "разшири своята власт до целия свят". "Но този модел не само противоречи на логиката на нормалната международна комуникация. Най-важното е, че той не служи на интересите на бъдещето", заяви държавният глава.

Нов модел на глобалната икономика

Ще се откаже ли Русия от долара?

Руското правителство обяви, че работи върху план за дедоларизация на икономиката на Русия в размер на 1,6 трилиона долара и отказ от на...

Всички лидери трябва откровено да признаят, въпреки положителния растеж, че настоящият модел на международни икономически отношения е в криза". А проблемите в тази криза "се умножават през последните десетилетия", посочи той.

Политиката на количествено облекчаване не решава проблемите, а само ги тласка в бъдещето. Световната търговия престана да бъде безусловният двигател и новият двигател все още не е заработил, заяви Путин.

Говорейки за това как може да се изгради нов световен ред в световната икономика, президентът отбелязва, че не призовава да се руши старият, а "да се налага единственият истински канон, а именно, преди всичко хармонизиране на националните икономически интереси".

"Принципите на взаимодействие, конкуренция и сътрудничество между страните, с техните различни модели на развитие, характеристики и интереси. Развитието на такива принципи трябва да върви колкото е възможно по-открито и демократично", препоръчва той.

"Светът трябва да се гледа реално. Като първа стъпка, предлагаме, като говорим за дипломация, да провеждаме един вид демилитаризация на ключови области на световната икономика и търговия, а именно да защитим от търговските и санкционни войни доставките на основни стоки като лекарства, медицинско оборудване, жилищни и комунални системи, енергия, които може да намалят натиска за околната среда и климата", коментира Владимир Путин.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 3 потребители
  • Moses Mordecai Levy 2 Moses Mordecai Levy преди 3 месеца Профил на трол?
    САЩ и долара са грешка,която скоро ще бъде поправена!
  • Македонецъ 1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
    ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН Е ИСТИНСКИ ПАСТИР НА РУСИЯ. ПАСТИР СТОМАНА. ПЛАНЕТАРЕН БОЕЦ. ЕДНО ЗНАМ СЪС СИГУРНОСТ. РУСИЯ НЯМА ДА СЕ ДАДЕ БЕЗ БОЙ . И ПОЧТИ СЪМ И УБЕДЕН , ЧЕ И Н.Р. КИТАЙ СЪШО. F....OF Usa*nato F...OF AND...
Последно в Актуално