Война, в която умират бедните: Опасността пред Зеленски с мобилизацията

11790
Война, в която умират бедните: Опасността пред Зеленски с мобилизацията
Снимка: Telegram/Zelenskiy / Official

След провала на украинската контраофанзива през 2023 г. Киев се оказа на важен кръстопът и е изправен пред труден избор.

Гледната точка в Asia Times: Едно от най-големите англоезични азиатски издания, базирано в Хонконг

Искането на президента на Украйна Володимир Зеленски в края на миналата година за мобилизиране на допълнителни 500 000 войници през следващите няколко месеца е едновременно знак за решителност и сигнал за отчаяние (бел. ред. - Зеленски публично заяви, че това е оценка на украинското военно командване т.е. на украинския генщаб т.е. препратка към генерал Валерий Залужни, който обаче не коментира числа по темата, а повтори, че украинската армия има нужда от подкрепа: Какво значи победа за Украйна: Зеленски за войната, мобилизацията, ПВО, Путин и САЩ (ВИДЕО). Това вероятно ще доведе до вътрешнополитически разделения в Украйна, но също така ще даде възможност на Зеленски да помисли върху собствените си цели и как да ги постигне.

Още: САЩ провалиха дързък план на Залужни, с който Русия да е на колене: Нова книга

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. числеността на украинските въоръжени сили е около милион войници (бел. ред. - военнослужещите в украинската армия не са само военни за битка на фронта, има много позиции и служби за изпълнение в тила), а загубите на бойното поле се компенсират от постоянна и редовна мобилизация. На този фон целта за мобилизиране на допълнително половин милион войници надвишава настоящите нива на окомплектоване с цели 50%. За това има няколко причини.

Първо, това може да отразява реалния мащаб на украинските загуби в жива сила на фронта през последната година.

Освен това нарастват опасенията относно западната подкрепа. Може би Киев допуска, че западните доставки на оръжия и боеприпаси ще намалеят и се надява да компенсира това чрез увеличаване на човешките ресурси на място. Русия наскоро мобилизира 170 000 войници, с което общите ѝ въоръжени сили достигнаха около 1,3 милиона души. Така изявлението на Зеленски може да бъде само опит за кадрово изравняване на позициите.

Взети заедно, възможните обяснения разкриват допълнителни опасения относно вероятна руска офанзива през 2024 г. Каквито и да са крайните цели на руската инвазия, Москва конкретизира претенциите си към четирите окупирани области на Украйна (Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие). Засега тези цели не са напълно постигнати.

Тъй като относителната военна сила на Кремъл нараства и за да се попречи на Путин да успее (и той със сигурност ще е жаден за успех преди гарантираното си преизбиране през март и встъпването в длъжност през май), Киев ще трябва да положи сериозни отбранителни усилия.

Още: Украински военни разказват от какво имат нужда най-много: Войната вече е на ресурси (ВИДЕО)

Няма кого да мобилизира?

Това от своя страна означава, че украинското ръководство на този етап се ръководи не толкова от стратегически съображения, колкото от спешната необходимост за концентриране на всички налични ресурси.

Двата допълнителни законопроекта за мобилизация, които правителството внесе в парламента на 30 декември 2023 г., доказват, че намеренията на Зеленски и близкото му обкръжение са сериозни (бел. ред. - вече има нов вариант на законопроекта и изтеглен предишен вариант: Украйна промени проектозакона за мобилизацията след силното обществено недоволство).

В същото време, ако новият подход за мобилизация бъде възприет и приложен, това само ще увеличи натиска върху държавните институции и цялото украинско общество, които и без това са под натиск. Както високопоставени украински служители публично потвърдиха, потокът от доброволци към фронтовата линия просто пресъхна. Затова правителството предлага принудителни мерки за по-нататъшно набиране на бойци за фронта. Предвидени са сериозни глоби за отклоняващите се от военна служба: от конфискация на недвижими имоти до замразяване на частни банкови сметки и анулиране на паспорти на украински бежанци в чужбина.

Последната група, наброяваща около 600 000 мъже на военна възраст, живеещи само в Европейския съюз, ще се превърне в основна цел на мобилизационните усилия на Киев. В новогодишната си реч Зеленски се обърна директно към тези хора: "Решете дали сте бежанци или граждани": Зеленски се изясни за мобилизацията на избягали в чужбина украинци (ВИДЕО)

Успоредно с това ще бъдат положени допълнителни усилия за превеждане на украинската икономика на военна основа, както заяви премиерът Денис Шмигал. Планираната мобилизация ще бъде придружена от нова икономическа стратегия за увеличаване на данъчната тежест върху отделните граждани, както и върху малкия и среден бизнес, като същевременно радикално се намалят социалните разходи.

Задълбочаване на социалните разделения

Несъмнено тези мерки са стратегически необходими, особено ако Украйна иска да си върне инициативата на бойното поле.

Взети заедно, тези правителствени стъпки съживиха споровете в украинското общество относно социалната несправедливост, корупцията и нарушаването на социалния договор от властите, което е изпълнено с по-нататъшно разделение. Нивото на доверие в елитите вече е ниско и продължава да пада, а конфликтът все повече се представя като "война, в която се избиват само бедните".

Освен това демографските тенденции в украинското общество само влошават катастрофалната дългосрочна перспектива: делът на гражданите, живеещи в бедност, непрекъснато нараства. А очакваната продължителност на живота на мъжете е спаднала от вече ниските 65 години през 2021 г. до 57 години през 2023 г. Раждаемостта остава извънредно ниска, като някои демографи дори изчисляват, че тя ще падне до изключително тревожното ниво от 0,55 деца на семейство през 2023 г. Емиграцията на квалифицирани специалисти и икономически активното население само се ускори с началото на конфликта. В резултат на това в боевете участват предимно бедните, а стандартът им на живот продължава да пада.

Принудителната мобилизация, ограничаването на правата и свободите на населението, по-нататъшните икономически катаклизми и социалните неблагополучия противоречат на представите на хората за техния елит: счита се, че той е затънал в корупция и върху него няма контрол.

Самият Зеленски все още не е пряко замесен в това, рейтингът му е висок. Няколко души от близкото му обкръжение обаче бяха хванати "в крачка". Вътрешните сътресения, включително разширяването на разрива между военния и политическия елит, само ще подкопаят устойчивостта и бойните способности на Украйна отвътре, което от своя страна допълнително ще е в полза на Русия.

Украйна се нуждае не само от нов обществен договор между елита и обикновените граждани, но и от преоценка на цялата си военна стратегия. И двете обаче са малко вероятни да се случат.

Зеленски и неговият външен министър Дмитрий Кулеба настояват, че има сигурен път към победата, а план Б не само липсва, но изобщо не е необходим. Тази безкомпромисна позиция е отразена в настоящите мобилизационни планове.

Увеличаването на числеността на армията обаче не е стратегия, а в най-добрия случай само част от нея. За да оправдае несъмнената жертва, която Зеленски изисква от украинското общество, той трябва по-ясно да формулира своята посока и цел. Ако просто повтаряте отново и отново желания резултат - пълното освобождаване на Украйна, тогава рано или късно самите украинци и техните западни партньори ще бъдат разочаровани и ще смятат това за нищо повече от опасна измислица, напълно отделена от реалността.

Още: Западните експерти въобще не разбират какво се случва на фронта: Залужни за мобилизацията, Маринка и войната през 2024 г.

Автори: Стефан Волф и Татяна Маляренко, за Asia Times

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com