Разнобой между Зеленски и Залужни? Умората от конфликти ражда кавги в Украйна

6574
Разнобой между Зеленски и Залужни? Умората от конфликти ражда кавги в Украйна
Снимка: Facebook/Головнокомандувач ЗС України

Умората от конфликта и трудната ситуация на фронта доведоха до критики срещу Зеленски в Украйна, пише полското издание Rzeczpospolita. Феновете на Залужни пишат, че той трябва да бъде президент. Политиците, които избягваха взаимната си критика в първите месеци на конфликта, възобновиха конфронтацията.

Все повече се говори за напрежение между кабинета на украинския президент и главнокомандващия армията. Опозицията вече нанася първите удари по украинския лидер.

"Отношенията между президента Володимир Зеленски и неговия главнокомандващ Валери Залужни се оценяват като ужасни", написа наскоро The Economist. В същото време британският седмичник се позовава на непубликувани вътрешни проучвания, проведени в Украйна, които показват, че доверието в президента е подкопано заради корупционни скандали. През ноември рейтингът на Зеленски беше едва 32%. Междувременно генерал Залужни се ползва с доверието на повече от 70% свои сънародници. Имаше ли наистина сериозен конфликт между главнокомандващия армията и президента на Украйна? Още: Анализ на Зеленски: Дори войната да приключи - Русия пак ще ни атакува щом се възстанови

"Залужни за президент"

Нашите събеседници в Киев твърдят, че това са повече от слухове и казват, че повратната точка е публикуваната в The Economist статия на главнокомандващия армията в началото на ноември, в която той признава, че ситуацията на фронта е изпаднала в задънена улица. „Ако военен реши да се занимава с политика, това е негово право, но тогава той трябва да влезе в политиката и вече не може да участва във войната“, заяви Зеленски няколко седмици по-късно в интервю за The Sun.

"Умората от конфликта и трудната ситуация на фронта предизвикаха критики към президента още през есента. В същото време феновете на Залужни започнаха да пишат в социалните мрежи, че той трябва да бъде президент. Тезите бяха подхранвани и от някои депутати от опозиционните партии, а от това се възползва и Русия, която искаше да предизвика конфликт между президента и генерала. И всичко това се случи на фона на слуховете за президентски избори догодина“, твърди известен жител на Киев пред политолога от Rzeczpospolita Володимир Фесенко. "Тезата, че Залужни може да бъде алтернатива на Зеленски, беше пропагандирана много активно. Офисът на Зеленски реагира критично. А по-късно в The Economist се появи друга статия на Залужни, която също предизвика недоволство у президента и неговия антураж", добавя той.

Възможно ли е командващ армията да подаде оставка по време на военен конфликт?

Отдавна свързан с армията, Залужни никога не е демонстрирал политически амбиции. Той не е толкова публична личност като Зеленски или медийния му ординарец и шеф на разузнаването Кирило Буданов. „Казват, че той е фокусиран изключително върху военните въпроси, но в същото време има достатъчно хора, които се опитват да го въвлекат в политиката“, твърди Фесенко. Още: Войната между Зеленски и Залужни: Оставка на генерала би го изстреляла директно в политиката

Имаше и критици на генерала, за първи път от началото на конфликта тази критика беше изразена във Върховния съвет. Депутатът Маряна Безуглая от президентската партия „Слуга на народа“ обвини Залужни „че още няма план за действие през 2024 г.“ и по-специално във факта, че необучени войници участват в щурмови операции на фронта. Това, което придава пикантност на ситуацията, е фактът, че Безуглая е член на парламентарната комисия по сигурност, отбрана и разузнаване. Тя също така председателства подкомисията по прилагане на ценностите и стандартите на НАТО. Още: Киев: Разногласия и конфликти между Зеленски и Залужни? Няма такова нещо

„Тази дискусия не беше публична, но напрежението нарасна и сега ситуацията е такава, че военното ръководство не може да представи никакъв план за 2024 г. и всичките им предложения се свеждат до необходимостта от повече хора, а идеи за промяна на системата на въоръжените сили липсва. Такова ръководство трябва да си тръгне", написа депутатката Безуглая на страницата си във Facebook, където от няколко дни атакува генерал Залужни, пише още Rzeczpospolita.

Възможно ли е командващ армия да подаде оставка по време на война? "Теоретично е възможно. Президентът има право да направи това, защото той е върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Но подобно решение би било рисковано, тъй като Залужни е много популярен както в армията, така и в общество. Ще започне вътрешна конфронтация. По този начин президентът ще тласне Залужни в политиката и ще създаде изкуствено конкурент за себе си", казва Фесенко.

"Умората и нервността царуват"

Изглежда, че украинските политици, които избягваха взаимни критики в първите месеци на конфликта, се връщат към конфронтацията. В петък, 1 декември, лидерът на опозиционната партия "Европейска солидарност" и бивш президент Петро Порошенко имаше планирани срещи в полския Сейм и в Конгреса на САЩ, но не беше пуснат от Украйна. В Съединените щати, каза Порошенко, щял да говори за продължаване на финансовата помощ за Украйна. Бившият президент имаше разрешително за излизане, подписано от председателя на Върховната рада, но на границата научи, че то е анулирано. Причина? Украинската служба за безопасност (СБУ) съобщи, че Порошенко е планирал да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, който е враг номер едно на Украйна в Европа, и се предполага, че тази среща "Русия ще я използва в своите информационни и психологически операции срещу Украйна“. Още: Залужни каза защо се карат със Зеленски: Шегичка коя руска база да бъде "разбомбена" (ВИДЕО)

"Тези безсмислени действия представляват голяма заплаха както за отбранителната способност на страната, така и за нашия европейски път. Те пречат на борбата ни с жестокия враг, показват ни в неприятна светлина пред нашите партньори и разрушават единството в обществото", оцени Порошенко действия на властите.

Кметът на Киев Виталий Кличко наскоро в разговор с Der Spiegel не спести критиката си към президента като твърди, че Украйна се движи към авторитаризъм.

"В Украйна няма паника или тревожни настроения. Има умора и нервност", обяснява Фесенко настроенията в Киев.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари