Защо отпращането на руските дипломати е стратегическа грешка?

4662
Защо отпращането на руските дипломати е стратегическа грешка?
Снимка: Getty Images/Guliver

На 26 март президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че 14 страни-членки на ЕС са взели решение да изгонят руски дипломати във връзка с отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Туск допълни още, че не са изключени и други санкции.

Защо Туск направи изявлението е тайна. Той може да говори от името на 28 държави на ЕС, но не отговаря за двустранните отношения на всяка отделна страна. Със своето изявление бившият министър-председател на Полша създаде впечатление, че става въпрос за решение на ЕС. От страна на Туск това беше не просто дипломатически пропуск, той направи сериозна стратегическа грешка. Това пише в свой анализ германското издание Die Welt.

Бивши посланици: Няма никакво съмнение в участието на Кремъл в случая "Скрипал"

"Фактите са много ясни – на европейска територия е извършено химическо нападение с възможно най-отровния газ, който се произвежда...

Според германската медия това е най-малкият проблем. По-късно половината от страните от ЕС не подкрепиха решението за изпращането на руските дипломати.

Съмнения в НАТО

През изминалата седмица високопоставени стратези от НАТО изразиха съмнение, че зад нападението в Солсбъри стои русото правителство. Вероятно след взетото на 26 март решение за изгонването отговорът на този въпрос е станал по-ясен. Ако Путин действително е отговорен за случилото се, значи той е успял да раздели ЕС и да разпали спор между европейците за това как да се отнасят с Русия. Това винаги е била негова стратегическа цел. Разколът, от гледна точка на КГБ, е отслабване.

Всички страни, които изгониха руски дипломати, в това число Германия, Полша и Италия, разбират мярката, като "знак на солидарност с Великобритания". Това може да се разглежда като голям успех за британския премиер Тереза Мей. Но как ще реагират тези страни, ако подобно нападение се повтори? Какво ще стане, ако това се случи отново, когато Великобритания вече не е член на ЕС? Колко натиск трябва да се окаже на Москва и колко диалог е необходим? Тези въпроси отдавна вълнуват ЕС и НАТО.

Вашингтон гони 60 дипломати, ЕС още толкова. Този акт не може да се нарече иначе, освен символичен. Това дори не е ухапване от комар и няма да спре Мосва, ако ѝ хрумне да инициира нови отравяния.

На фона на русофило-русофобски лафове от МВнР не заеха твърда позиция за Русия

Стандартна процедура – това заяви зам.-външният ни министър Георг Георгиев по отношение на привикването на посланика в Русия Бойк...

Страните, които гонят дипломатите, разбират това. Но те са искали да направят нещо в знак на солидарност. Засега не е ясно дали акцията ще донесе повече ползи или загуби. Москва може да се възползва от нея като повод за продължаване на деструктивната си политика в Сирия, Либия или Иран, т.е. именно там, където страни като Германия, Италия или САЩ имат ясно формулирани интереси.

Русия говори за провокация

Германското правителство и другите страни, изгонили дипломати, не поясняват защо действат така бързо. Защо не са изчакали резултатите от изследванията на независимите международни експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия – поне за да бъде позицията им по-малко уязвима?

Сега може да се очаква "огледално" отзоваване на същия брой европейски и американски дипломати от Русия. Но вероятно на Русия това ще ѝ се стори малко.

От друга страна, относително неголемият брой на изгонените дипломати говори за това, че за разлика от американците, европейците искат да се ограничат с умерена реакция. По четирима изгонени от Германия и Полша – не е краят на света. Москва със злорадство отбелязва, че половината от страните-членки на ЕС са се отказали от каквато и да било реакция.

Великобритания притискала Австрия да изгони руски дипломати

Посланикът на Великобритания нееднократно се опитал да окаже натиск върху австрийските власти, за да ги принуди да експулсират руски...

Москва търси конфликт със САЩ

Изгонването на дипломатите се случи в деня на траур в Русия заради трагедията в Кемерово. Разбирайки за пожара, европейците биха могли да изберат по-подходящо време за акцията. Сега Москва има повод да представи реакцията на САЩ и европейците като безсърдечна провокация. И много руснаци ще я възприемат именно по този начин.

Вероятно Путин ще се опита да откъсне такива страни като Австрия, Гърция и България, които се отказаха да гонят дипломати, от общия европейски фронт, като им направи привлекателни икономически предложения. Колкото по-примамливи бъдат предложенията, толкова по-трудно ще бъде на политическото им ръководство, намиращо се под натиска на промишлеността и профсъюзите, да се откажа. Ясно е, че драмата около шпионина Скрипал е далеч от края си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари