Свърши се с Брекзит - ето как се разделят ЕС и Великобритания

10865
Свърши се с Брекзит - ето как се разделят ЕС и Великобритания
Снимка: iStock/Guliver

Великобритания и Европейският съюз успяха да сключат търговско споразумение, с което де факто финализираха Брекзит (Brexit) точно преди Коледа, пише БГНЕС по материал на АФП.

Когато Обединеното кралство напусне единния пазар на ЕС през Нова година, няма да се сблъска с мита за търговията през Ламанша, въпреки че прекъсна половин век тясно партньорство.

"Върнахме си контрола над нашите закони и съдбата си. Върнахме си контрола над всякакви подробности на нашия регламент по начин, който е пълен и без ограничения", заяви британският премиер Борис Джонсън.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен беше по-премерена в оценката си. "В края на успешно приключване на преговори обикновено изпитвам радост. Но днес изпитвам само тихо удовлетворение и, честно казано, облекчение", каза тя, цитирайки английския драматург Уилям Шекспир: "Раздялата е толкова сладка скръб."

Тя също така предупреди, че, защитен от сделката от нелоялна британска конкуренция, "Единният пазар ще бъде справедлив и ще остане такъв". И призова 440-те милиона европейци, останали в 27-членния съюз, да оставят зад гърба си драмата от четирите години след референдума за британския Брекзит и да се обърнат към бъдещето.

"Казвам, че е време да оставим Брекзит зад нас. Бъдещето ни е направено в Европа", каза тя.

Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за Brexit

Великобритания постигна споразумение с Европейския съюз за бъдещите отношения и свободната търговия след Брекзит. Британският премиер Б...

Великобритания официално напусна ЕС през януари след посветен на развода референдум през 2016 г. - първата страна, която се отдели от политическия и икономическия проект, роден, когато континентът се възстанови след Втората световна война. Но Лондон остава обвързан с правилата на ЕС по време на преходен период, който продължава до полунощ на 31 декември, когато Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз на блока.

Солидни основи

Окончателното споразумение от 2000 страници беше задържано от спора в последния момент за риболова, тъй като Брюксел и Лондон се пазариха за достъпа на рибарите от ЕС до водите на Великобритания от началото на 2021 година. Фон дер Лайен заяви, че въпреки че Обединеното кралство ще се превърне в "трета държава", ще бъде доверен партньор. Джонсън - който се включи във властта, обещавайки да "направи Брекзит" - настоя, че това е "добра сделка за цяла Европа, както и за нашите приятели и партньори".

Лидерите по континента бързо обявиха споразумението от "малко преди полунощ", което премахва заплахата "развод с шутове", ако Великобритания напуснеше ЕС след 47 години споделена история без последващи правила.

Ирландският премиер Майкъл Мартин - чиято държава-членка на ЕС би била силно засегната от липса на сделка - заяви, че споразумението е "възможно най-малко лошата версия на Брекзит".

Кореспондент на Sky News: Има сделка Великобритания - ЕС

Великобритания и ЕС са се договорили за търговска сделка, написа кореспондентът на Sky News Джо Пайк в Twitter, позовавайки се на източ...

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е "уверена", че сделката е "добър резултат", а френския президент Еманюел Макрон - често представян като „торбалан“ от британските таблоиди - каза, че "единството и твърдостта на Европа се отплащат".

Ратифициране от държавите от ЕС

След обявяването на политическото споразумение комисията на Фон дер Лайен ще изпрати текста на останалите 27 европейски държави-членки. Техните посланици ще се срещнат в петък, на Коледа, и се очаква да отнеме два или три дни, за да анализират споразумението и да решат дали да одобрят временното му прилагане.

Парламентът на Обединеното кралство също ще трябва да прекъсне ваканциите си в края на годината, за да гласува сделката на 30 декември, а с опозицията, подкрепяща нейното изпълнение, това би трябвало да не срещне проблеми.

Но тъй като Великобритания е извън единния пазар и митническото пространство на ЕС, търговци, действащи от двете страни на Ламанша, все още ще бъдат изправени пред купчина нови регулации и закъснения, като анализаторите очакват и двете икономики да понесат щети. Въпреки това заплахата от връщане към мита ще бъде премахната и отношенията между бившите партньори ще останат на по-сигурна основа.

Лондон отхвърли идеята за удължаване на Брекзит през 2021

Британското правителство отхвърли удължаването на процеса на Брекзит до 2021 г. на фона на призивите за отлагане поради кризата с корон...

Това ще се разглежда като победа от Джонсън, както и като успех за Фон дер Лайен и нейния главен преговарящ Мишел Барние, които водиха почти 10 месеца интензивни преговори с британеца Дейвид Фрост.

Брюксел настояваше, че единственият начин да се запази сухопътната граница между Ирландия и Обединеното кралство е да се запази Северна Ирландия, британска провинция, в рамките на европейския митнически съюз. И страните-членки се противопоставиха на отказа от достъп до богатите британски риболовни води - защото доста държави поддържат риболовни флоти, например във Франция, Белгия, Дания, Ирландия и Холандия.

Въпросът за рибата се появи като последният препъни камък тази седмица, когато Лондон настоя за намаляване на дела на риболовния флот на ЕС от приблизително 650 милиона евро годишен извоз с повече от 30 процента, с промени, поетапни за повече от 3 години. ЕС настояваше за 25 процента в продължение на поне 6 години. В крайна сметка окончателното споразумение стъпи на числото на ЕС, но съкрати продължителността на преходния период на пет години и половина, каза представител на ЕС. След това време достъпът до риболовните зони на Великобритания ще се договаря ежегодно.

"Макар и в последния момент, ЕС винаги намира правилните решения. Ще има споразумение. И ще продължим да работим с Великобритания. Поздравявам и Урсула фон дер Лайен и Мишел Барние, моя приятел Борис Джонсън, който направи необходимото да имаме споразумение. Хубав ден за Европа като цяло", коментира премиерът Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари