Септември ще бъде май – за българската част на "Турски поток"

7285
Септември ще бъде май – за българската част на "Турски поток"
Снимка: Getty Images/Guliver

Вместо още през май да е ясно кой ще изпълнява една от най-големите поръчки в България - за т.нар. българска част на "Турски поток", това ще стане в края на септември. За тогава е насрочено делото по същество за променения изпълнител на поръчката за 2,3 милиарда лева, обявена от "Булгартрансгаз". Тя е за доставка на материали и оборудване, проектиране и въвеждане в експлоатация на обект "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница", етап: "Линейна част".

През април за изпълнител бе избран консорциум "Аркад", чиито членове са "Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни" от Саудитска Арабия (с 88% дял) и Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия (с 12%). Заради ненавременно подаване на документите за сключване на договор от "Аркад" обаче, възложителят го подмени с международния консорциум, класиран на второ място – "Газово развитие и разширение на България" (ГРРБ). В него с 50% дял е руската компания "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България", останалите 50% са поделени поравно в "Консорцио Варна 1", учреден от Бонатти С.П.А (Италия) и Макс Щрайхер С.П.А. 

В доклада за националната ни сигурност де факто се иска поскъпване на тока

"За осъществяване на пълна либерализация на електроенергийния пазар е необходимо постепенно отпадане на регулираната цена на електроене...

"Аркад" обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията тази подмяна и с нея се блокира подписването на договор с конкурента му. От "Булгартрансгаз" пък поискаха предварително изпълнение на решението, но КЗК отказа да го даде. Определението бе обжалвано пред ВАС, но бе потвърдено. Тоест, "Булгартрансгаз" не получи зелена светлина да сключи договор с класирания на второ място.

Впоследствие излезе и решение по съществото на спора. Консорциум "Аркад" не е отказвал да сключи договора за изграждане на 474-километровото трасе до българо-сръбската граница, категорична е Антимонополната комисия и отхвърли решението за избор на ГРРБ за изпълнител. В становището ѝ се сочи, че възложителят е загубил повече време с решението си да подпише договор с втория участник, отколкото ако беше удължил срока до 31-ви май, поискан от първия.

Паралелно с отмененото решение преписката бе върната на "Булгартрансгаз" с указания да продължи действията по сключване на договор със спечелилия търга. Но и това не стана, защото последва друго обжалване пред Върховния административен съд.

Делото по съществото на този спор в касационната инстанция е насрочено за 24-ти септември. Тогава се чака окончателно да се реши в чия полза е спорът – на "Булгартрансгаз" и ГРРБ или на "Аркад".

ВАС окончателно забави изграждането на "Турски поток" през България

Строителството на "Турски" поток през България ще се забави, след като Върховният административен съд окончателно забрани на "Булгартра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика