Водородна бомба или пропаганда

8138
Водородна бомба или пропаганда

Твърдението на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, че страната има водородна бомба е предназначено за вътрешната аудитория. Това смята експертът от Центъра за корейски изследвания към Института за Далечния изток към Руската академия на науките Константин Асмолов.

Ким Чен Ун е направил изявлението си по време на посещение във военен завод в Пхенян. „Страната се превърна в силна ядрена държава, която може да приведе в действие атомни и водородни бомби собствено производство, за да защити суверенитета и националното си достойнство”, заявил е севернокорейският лидер, цитиран от телеграфната агенция на Южна Корея.

Изказване за вътрешно ползване

Според Асмолов обаче изявлението на Ким Чен Ун за водородната бомба е предназначено преди всичко за вътрешно ползване. „Тук сме свидетели на изявление за вътрешно ползване, което донякъде може да бъде потвърдено и от факта, че страната наистина работи по развиването на ядрената си програма. Трябва да имаме предвид, че изказването бе направено по време на посещение във военен завод и речта е предназначена за случая”, казва Асмолов. В същото време експертът подчертава, че засега няма основания да се вярва, че Пхенян притежава и атомна бомба, тъй като страната няма средствата да се сдобие с такова оръжие, нито възможност за серийното му производство. „Все още е рано да се говори за това. В момента Северна Корея има само взривни устройства, които може да използва само по един начин – да примами врага близо и да ги взриви”, казва Асмолов.

Според него перспективите на Северна Корея да се сдобие с атомно оръжие са мъгливи, а това важи в още по-силна степен за водородната бомба. „Бомбите трябва да бъдат изпитвани, и то много пъти. Засега Северна Корея е провела три изпитания и не се знае дали ще има четвърто, защото всеки тест води до множество политически проблеми, включително с Китай и Русия”, обобщава експертът.

Обичайна реторика

Според ръководителя на катедрата за източни изследвания в Московския държавен институт по международни отношения Дмитрий Стрелцов изказването на лидера на Северна Корея има пропагандистки и реторичен характер. „Всички разбираме, че това изказване е пропаганда - целта му е не да всее страх, а да спечели място на Пхенян на международната сцена”, казва Стрелцов като припомня, че това не първото подобно изказване от страна на лидерите на Северна Корея.

„Със сигурност тук става сума за реторика. Аз не бих отдал голямо значение на тези думи. Те не са нещо ново, всичко това е дежа вю”, подчертава той. Според него само експертите, които могат да оценят научно-техническия потенциал на Северна Корея, могат да преценят доколко истинни са изказванията на Ким Чен Ун. Той също смята, че изказването е предназначено за вътрешната аудитория, за да се покаже на населението, че има силна държава.

„Мисля, че вече всички свикнаха с тази реторика от ръководството на Северна Корея. Всички разбират, че това е само пропагандно действие”, казва Стрелцов в отговор дали ще последва реакция от съседните на Пхенян държави.

РИА Новости

Северна Корея прави нов тунел за ядрени изпитания

Наскоро направени сателитни снимки дават основание да се мисли, че Северна Корея копае нов тунел под основния си изпитателен полигон за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари