Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

4728
Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?
Снимка: Getty Images

Осемдесет хиляди израелци са евакуирали домовете си близо до северната граница на страната, докато "Хизбула" изстрелва ракети по домовете им. Израелските сили отговориха с удари по границата с Ливан. Ракетният и минохвъргачен огън през границата може да изглежда като престрелка без причина или цел. По-внимателното вглеждане обаче показва, че има три различни етапа на боевете, които започнаха, когато "Хизбула" изстреля първите снаряди още на 8 октомври, за да демонстрира своята солидарност с "Хамас".

Първоначално Израел ограничи отговора си до насочване пряко към установките на "Хизбула" близо до границата, но в средата на ноември се пренасочи към атаки по-дълбоко в Ливан с поглед към унищожаване на военната инфраструктура на "Хизбула". След това, през януари, израелците удариха Дахия – крепостта на "Хизбула" в Южен Бейрут – убивайки високопоставения представител на "Хамас" Салех ал-Арури. Това накара "Хизбула" да се противопостави на израелската ескалация, но Израел запази инициативата и нанесе много по-големи щети, докато неговият противник остава предпазлив от провокиране на тотална война.

Израел бе решен да възстанови сигурността за десетките хиляди свои граждани, които живеят в обсега на ракетите и минохвъргачките на "Хизбула" в Южен Ливан. "Хизбула" обаче трябваше да прецени риска от провокиране на масов отговор, за който ливанският народ от целия политически и религиозен спектър би държал "Хизбула" отговорна. Групата също така трябваше да поддържа барута си сух, за да може да заплаши с отмъщение в случай на израелска атака срещу нейните покровители в Техеран. Още: Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Размяна на удари

Само ден след като "Хамас" започна изненадващата атака, която уби над 1200 израелци (7 октомври, 2024 година), "Хизбула" се намеси на страната на "Хамас" с ракетен и артилерийски огън през северната граница на Израел. Атаките бързо се разпространиха по цялата ширина на Синята линия — де факто границата между Израел и Ливан — но дълбочината им беше ограничена, фокусирайки се върху гранични градове и мошави (колективи) като Щула и Шломи. IDF (Израелски въоръжени сили) отвърнаха на удара по източниците на ракетен и артилерийски огън, включително южните ливански градове като Маруахин и Айта Аш Шаб. Този избор на цели сигнализира, че Израел се стреми да избегне ескалация, но въпреки това ще търси сметка на всеки, който стреля през границата.

"Хизбула" нанесе своите удари в комбинация от противотанкови управляеми ракети (ATGM) и „шепа” дронове, докато IDF използват артилерия, дронове и хеликоптери, както и защитната система "Железен купол". В първото си публично обръщение по време на войната лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че „нашите операции по границата принудиха IDF да отклони сили, оръжия и оборудване от Ивицата Газа и Западния бряг към ливанския фронт.“ Думите на Насрала вероятно отразяват това, което "Хизбула" се надяваше да постигне.

Ударът на израелците срещу фабрика за алуминий в Набатия на 17 ноември, 2023 година и отмъщението на "Хизбула" срещу щаба на 91-а дивизия на IDF в Биранит на 20 ноември сигнализираха за преминаване към използване на увеличен набор от оръжия и разширяване на географските граници на сблъсъците в сравнение с началната фаза. Ударите на Израел сега се разпростряха по-дълбоко в Южен Ливан. За географски граници това беше пресметнато отклонение от обикновеното отмъщение, целящо вместо това унищожаването на способностите на "Хизбула".

"Хизбула" също коригира стратегията си, като насочи погледа си към базите и казармите на IDF по географските граници. И все пак нейните удари имаха минимално въздействие в сравнение с тези на Израел, тъй като нападенията на "Хизбула" често умишлено удряха безлюдни постове и опразнени казарми. С преначертаването на географските граници на конфликта Израел се възползва от възможността да нанесе превантивен удар, насочвайки се към военната инфраструктура на "Хизбула" в южната част на Ливан. Това беше проактивна позиция, декларация за намерение за неутрализиране на всяка заплаха, идваща от "Хизбула". Още: "Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Израелски прецизен удар, който уби висшия командир на "Хамас" Салех ал-Арури на 2 януари, бележи началото на третата фаза на конфликта на север. Израел удари Арури в Дахия, бастиона на "Хизбула" в Южен Бейрут, отбелязвайки сеизмична промяна към по-агресивен подход, включващ насочване към лидери и активи с висока стойност.

"Хизбула" отговори, като нацели базата за ръководство на въздушното движение Мерон в Северен Израел с 62 ракети. IDF продължи да нанася удари по важни цели. Последвалите размени включваха удари от страна на "Хизбула" срещу щаба на Северното командване на IDF в Сафед. В същото време IDF отговори с елиминирането на командира на отряда за безпилотни самолети на "Хизбула" Али Хюсеин Барджи на 9 януари. Израелските отбранителни сили също елиминираха старшия командир Али ал-Дебс и неговия заместник на силите Радуан на 14 февруари, след като израелски войник беше убит при нападение срещу щаба на Северното командване. Последните целенасочени атаки елиминираха Али Ахмед Хюсеин, старши оперативен агент в силите Радуан, на 8 април, и Юсеф ал-Баз, командир на крайбрежния регион в "Хизбула", на 16 април.

Oценката

Операциите на "Хизбула" също се разшириха географски в тази фаза, като се насочиха към базите на IDF в Голанските възвишения, но тяхното въздействие остана ограничено. Междувременно Израел извърши многобройни удари на север от река Литани, удряйки важни цели като складове за оръжия в Газия, съоръжение за противовъздушна отбрана в Баалбек и построеното от Иран летище в Биркет Джабур.

Въпреки по-широкия географски обхват на своите атаки, "Хизбула" се въздържа от използване на модерни оръжия като прецизно управляеми ракети, за да предотврати ескалация до пълномащабна война. Вместо това се увеличи използването на ракети „Катюша”, насочени към обекти на IDF на повече от 10 мили от границата. Ефективността на тези атаки обаче е смекчена от израелската система "Железен купол", в допълнение към ниското качество на оръжията, използвани от "Хизбула". Още: Конфликтът "Иран-Израел": Как се стигна дотук? (ВИДЕО)

Поглеждайки назад към трите фази на конфликта на север след 8 октомври, "Хизбула" очевидно е платила по-високата цена. Тя претърпя над 270 жертви и големи щети във военната си инфраструктура в Южен Ливан. Силите на Радуан се изтеглиха от позициите си на границата. 

Израелският военен анализатор Арон Бен Давид хвърля светлина върху отслабената на "Хизбула". Той е убеден, че „нейните ракетни и противотанкови ракетни способности не са успели да нанесат сериозни щети на израелските сили, изненадвайки дори самата "Хизбула", пише National Interest.

На вътрешния фронт конфликтът изостри напрежението в Ливан. Засилват се критиките срещу решението на "Хизбула" да се бори в условията на сериозна икономическа криза. Цивилните, които вече са обременени от трудности, отхвърлят използването на техните градове като площадки за ракетни атаки на "Хизбула".

Трудно е да се каже колко дълго ще продължи третата фаза на битката на северния фронт. В Израел има спекулации за разширена операция на IDF дълбоко в ливанската територия. Обратно, Иран може да активира "Хизбула" да разшири ударите срещу Израел след залпа от Техеран на повече от 300 ракети и дронове на 13 април. Драматичните промени могат да се случат в един неочакван момент, както стана на 7 октомври. Още: "Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

Автор: Ахмад Шарауи

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари