Първи шамар за "Булгартрансгаз" заради "Турски поток" - от КЗК

9011
Първи шамар за "Булгартрансгаз" заради "Турски поток" - от КЗК
Снимка: iStock/Guliver

Консорциум "Аркад" не е отказвал да сключи договора за изграждане на 474-километровото трасе до българо-сръбската граница, реши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя отхвърли решението на "Булгартрансгаз" да избере за изпълнител класирания на второ място консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ).

Антимонополната комисия е категорична, че възложителят е загубил повече време с решението си да подпише договор с втория участник, отколкото ако беше удължил срока до 31-ви май, поискан от "Аркад". Паралелно с отмененото решение, преписката се връща на "Булгартрансгаз" с указания да продължи действията по сключване на договор със спечелилия търга.

Търгът за "Турски поток" зацикли, изходът е непредсказуем

Търгът за изграждане на 474-километровото газово трасе до българо-сръбската граница, или т.нар. "Турски поток" влезе в жестока антимоно...

Става въпрос за обществената поръчка за доставка на материали и оборудване, проектиране и въвеждане в експлоатация на обект "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница", етап: "Линейна част". Стратегическият за България и ЕС проект е на стойност почти 2,3 милиарда лева.  

Първоначално за изпълнител бе избран консорциум "Аркад", чиито членове са "Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни" от Саудитска Арабия (с 88% дял) и Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия (с 12% дял в него). От там започват да събират нужните документи, но не смогват в 15-дневния срок от обявлението за избор. Искат удължаване, заради мащаба и сложността на поръчката, а и защото в съответния период има множество празници в трите страни по договора – България, Саудитска Арабия и Италия. Срокът от 16-ри май бива удължен до 23-ти. От саудитско-италианския консорциум настояват за 31-ви май, защото имат затруднения най-вече с банковата гаранция, която трябва да им се издаде от саудитската "Ал Джазира Банк".

"Булгартрансгаз" обаче отказва да удължи срока до края на май. Междувременно, на 17-ти май при тях постъпва писмо от консорциум ГРРБ (с участници "Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България“. Те предлагат значително намаление на първоначално предложената оферта. И след като на 23-ти май от "Аркад" не успяват да подадат всички нужни документи, на 28-ми излиза решението на възложителя, че избира ГРРБ за изпълнител.

От "Аркад" обжалва това решение. Възложителят иска от КЗК разрешение за предварително изпълнение, за да сключи договор с ГРРБ, но то бива отхвърлено. Сега излезе и решението по същество, с което се отхвърля изобщо решението на "БулгартрансгазЮ да смени изпълнителя с посочените от него мотиви.

"След влизането в сила на решението за избор на изпълнител, страните уговарят датата и начина за сключване на договора. Когато определеният за изпълнител участник откаже да сключи договор, възложителят прекратява процедурата или определя за изпълнител втория класиран участник. За отказ се приема и неявяването на уговорената дата, освен ако неявяването е по обективни причини, за което възложителят е уведомен своевременно", се сочи в становището на КЗК.

Странен обрат в търга за 1 млрд. евро за "Турски поток"

Странен обрат се получи в поръчката на "Булгартрансгаз" ЕАД за т.нар. "Турски поток". В началото месец април компанията съобщи, че е и...

В конкретния случай обаче Антимонополната комисия счита, че са били налице обективни причини, поради които определеният за изпълнител на обществената поръчка консорциум „Аркад“ не се е явил на 23.05.2019 г. за подписване на договора. Разменена е многобройна кореспонденция между "Аркад" и възложителя във връзка с клаузите от проекта на договор, изискуемите документи, срокове и т.н.

"От същите е видно, че всички фактически и правни действия, които е следвало да бъдат извършени, са извършени от определеният за изпълнител ДЗЗД „Консорциум Аркад“ преди изтичането на крайния срок, определен от възложителя. По тази причина КЗК намира за необосновани изводите на възложителя, че този участник не е предприел своевременно всички действия за извършване на необходимите регистрации и снабдяване с изискуемите документи", пише още в мотивите.

Според КЗК не е без значение и обстоятелството, че консорциум „Аркад“ неколкократно, добросъвестно и своевременно, преди изтичане на крайния срок, определен му от възложителя, го уведомява за напредъка по снабдяване с необходими за сключването на договора документи и извършване на съответните регистрации. Уведомява го и за обстоятелствата, които налагат минимално удължаване на срока до 31.05.2019 г. Представил е част от документите, като е уверил възложителя, че до края на месец май 2019 г. всички необходими документи необходими за сключването на договора ще му бъдат предоставени и двукратно е поискал удължаване на срока до 31.05.2019 г.

За КЗК от значение е и фактът, че в нито един момент "Аркад" не е отказвал пряко или с каквито и да било действия да сключи договора за обществена поръчка или да предостави изискуеми документи, но въпреки това възложителят е отказал да удължи срока.

„В случая следва да се държи сметка и за редица обективни фактори, като правноорганизационната форма на определения за изпълнител участник, за неговата страна на произход и всички произтичащи от тези обстоятелства усложнения, прогнозната стойност на обществената поръчка, в случая 2 286 000 000 лева, предмета на поръчката, условията за финансиране, което в настоящия случай първоначално следва да се осигури от изпълнителя, сроковете за изпълнение на поръчката, издаване на банкова гаранция за добро изпълнение, която в случая възлиза на 64 436 965 евро и др. Всички тези обстоятелства са известни на възложителя, но не са съобразени от него“, сочи още КЗК.

ТАСС: Белград е започнал строителството по "Турски поток" без да изчака България

Сърбия е започнала строителството на своя участък от "Турски поток" без да изчака довършването на работата по българския участък. Това ...

И обобщава, че практически с обжалваното решение от 28.05.2019 г. възложителят е загубил повече време за изпълнение на договора, отколкото ако бе уважил искането на жалбоподателя за удължаване на срока до 31.05.2019 г.

Становището на комисията е, че предложената от ГРРБ отстъпка от първоначално оферираната цена за изпълнение на поръчката представлява недопустимо изменение на офертата извън срока, регламентиран в Закона за обществените поръчки.

Така, вместо да спести 8 дни – толкова са между 23-ти и 31-ви май, дотук "Булгартрансгаз" загуби повече от месец и 4500 лева. Но КЗК е първо ниво на обжалване. Касационната инстанция е Върховният административен съд. Впоследствие, ако все пак се стигне до договор с "Аркад", от ГРРБ също може да претендират за права.

Междувременно проверка на Actualno.com показа, че тръбите за "Турски поток" вече са на пристанище Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика