Шансът, който войната в Украйна даде на САЩ и Русия

12621
Шансът, който войната в Украйна даде на САЩ и Русия
Снимка: istock

Войната в Украйна продължава, а напрежението между Русия и САЩ е високо. Забавящата се украинска контраофанзива обаче дава възможност на дипломацията да поднови разговора за контрола върху въоръженията, пише хонгконгското издание South China Morning Post.

Напредъкът е възможен, но за да го постигнат, Вашингтон и Москва трябва да отделят преговорите за контрол на въоръженията от конфликта и да премахнат тактическите ядрени оръжия.

Когато Русия нахлу в Украйна, между Русия и Съединените щати се увеличи песимизмът по въпроса за контрола върху въоръженията. Владимир Путин обяви, че Русия преустановява изпълнението на Новия договор СТАРТ и това допълнително засили напрежението. Поради тази причина песимистите по въпроса за контрола върху въоръженията са заели водеща позиция и успешно прокарват собствените си възгледи.

Заради войната и отказа от участие в договора, механизмът за контрол на въоръженията беше изместен на заден план. В резултат на това в областта на контрола върху въоръженията възникна ситуация, невиждана след Кубинската ракетна криза. Но не всичко е загубено. В сегашните обстоятелства има голяма възможност за сближаване между Русия и САЩ по въпросите за контрола над въоръженията, тъй като при всяка криза има шанс за благоприятен изход. Още: Щатски сенатор към Медведев: Ядрен удар в Украйна ще е атака срещу НАТО

Шанс пред двете държави

Историята потвърждава подобни аргументи. Съединените щати и Съветският съюз изненадващо бързо успяха да договорят и ратифицират Договора за частична забрана на ядрените опити, като направиха това в рамките на една година след разрешаването на кубинската ракетна криза. Това ни напомня, че контролът върху въоръженията има обещаващи перспективи и сега моментът е подходящ за нови споразумения между Русия и САЩ в тази област.

Днешните събития до известна степен приличат на епохата преди разведряването, когато почти нямаше сътрудничество по въпросите за контрола на въоръженията. Нестабилната ситуация обаче принуди лидерите на двете суперсили да седнат на масата за преговори. По същия начин напрежението около въоръжения конфликт в Украйна може да принуди Владимир Путин и Джо Байдън да подновят преговорите за контрол на въоръженията, за да избегнат катастрофални последици.

Изявление на съветника по националната сигурност Джейк Съливан през юни показва, че има надежда за продължаване на преговорите за контрол на оръжията. Той каза: „Вместо да чакат всички наши двустранни различия да бъдат разрешени, Съединените щати са готови да се ангажират с Русия сега, за да ограничат ядрените рискове и да създадат рамка за контрол на оръжията след 2026 г.“ Това предполага, че САЩ са съгласни да преговарят без предварителни условия и предлагат пътна карта за бъдещи преговори за контрол на оръжията. Още: Медведев: Разполагането на ядрени оръжия в Полша носи риск от използването им

Това беше първото подобно предложение от началото на инвазията в Украйна. Съединените щати се отдалечиха от предишната си стратегия и престанаха да изискват Москва да спазва условията на договора СТАРТ-3. Русия приветства жеста, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече предложението на Съливан „важно и положително“ и изрази надежда, че то ще бъде „подкрепено от фактически стъпки по дипломатически канали“, пише още South China Morning Post.

В годишния си аналитичен доклад до Конгреса на САЩ Държавният департамент потвърди, че този договор остава важен за укрепване на националната сигурност на страната. Този аргумент дойде въпреки суспендирането от страна на Русия на някои от протоколите към договора, особено този, свързан с инспекции в обекти за ядрени оръжия. Това показва, че Съединените щати остават заинтересовани от двустранни контакти по въпросите на контрола на въоръженията.

Как да се стигне до сближаване?

Проблемът сега е как да се промени сегашното състояние на нещата и да се постигне сближаване по въпросите на контрола над оръжията. Моментът е избран много добре и правилно, като се имат предвид последните събития в конфликта. Украинската офанзива изглежда тази година има все по-малко шансове за пробив и навлизане по-дълбоко в руската отбрана. Още: Вашингтон спира да дава данни на Русия за ядрените оръжия по договора "Нов СТАРТ"

Това до известна степен облекчава притесненията на ръководството на Кремъл и му дава стимули за подновяване на преговорите. Тъй като ситуацията в украинския конфликт е в задънена улица, е по-малко вероятно Русия да заплаши да използва ядрени оръжия, което ще спомогне за създаването на благоприятна атмосфера за започване на преговори за контрол на въоръженията.

Ако страните искат да постигнат това, ще трябва да следват план от 3 точки:

Първо, те трябва да отделят възобновяването на преговорите за контрол на въоръженията от въпроси, свързани с боевете в Украйна. Диалогът не може да стане заложник на конфликта. Москва и Вашингтон трябва да загърбят различията си и да приемат факта, че и двете страни участват в този конфликт.

Това ще стане „новото нормално“. Преговорите между двете страни се водеха и докато Съветите подкрепяха Виет Конг във войната срещу Съединените щати. На свой ред САЩ оказваха помощ на муджахидините по време на съветско-афганистанската война. Тогава много неща се получиха. Сега също това може да се повтори.

Второ, Русия и Съединените щати трябва да се откажат от своите решения и планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус и Великобритания. САЩ вече изразиха загриженост относно разполагането на руски ядрени оръжия на беларуска земя, а Русия каза, че ще счита разполагането на американски ядрени оръжия във Великобритания за ескалация. Ако всяка страна направи крачка назад, това ще бъде повратна точка, а също и реалистично решение, тъй като те са прилагали подобно споразумение на практика в миналото. Още: Руските депутати единодушно приеха оттеглянето от ядреното споразумение

И накрая, администрацията на Байдън трябва да оттегли подкрепата си за решението на Международния наказателен съд, който издаде заповед за арест на Путин. Това ще бъде трудна стъпка, но лидерите на САЩ и Русия трябва да се срещнат лице в лице, за да постигнат желаните резултати, което понякога е невъзможно, тъй като заповедта за арест остава в сила. Предприемането на тази стъпка е необходимо, тъй като е много важно висшето ръководство да провежда срещи лице в лице, както правеха в предишни преговори.

Тъй като Съединените щати предложиха подновяване на преговорите без предварителни условия, интересът на Русия към подобна дискусия е стъпка в правилната посока. Надеждата остава и в най-мрачните времена. Военните действия и надпреварата във въоръжаването не осигуряват ефективни решения на проблемите, а само увеличават опустошението и страданието. Здравият разум трябва да надделее както в Москва, така и във Вашингтон. Те трябва да направят тези малки, но значими стъпки до техния логичен край.

Автор: Усман Хайдер - научен сътрудник в Strategic Vision Institute, мозъчен тръст, базиран в Исламабад

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари