Украински военни разказват от какво имат нужда най-много: Войната вече е на ресурси (ВИДЕО)

7954
Украински военни разказват от какво имат нужда най-много: Войната вече е на ресурси (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Имаме оръжие, нямаме хора – това казва украински военен пред The New York Times и това е основен акцент в пореден материал на американската медия, който навява мрачни мисли за бъдещето на Украйна.

Според казаното в статията, която се базира на думи на украински военни от самия фронт, в последните месеци в определени участъци и на определени места се стигнало дотам, че почти всички в украинските части били ранени и им се налагало да бъдат евакуирани за лечение, след което доста от ранените са се връщали.

Духът е висок, но сме смъртно уморени – това е другото послание от воюващите вече кажи-речи 2 години без прекъсване украински военни пред The New York Times.

Притеснение в САЩ: Дългият конфликт е в полза на Путин. Защо?

Войната в Украйна: Технологично състезание

В момента руските и украинските сили се съревновават на технологично и тактическо ниво – и двете страни постоянно експериментират в търсене на оптимален успех особено при въздушната война. Затова и редовната и разширена западна подкрепа за ПВО и ракети за Украйна е критично важна – в краткосрочен и средносрочен план особено за защита на украинския военнопромишлен комплекс (ВПК). Това посочва в дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Там се припомня материал на The Wall Street Journal отпреди 2 дни, според който украинците използват все повече FPV дронове (управляеми с видеокамера) за сметка на артилерия, но с тези дронове не може да се поразяват ефективно по-сериозно руски фортификационни съоръжения и укрепления. Но вече има категорични оценки, че руснаците наваксаха украинското превъзходство с дроновете и то чисто като количество, а друг голям проблем за украинската армия са руските лазерно насочвани бомби.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

През последното денонощие, на дневна база има рязко увеличение на интензивността на бойните действия, но като цяло тя пак остава ниска спрямо пиковите дни след средата на декември, 2023 година. За изминалите 24 часа по целия фронт е имало 67 бойни сблъсъка спрямо 35 на дневна база, гласи сутрешната сводка на украинския генщаб.

Като по-забележимо събитие обаче може да се отбележи съобщение на прокремълския телеграм канал Baza за взрив на жп релси близо до депо за горива и петрол в Нижни Тагил, Русия. До мястото на взрива е намерено и второ взривно устройство – но руските медии отричат саботажът да е спрял работата на депото и транспортната дейност. Това събитие върви ръка за ръка и с друго: Русия пак не внимава със своите: Пусна бомба в окупирана украинска земя. А във Вологодарска област падна руска крилата ракета модел Х-55/Х-101, като вероятно тя е една от изстреляните вчера по Украйна: Поредният руски удар: Украинската ПВО "пропусна" десетки ракети, включително "Кинжал"

(КАРТА) Традицонно, най-горещи точки на боеве са Авдеевка, както и източният бряг на река Днепър, специално при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър).

(КАРТА) На този фон обзорът на руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов звучи по-интересно. Той твърди, че украинската армия успешно е контраатакувала в Новомихайловка и е изтласкала руските части от южните покрайнини на селището – сега боевете и сивата зона са единствено в източните покрайнини. Пегов обаче уточнява, че това не значи стабилизиране на ситуацията в полза на украинците. Той казва и, че руснаците са настъпили към Григоровка (6 километра западно от град Донецк) и са се приближили по-близо до селото – има геолокализирани видеокадри отпреди 3 дни как украинците обстрелват с дронове руска позиция, подсказващи правотата на това твърдение. В обзора на "Рибар" - популярният руски военен телеграм канал, създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, няма нищо кой знае какво извън твърдения за руски тактически успехи "по позиции" при Авдеевка и в Луганска област, от което не произлиза някакъв голям и устойчив руски пробив в нито едно от двете направления.

Друго за отбелязване – информацията, че руснаците са успели донякъде да настъпят при Новопокроповка (12 километра южно от Орехов) и Върбово (18 километра югоизточно от Орехов) се потвърждава и с геолокализирани видеокадри. Има твърдения за до 2 километра напредък, но точно колко не е потвърдено. Ясно е обаче, че става въпрос за ограничени боеве, буквално окоп за окоп и ситуацията е такава, че често има контраатаки от едната или другата страна след като бъде отбелязан тактически успех от врага и контролът над една или друга позиция се променя често. Още в края на миналата година ISW заключи за това направление на фронта, че украинците са отстъпили леко и са заели по-удобни за защита позиции за зимата. Именно в този район крушира третата украинска контраофанзива – тя стигна само до освобождаването на Работино, на 10 километра от Орехов, а трябваше да пробие до Токмак (20-тина километра от Работино) и Мелитопол.

Наследник на ЧВК Вагнер със сериозни затруднения

В руски телеграм канали има и се дискутира информация, че генерал-лейтенант Владимир Алексеев е бил освободен от поста си на командващ Руския доброволчески корпус, който трябваше да замени ЧВК Вагнер. Свързваният с ФСБ руски телеграм канал ВЧК-ОГПУ пише, че доброволческият корпус среща сериозни затруднения с осигуряване на гориво, на смазочни масла и то вече над 2 месеца, специално що се отнася до пратените бойци на корпуса в направленията към Авдеевка и Бахмут. Въпросът е дали това е умишлено, както приживе се оплакваше Евгений Пригожин за ЧВК Вагнер, или е просто безхаберие и некадърност.

ОЩЕ: Затишие на фронта в Украйна, но не и в небето на Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа