Спира ли олигархичен интерес "Турски поток" в България?

6009
Спира ли олигархичен интерес "Турски поток" в България?
Снимка: БГНЕС

Във времена на глобални предизвикателства – от глобалното затопляне до икономическа и политическа несигурност, Югоизточна Европа е изправена пред още една сериозна опасност. Става въпрос за заплахата за енергийната ѝ сигурност, което може да доведе до сериозно международно напрежение и драматични последствия за Европа, пише в свой анализ изданието Free West Media.

Един от ключовите двигатели на тази заплаха е политическата и икономическата криза в Украйна. Държава, тормозена от ендемична корупция, политически разделения и войната в Донбас, е в процес на формиране на ново правителство след миналите през юли парламентарни избори.

Украйна е от ключово значение за енергийния коридор от Русия до Европа. Неспособността ѝ да се справи с вътрешните си проблеми и да гарантира ролята си на транзитна държава, както и несигурното бъдеще на отношенията на украинските олигарси с "Газпром" са реална заплаха за идващата зима. А болестта на украинската корупция и олигархичните интереси над обществените изглежда се разпространява и към други държави в Европа – например България.

Причината България да стане жертва на олигархичен интерес е, че през българска територия трябва да мине маршрутът на "Турски поток". Това трябва да е един от основните инструменти за снабдяване на газ с Югоизточна Европа, като газопроводът ще захранва Сърбия, Унгария, Хърватия и други държави в региона – ефикасен маршрут за газов транзит и за намаляване на зависимостта от транзита през Украйна.

Но реализиацията на "Турски поток" най-вероятно няма да види бял свят до 2021 – 2022 година. Причината – съдебен спор. А историята, която е основа на спора, е доста странна.

Саудитският консорциум "Аркад" спечели обявен публичен търг за строежа на българската отсечка на "Турски поток". Това беше доста изненадващо за другия силен кандидат в търга - "Газово развитие и разширение на България" (ГРРБ). Но поръчителят – българската държавна компания "Булгартрансгаз" и "Аркад" не успяха да подпишат договор – официално защото саудитският консорциум не представи необходимите документи, въпреки няколкото отлагания на срокове, осигурени от "Булгартрансгаз", гласи гледната точка на Free West Media.

Междувременно консорциумът ГРРБ обяви, че е готов да направи отстъпка от 31,1% в цената, която първоначално предложи, за да конкурира цената на "Аркад". Затова "Булгартрансгаз" промени решението си и даде поръчката на ГРРБ. "Аркад" веднага обжалва решението, като КЗК посочи, че то е незаконно, защото не покрива законовите изисквания, които са необходими, за да бъде променен резултатът от търга. Само че ГРРБ отнесе спора пред Върховния административен съд (ВАС).

Като резултат изграждането на българската част от "Турски поток" е спряно, защото не беше уважена молба за предварително изпълнение. Това значи, че през "Турски поток" ще може да тече газ само до Гърция, Северна Македония и Румъния през съществуващата вече газопреносна мрежа в България. А Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина и Хърватия остават силно зависими от украинския маршрут на руския газ.

Липсата на прозрачност накара мнозина да се чудят какво стана в един чист и прозрачен проект, който трябваше да им доставя газ. А по-големият въпрос е дали ЕС наистина е посветен на целта да диверсифицира енергийните си маршрути, за да намали зависимостта им от нестабилни политически фактори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com