Путин с обещание към Си Дзинпин: Най-малко 5 години ще се бием в Украйна

12415
Путин с обещание към Си Дзинпин: Най-малко 5 години ще се бием в Украйна
Снимка: Getty Images

По време на срещата в Москва между Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин през март тази година руският държавен глава е заявил, че "ще се бие в Украйна (най-малко) пет години". Това твърди японското издание Nikkei, позовавайки се на свои източници.

Според автора на задълбочен анализ по темата - Кацуджи Наказава, това изказване е било опит от страна на Путин да обобщи ситуация, в която Русия в онзи момент не е била в добра позиция, а и да обещае на Си, че в крайна сметка Русия ще спечели тази война. Тезата на Путин е, че една дълго продължаваща война ще бъде в полза на добре въоръжената руска армия. Изказването му може да се счита и за предупреждение към китайския президент да не променя проруската си позиция.

Посещението на Си в Москва през март бе първото след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., както и първото в голяма държава след отпадането на рестриктивните мерки покрай COVID-19, се припомня в анализа на Nikkei.

Още: Politico: Байдън променя стратегията за Украйна (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Спиране на огъня и мир или тънки сметки преди изборите

Независимо дали Си е разбрал намека на Путин или не, изказването на руския държавен глава е "ключът" към разбирането на някои мистериозни моменти в руско-китайските взаимоотношения: китайската мирна мисия в Европа през май и уволнението на китайския външен министър няколко месеца по-късно.

Според "The New York Times" най-рано от септември Путин дава индикации, че е склонен да обмисли прекратяване на огъня, в случай че Русия запази окупираните украински територии. Но като се имат предвид думите на руския президент към Си през март, спекулациите, че той е склонен да спре да воюва с Украйна не бива да се приемат като чиста монета.

Според Кацуджи Наказава Путин по-скоро би искал да създаде илюзията, че обмисля спиране на боевете и дори мир преди изборите в Русия, вярвайки, че подобни негови действия биха му помогнали да спечели нов мандат. Още: Руският Върховен съд потвърди забраната противник на Путин да се яви на изборите

Обидата на Путин към Си

Междувременно Китай ревизира стратегията си, отчасти заради изказването на Путин за "5-те години" война, твърди още китайското издание. Ако войната в Украйна продължи дълго време, това значително ще се отрази на плановете и амбициите на Си Дзинпин за трети президентски мандат и запазване на поста генерален секретар на Китайската комунистическа партия. На грандиозната му цел да обедини Тайван и Китай също може да бъде попречено.

Още: Си Дзинпин е предупредил Байдън какво ще направи с Тайван

Снимка: Getty Images

И все пак, смята се, че Си не е особено впечатлен от "обещанието" на Путин. Той все още е обиден на своя руски колега заради 4 февруари 2022 г., когато бяха открити Зимните олимпийски игри в Пекин. Путин беше единственият лидер на световна сила, който присъстваше на церемонията, но по време на срещата в деня на откриването не даде никакъв знак, че подготвя инвазия в Украйна. И тя се случи на 24 февруари с измамен руски блицкриг, който обаче се провали.

Още: Избити украински пленници, купища руски трупове: Маневрите на Путин и Запада за Украйна (ВИДЕО)

Изненадващата атака паникьоса Китай. 20 дни по-рано Путин бе заявил пълно партньорство между двете страни "без ограничения". А след началото на войната бе съвсем естествено светът да заключи, че Китай е дал "зелена светлина" за военните действия. Тогава стана ясно, че Китай грешно е разчела "добрите намерения" на Русия. Макар светът да знаеше, че руските военни части са разположени близо до границата с Украйна, в Китай явно са смятали, че ще посегнат само на източните части. При всяко положение Си и администрацията му не са очаквали истинска война, особено такава, която ще се случи само 4 дни след края на Олимпийските игри в Пекин и само седмица преди началото на Параолимпийските игри, които са празник на мира.

Мирната мисия на Китай

Снимка: iStock

Затова и Китай просто не можеше да си позволи да се довери напълно на изказването на Путин, че "ще се бори пет години", което дойде година след началото на войната. Като се има предвид сложната международна политическа ситуация, Китай трябваше да помисли как да защити собствените си интереси, независимо от това как може да свършат нещата за Русия в Украйна.

А това означаваше изпращане на "мирна мисия" в Европа, включително Украйна и Русия, по-малко от два месеца след като Путин каза на Си, че Русия ще остане в битката за години напред. Мисията демонстрира фина промяна в проруската позиция на Си. Това също беше в съответствие с често повтаряните думи на Си, че в момента в света се случват "дълбоки промени, невиждани от един век".

Ако войната в Украйна се проточи още пет години (а тя вече продължава близо две), Китай ще бъде подложен на още по-голям натиск от западните нации поради широкообхватното си военно сътрудничество с Русия. И без това страдащата китайска икономика ще понесе допълнителни удари от мерките, наложени срещу Китай и Русия. Това даде на Китай още една причина да изпрати тази мирна мисия.

Реакцията на Путин

Снимка: Скрийншот/YouTube

Разбира се, мисията направи Путин нещастен, може би дори го ядоса. Дипломатическият ход беше против желанията на руския лидер и показа, че Китай е отхвърлил "обещанието" му за петте години.

За ужас на Путин по-малко от месец по-късно, през юни, ЧВК Вагнер, ръководена от Евгений Пригожин, който държеше ключа към боевете в Украйна, започна краткотраен бунт, пише Nikkei. За Путин, който внезапно трябваше да издържи на все по-жестока буря, задържането на Китай в лагера на Русия беше неотложен въпрос. Така че той излезе с малко информация.

Когато руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко посети Пекин на 25 юни, той съобщи на висши китайски служители за тогавашния китайски външен министър Цин Ган. Съветът беше свързан с мистерията на внезапното прочистване на Цин. Измамата е често използвана тактика в международната политика. А фактът, че и Китай, и Русия са изключително потайни, прави разбирането на делата на другия още по-трудно. Здравият разум тук просто не важи.

Още: Путин каза пред Г-20, че винаги бил "за" мирни преговори с Украйна, Байдън и Си отказаха участие

Войната в Украйна и последиците за Япония

Снимка: Pixabay

Забележката на Путин да се бие пет години в Украйна също може да повлияе на военната политика на Япония. Японските власти вече преразгледаха основните принципи, които години наред забраняваха износа на оръжие.

Въз основа на последните ревизии правителството реши да изнесе в САЩ управлявани ракети земя-въздух Patriot, произведени по лиценз в Япония. САЩ доставят ракети Patriot на Украйна и околните страни.

Япония ще изнася ракети Patriot за САЩ, при условие че не се доставят на трети страни. И все пак основната цел е да се допълнят американските запаси от ракети, тъй като инвентарът на Америка е на изчерпване поради продължителната война в Украйна. Още: САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ за 250 милиона долара

Ако инвазията на Русия в Украйна продължи пет години, Япония може да бъде подложена на натиск да промени допълнително отношението си към износа на оръжие. Това е проблем, който също ще засегне различни дела, свързани с проблема с Тайван. А Китай на Си не изключва използването на сила за обединяване на Тайван.

Важно е да се има предвид, че разговорите между китайските и руските лидери през 2023 г., особено забележката на Путин от март за удължаване на войната в Украйна, могат да имат последици за сигурността на Япония и целия Индо-тихоокеански регион, пише Nikkei.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари