Смяна на главнокомандващия Залужни с Буданов: Слухове тревожат украинската армия

13950
Смяна на главнокомандващия Залужни с Буданов: Слухове тревожат украинската армия
Снимка: Facebook/Головнокомандувач ЗС України

В Киев се носят слухове, че президентът Володимир Зеленски ще освободи главнокомандващия въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни, пише Стивън Брайън в статия за Asia Times. Зеленски и Залужни са в обтегнати отношения от доста време. Основание за оставката може да са тежките загуби в Авдеевка, намираща се северно от Донецк и е мощен украински укрепен район. От ухо на ухо се говори, че на поста на Залужни ще бъде назначен началникът на военното разузнаване Кирил Буданов.

Различни данни показват, че руските въоръжени сили опитват да настъпят по-масирано в южната част на Авдеевка. Доста хора мислят, че украинската армия може да задържи врага, но не е в състояние напълно да спре неговото настъпление. Ако Украйна се опита да разположи допълнителни сили в тази зона, за да подобри шансовете си, това ще изложи на риск други зони.

Колкото и да е важна Авдеевка, за Зеленски това е само извинение. Той се нуждае от лоялни хора в президентския кръг. Европейските и американските съюзници все още казват, че искат да му дадат всички необходими оръжия и финансова помощ. Още: САЩ провалиха дързък план на Залужни, с който Русия да е на колене: Нова книга

Европа е убедена, че ако Русия победи в Украйна, тогава целият европейски континент ще бъде застрашен от Москва. Но европейците не са готови за това. Командването на НАТО, както и политиците в Германия, Швеция, Нидерландия, Полша и други страни настояват за укрепване на отбраната на Алианса. Учения на НАТО започват в края на януари и ще продължат почти 5 месеца. Това е опит да се покаже на Русия, че НАТО ще се бори твърдо.

НАТО съобщи, че в учението, озаглавено "Твърд защитник", ще участват 90 000 войници. Междувременно Русия отмени голямото си учение "Запад" и Европа разбра сигнала, който ѝ беше даден. Москва заяви, че трябва да се съсредоточи върху обучението на нови войници, моряци и летци.

Складовете на Европа се изпразват

Европа няма на какво да разчита, тъй като нейната сигурност е изцяло зависима от САЩ. След разпадането на Съветския съюз и дори много преди това европейците съсредоточиха цялото си внимание върху социалните разходи и инвестираха много малко в програми за отбрана. Има нещо още по-лошо. Много европейски държави намалиха стратегическите си резерви, като изпратиха военна техника и оръжия в Украйна. Още: Взривен ли е бункерът със заместника на Залужни?: Отговорът на Киев

Днес в техните складове и арсенали буквално може да се играе футбол. Германското правителство, което обеща да преразгледа въоръжените си сили под знамето на „повратна точка“ (Wendepunkt, използван термин от Олаф Шолц, за да опише етапа в международната политика, започнал с руската инвазия), изпразва фонда си със 108 милиарда долара чрез изпращане на пари и оръжия в Украйна.

Докато на заводите в руския военнопромишлен комплекс е наредено да въведат допълнителни работни смени, за да увеличат производството на оръжия, в Европа и Съединените щати се прави много малко, за да се увеличи наистина производството. Западът има недостиг на работна ръка, изпитва проблеми с доставките и прави много бавни поръчки за отбрана.

Междувременно Америка се отърва от повечето си критични военни резерви, изпращайки ги в Украйна. Днес има сериозни съмнения, че САЩ ще успеят да се притекат на помощ на Европа, дори и да искат. Още: Зеленски обясни какви са отношенията му със Залужни и какво очаква от него

Независимо дали руската заплаха за Европа е реална, САЩ правят корекции в политиката си. Под въпрос е дали могат да спечелят конвенционална война с Русия, конвенционална война с Китай или може би дори с Иран и оскъдните сили на хутите. Всичко това е ясно видимо в Ирак, където ирански бойци, по заповед от Техеран, редовно нанасят удари по американски военни бази и съоръжения. Тяхната цел е да постигнат изтеглянето на американските войски от Ирак и Сирия. И когато тази цел бъде постигната да се покаже на целия свят, че Америка е ненадеждна и на нея не може да се разчита.

Проблемите пред САЩ

Пред Вашингтон има три непосредствени предизвикателства. Първото е да не се оставят боевете да замират и да се изискват повече пари от Конгреса. Това не е лесно, защото ако Украйна започне да отстъпва, за администрацията ще бъде трудно да защити стратегията си, пише още Asia Times.

Второто предизвикателство е да се гарантира, че прозападното украинско правителство ще продължи да функционира. Това също означава, че сегашното правителство трябва да оцелее политически. Ако има преврат, всички залози отпадат. Следователно Вашингтон трябва да предотврати политическия крах. Още: Залужни говори за мобилизацията в Украйна, анализ и на руската военна тактика (ВИДЕО)

Третото предизвикателство е Русия да не бъде допусната да влезе в Европа. Ако руснаците успеят да "инсталират" проруско правителство в Киев, европейците ще трябва да потърсят практично решение на проблема, тъй като ще трябва да съществуват съвместно с Москва.

Ключовият играч на тази сцена е Германия, но сегашното германско правителство не желае да влиза в диалог с Русия. Поне засега. Но ситуацията може да се промени в близко бъдеще. Ако Украйна загуби войната, Германия ще трябва да промени политиката си. Най-лесният изход от тази ситуация за Берлин е да обвини САЩ за нещо, например за взривяването на газопровода "Северен поток". Това ще създаде възможност за започване на диалог с Владимир Путин.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари