Войната в Газа е "геноцид": ЮАР срещу Израел

7490
Войната в Газа е "геноцид": ЮАР срещу Израел
Снимка: Getty Images

Международният наказателен съд в Хага прие иска на ЮАР за генозид срещу Израел. Това предизвика един от пишещите в изданието The Intercept автори (Джереми Скахил) да представи своята гледна точка - в стил, че САЩ са съучастник на Израел.

The Intercept се сдоби с широка популярност заради Едуард Сноудън - един от неговите основатели Глен Грийуолд е човекът, чрез който Сноудън разказа своята история на света. Самото издание публикува редица от разкритията на Сноудън за американските служби. Грийнуолд обаче се раздели с изданието през 2020 година, след скандал с обвинения, че искат да го цензурират. От The Intercept отговориха, че са поискали от Грийнуолд да даде някакви доказателства за твърденията си по адрес на американския президент Джо Байдън, сина му Хънтър и украинската афера.

Геноцид - силно против Израел

"ЮАР счита, че срещу палестинския народ е извършена Накба (бел. ред. - това е името, дадено на изселването на палестинските араби в резултат на арабско-израелската война). С тези думи посланикът на ЮАР в Нидерландия Вусимузи Мадонсела започна историческия процес на своята държава в Международния съд в Хага. Той обвини Израел в множество нарушения на Конвенцията за геноцида по време на тримесечната обсада на Ивицата Газа.

ЮАР е страна, чийто народ страда в продължение на десетилетия под режима на апартейд, подкрепян от Съединените щати. Тя прави историческо усилие да се опита да потърси отговорност от Израел за геноцида срещу народа на Ивицата Газа. Исковата молба на ЮАР от 84 страници, подадена до Международния съд, е ужасяващ документ. Ищецът педантично излага подробности за смъртоносната кампания, която се провежда срещу цивилното население под лозунг на "самозащита". Документът описва огромния мащаб на унищожаването от Израел на човешки животи, гражданска инфраструктура, история и култура. Жалбоподателят рисува жестока картина на суровите условия, в които оцелелите палестинци са принудени да живеят.

Обвинителният акт се отнася до "изключително бруталната военна кампания" на Израел в Ивицата Газа. "Това е масивна и продължаваща кампания и Израел възнамерява да я засили. Израел извършва актове на геноцид. Това е грубо нарушение на задълженията му по Конвенцията за геноцида", казват южноафриканските адвокати.

В своята жалба ЮАР се позовава на изявления на израелското правителство, военни командири, законодатели и бивши правителствени служители, които според южноафриканците характеризират израелските намерения в Ивицата Газа след 7 октомври, 2023 година като геноцид.

Още: Израел пред Международния съд на ООН: Обвиненията срещу нас в геноцид са грубо изопачени

Защита срещу обвиненията на ЮАР

"Да, прочетох обвинението. Считаме, че е неоснователно. Вярваме, че е контрапродуктивно", каза говорителят на Съвета за национална сигурност адмирал Джон Кърби.

В сутрешния блок на БНТ доц. Мира Майер директно заяви - не Израел, а движението "Хамас" следва да бъде съдено за геноцид. Интересното е, че по-долу в гледната точка, публикувана в The Intercept, това се отхвърля с аргумент, че "Хамас" не е държава и срещу движението трябвало да има други съдебни процеси.

Колкото и да се мъчите да спасявате цивилното население, това е невъзможно в условия на градска война – да не забравяме, че "Хамас" слагат цивилни дрехи, как ще ги разпознаете? "Хамас" са тези, които разпределят хуманитарната помощ в Ивицата Газа – как мислите я разпределят? Трябва да сме наясно кой е агресорът и кой е жертвата, обясни доц. Майер. Тя даде и ужасяващ пример за действията на "Хамас": "Не е приятно да посрещате израелски заложнички, които са изнасилени по време на плен и са забременяли, макар израелският закон да позволява аборт".

Доц. Майер изказа и позиция за бъдещето на Газа - властта там да вземат местни семейства, които не са сътрудничели на "Хамас".

За Нетаняху доцент Майер каза следното: Абсолютен пътник е. Арабистът проф. Владимир Чуков сподели, че последният разговор между американския президент Джо Байдън и Нетаняху е бил на 23 декември, 2023 година и е бил много неприятен – преди това са се чували през ден.

Всъщност, Израел вече представи своята защита в Хага, за което Джереми Скахил пише - по негово мнение, тази защита много спечелила от това, че няма процедура по кръстосан разпит. Авторът използва силни думи, за да опише гледната точка на Израел - че "Хамас" е отговорната страна, че ЮАР действа в защита на терористичното движение и че ЮАР не е избрала подход първо да говори с Израел, а чак след това да се стига до съд.

Още: Израел отвърна на Ердоган: Вие сте истинските извършители на геноцид

Есенцията на гледната точка на Джереми Скахил

Ако живеехме в справедливо общество, управлявано от върховенството на закона, третирайки всички държави еднакво и справедливо, американските държавни служители щяха да се явят в международни трибунали по обвинения във военни престъпления заедно с израелските лидери, чиито престъпни действия те улесняват. Но това никога няма да се случи.

След края на Втората световна война американската държава се държи като император по въпросите на международното право, издавайки укази за това кой може и не може да бъде държан отговорен за най-тежките престъпления. Има дори закон, наречен the Hague Invasion Act, който дава на американския президент правото да използва сила, за да освободи всеки американски или военен персонал от съюзническа страна, който е обвинен във военни престъпления от Международния наказателен съд: Лицемерие: Русия не се съгласи да носи отговорност пред съда за война, САЩ - също

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен продължи това дълго представление в стил кабуки по време на последното си посещение в Тел Авив. Според Скахил, той едновременно играел ролята на пламенен пропагандист, съучастник в израелския дневен ред и наблюдател, надяващ се, че Израел ще убие малко по-малко цивилни и ще позволи малко повече хуманитарна помощ за Ивицата Газа. "Спешно проправяме пътя за траен мир и сигурност в този регион. Вярваме, че делото, заведено срещу Израел в Международния наказателен съд, отклонява вниманието на света от всички тези важни усилия", каза Блинкен. Никакви празни фрази, изречени от Блинкен и други висши американски лидери, няма да измият кръвта на жителите от Ивицата Газа по ръцете на администрацията на Байдън, добавя Скахил.

Още: САЩ осъдиха обвиненията, че Израел води геноцид в Ивицата Газа

Спиране на войната в Израел: Съдът в Хага може да го направи

Ако Международният наказателен съд прецени, че искът на ЮАР, обвиняващ Израел в геноцид, е основателен, процесът срещу тази страна може да продължи много години. Но според ЮАР съдът трябва спешно да вземе мерки за защита на палестинците в Ивицата Газа от продължаващи атаки, на основание израелски нарушения на Конвенцията за геноцида. Въз основа на предишни случаи от този тип тази заповед може да бъде издадена в рамките на няколко седмици, пише Скахил.

Южноафриканският адвокат Адила Хасим обвинява Израел в "системни действия, които дават основание да се говори за геноцид". Според нея Израел подлага народа на Ивицата Газа на "едни от най-жестоките бомбардировки в историята на съвременната война", нанасяйки удари от море, суша и въздух. "Мащабът на израелските убийства е толкова голям, че в Ивицата Газа не са останали безопасни места. Израел е убил безпрецедентен и несравним брой цивилни, знаейки много добре колко живота отнема всяка хвърлена бомба. Такива атаки са насочени да унищожат и опустошат Ивицата Газа", отбелязва Хасим.

Южноафриканските юристи твърдят и, че първоначалните заповеди за евакуация на Израел сами по себе си са били акт на геноцид. Израелската защита обаче посочва точно това като хуманитарен жест. Хасим цитира статистика на ООН, която показва, че Израел е превърнал 85% от палестинците в бежанци. Според нея заповедта на Израел от 13 октомври, изискваща повече от милион палестинци да напуснат домовете и болниците, сама по себе си е акт на геноцид. Хасим представи и доказателства за конкретни нарушения от страна на Израел на членове 2A, 2B, 2C и 2D от Конвенцията за геноцида, които забраняват убийството, осакатяването, унищожаването на начина на живот и лишаването от възможността да раждат деца на членове на всяка раса, етнически и религиозни групи просто защото са техни членове.

Друг южноафрикански адвокат, Тембека Нгкукайтоби, също разгледа въпроса за "геноцидните намерения" на Израел. "Коя държава признава геноцидно намерение", попита адвокатът. Според него характерната черта на този случай не е мълчанието на Израел, а многократното повтаряне на геноцидни изявления във всички сфери на израелското общество, направени от министър-председателя, президента, министъра на отбраната и други висши ръководители.

Според адвоката израелските войници на бойното поле напълно подкрепят и одобряват изявлението на Нетаняху в началото на войната, в което се споменава библейската история за унищожаването на амаличаните от евреите, считайки го за "инструкция за действие". "Трябва да си спомните какво ви направи Амалик според Библията", призова Нетаняху (Второзаконие 25:19). Това изявление е извадено от контекст, контрира израелската юридическа защита.

Подобни изявления на израелски лидери са широко известни и доказват техните геноцидни намерения - това е един от основните аргументи на ЮАР. Но тъй като те са изброени и понякога проверявани в международен съд за военни престъпления, е ясно, че Нетаняху и други лидери се чувстват комфортно да правят такива шокиращи изявления, защото са уверени, че никога няма да бъдат подведени под отговорност. Всъщност Израел е наясно, че Съединените щати активно отричат истинността на обвиненията на ЮАР.

Още: Турски адвокати заведоха дело за геноцид срещу Нетаняху

Представителят на Израел Тал Бекер започна опровержението на своето правителство, като каза на съдиите в Международния съд, че Южна Африка "дълбоко изкривява фактическата и правна картина", и добави, че ЮАР се стреми да изтрие еврейската история. Той счита, че правните аргументи, направени от екипа на Южна Африка, са "едва различими" от реториката на "Хамас" и че ЮАР отдавна поддържа тесни връзки с "Хамас". Бекер изрично подчерта, че 7 октомври, 2023 година е "най-голямото планирано убийство на евреи след Холокоста" и че би трябвало ЮАР да бъде разследвана за връзки с "Хамас". Преди 7 октомври, 2023 година обаче "Хамас" беше признато за легитимно държащо властта в Ивицата Газа движение, включително от Израел.

Ирландският адвокат на ЮАР Блин Ни Грейли се позова на статистика от Save the Children, че всеки ден поне на 10 палестински деца се ампутират един или повече крайници, често без анестезия, и че все повече и повече масови гробове се копаят, гробища се бомбардират и трупове се ексхумират. Стрелят се по хора на места, където им е казано да се евакуират. Унищожават се цели семейства, твърди Грейли. Израелската защита обаче контрира, че болници и социални заведения се използват масово от "Хамас" като бази за операции.

В отговор Бекер посочи, че юридическият екип на ЮАР не е представил данни колко от взривените сгради в Газа са взривени заради поставени експлозиви от "Хамас" - аргументът му е, че иначе се изкривява картината на законното право на Израел да се отбранява след нападение, включително чрез война. Израелският адвокат каза и, че статистиката на ЮАР за цивилните жертви е статистика на властите в Газа, зад които стои "Хамас" - т.е. не може да е безпристрастна. Колко са убитите бойци на "Хамас", облечени в цивилни дрехи, попита Бекер.

"Това, което се случва днес в Ивицата Газа, се представя погрешно като обикновен конфликт между две страни", твърди Макс дьо Плеси, друг южноафрикански адвокат. Той представи правни аргументи, че Международният наказателен съд трябва да издаде на Израел заповед за прекратяване на военните действия дори само въз основа на подозрения, че в Ивицата Газа се извършва геноцид. Това е стандартна процедура по правомощията на съда.

Британският адвокат на Израел Малкълм Шоу обаче не се съгласи - според него когато става въпрос за война, дори ако е водена напълно по нормите на международното право, това е война - брутално събитие, което коства животи. Юристът заяви, че нито едно от изявленията на израелски официални лица, за които ЮАР казва, че са доказателство за геноцид, не представлява официална политика на израелското правителство. Единственият релевантен фактор, който съдът трябва да разгледа за обвинение в геноцид по думите на Шоу, е дали тези изявления отразяват официални решения или норми, направени от израелските лидери и израелския военен кабинет. Специално за думите на Нетаняху и Амалик Шоу призова те да се гледат в целия контекст - защото израелският премиер говори и как израелската армия прави всичко възможно да не замества във военните действия невинните. Адвокатът представи и редица изказвания на израелски официални лица в защита на цивилните и с призиви те да бъдат пазени.

Последният адвокат на южноафриканския екип Вон Лоуи беше натоварен да прогнозира възможните аргументи на Израел. Той предупреди предварително, че Израел ще се опита да отклони вниманието към "Хамас" и събитията от 7 октомври. Лоуи обаче каза, че случаят се отнася само до израелски атаки в Ивицата Газа. "Хамас" не е държава и не може да бъде страна по Конвенцията за геноцида. Срещу "Хамас" и други сили ще се водят други процеси", каза той.

Лоуи отхвърли твърденията на Израел, че е действал в "самозащита" и цитира решение на ООН, според което Ивицата Газа остава окупирана територия, тъй като Израел все още поддържа контрол над нея и нейното въздушно и морско пространство. Лоуи също призова Международния наказателен съд да нареди на Израел незабавно да спре атаките в Ивицата Газа. Той каза следното: "Няма значение колко внимателно е планирана или колко внимателно се провежда една военна операция. Ако тя се извършва с намерение да унищожи изцяло или частично един народ, това е явно нарушение на Конвенцията за геноцида и трябва бъде спряна." Лоуи добави, че Израел не може да избегне изпълнението на съдебна заповед, просто като каже, че следва международното право. Адвокатът посочи, че "очевидно Израел е неспособен да разбере, че постъпва погрешно, като разбива на прах Ивицата Газа и избива палестинския народ".

Посланикът на ЮАР в Нидерландия Мадонсела завърши изслушването, като прочете исканието на ЮАР към Международния наказателен съд за заповед за спиране на израелските удари срещу Ивицата Газа.

Израелският дипломатически представител Гилад Ноам отвърна, че Южна Африка "оклеветява не само израелското ръководство, но и (израелското) общество". Връщайки се към изявленията, направени от израелски официални лица, за които южноафриканските адвокати казаха, че представляват доказателство за геноцидно намерение, Ноам обяви, че някои от тези "сурови" изявления на израелските лидери са били в отговор на "унищожаването на евреи и израелци". Той каза, че израелските съдилища приемат подстрекателството сериозно и в момента разследват подобни случаи.

Ноам обвини ЮАР, че участва в „съгласувано и цинично усилие да изопачи самия термин "геноцид". Той поиска от съдиите да отхвърлят исканията за разпореждане за спиране на израелските военни операции в Газа и да отхвърлят изцяло делото на Южна Африка. Председателят на съда, американският съдия Джоан Донохю, заяви, че съдиите ще се произнесат възможно най-скоро.

"В изявлението на ЮАР не се споменават САЩ. Но те открито и много активно подкрепят израелската военна кампания и въоръжават израелската армия. Следователно Америка трябва да се счита за не назован съучастник на израелските действия. Решение в полза на ЮАР ще увеличи натиска върху страните по света да изяснят позициите си. Това ще бъде важен тест за съюзниците на Америка в Европа, който ще покаже дали вярват в спазването на международните закони и конвенции, или приемат САЩ като господар, който налага свои собствени правила, но ги прилага избирателно", пише Скахил.

Още: "Газа може да разпали война в Близкия изток": В САЩ се готвят за разширяване на конфликта

Автор: Джереми Скахил, за The Intercept

Превод: Ганчо Каменарски

СНИМКИ: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари