Кошмарът в Кемерово: Децата ни горяха, а ние просто наблюдавахме

9401
Кошмарът в Кемерово: Децата ни горяха, а ние просто наблюдавахме
Снимка: iStock/Guliver

На 25 март в Кемерово избухва пожар в търговския център "Зимна вишна". Огънят тръгва от четвъртия етаж, близо до кинозалите, където в този момент има много деца. До момента е известно за 64 загинали, други 6 се смятат за безследно изчезнали. В някои точки от сградата огънят все още не е потушен. В града е обявен тридневен траур. Кореспондентът на meduza.io Ирина Кравцова записва разказите на пострадалите.

Алекандър Лиллевяли довел дъщерите си на кино на четвъртия етаж на търговския център. Дал на всяко от децата по кутия пуканки и се върнал на първия етаж да ги чака. Прожекцията започнала в 14:40 часа местно време. След половин час една от дъщерите му се обадила, че в залата се е появил дим и че тя е сестричката ѝ не могат да излязат, защото вратата е заключена. Бащата се втурнал на помощ, в този момент в сградата вече е имало дим.

Жертвите на огнения ад в Кемерово станаха 64

Общият брой на загиналите, сред които и деца, при пожар в търговски център в руския град Кемерово стана 64. Спасителните екипи продължа...

"Някой ми даде мокра кърпа, закрих носа си с нея. Когато стигнах до четвъртия етаж, счупих стъклото на единия прозорец и после паднах. Започнах да пълзя, разбрах, че не са ми останали сили и всеки момент ще припадна. Дъщеря ми непрекъснато ми звънеше и звънеше. Само ѝ виках да се опита да излезе от залата, но нищо не можех да направя. Отпред вече имаше огън.”

Мъжът излиза навън, където среща първите пожарникари. "Три минути си слагаха маските. Три минути!", разказва още той. По-късно пристига майката на децата Олга Лиллевяли: "Пожарът гореше, а ние стояхме шест часа на улицата. Никой не дойде при нас. Центърът беше отцепен от полицията. Полицаите се държаха крайно агресивно. Тичахме по улицата напред-назад, нищо не ни обясняваха. Над сградата се стелеше дим, децата ни горяха, а ние просто наблюдавахме..."

Първото изявление от длъжностно лице е направено в 10 часа вечерта местно време. Според очевидците заместник-началникът по управлението по извънредните ситуации Евгени Дедюхин е бил изключително объркан. Казал е, че пожарът се гаси и нищо повече не е известно.

Към 11 часа вечерта пред събралите се излязъл кметът на града Иля Середюк и вицегубернаторът Владимир Чернов. Хората започнали да крещят, че искат информация на всеки 20 минути. Длъжностните лица били заобиколени от охрана.

Човек от чакащите на шега казал на жена си, че ще прехвърлят отговорността на някое момче със запалка. Той е много учуден, когато чува, че заместник губернатора на Кемеровска област заявил, че може би някое от децата е подпалило батута в игралната зала на центъра (според една от версиите пожарът е тръгнал именно от там).

Расте броят на загиналите в пожара в Кемерово, огънят е потушен (ВИДЕО)

53 тела на загинали са открили спасителите на мястото на пожара в търговския център "Зимна вишна" в руския град Кемерово. Огънят е поту...

За времето, докато кореспондентът на "Медуза" разговаря с Олга Лиллевяли, социален работник я пита три пъти колко от децата ѝ са загинали и на колко години са били. Жената всеки път послушно отговаряла на всеки въпрос и всеки път започвала да плаче.

"В държавата ни всичко е така устроено, че вие още няколко пъти ще трябва да давате показания. Не плачи, сълзите още ще ти трябват, най-страшното предстои", казал още социалният работник на майката.

Синът ми догаря, а вие ми бутате сандвичи

"Зимна вишна" не е най-популярният търговски център в града, но според жителите там има добър боулинг, басейн, пързалка, кино и кафене. Затова учителите често са водили ученици там.

Алена Зипунова разказва, че дъщеря ѝ Вика, която е в пети клас, отишла в "Зимна вишна" със съученици. Първо играли в боулинг залата, после били на пързалката, а след това – в киното. Те са гледали същата прожекция, която и децата на Лиллевяли, но в друга зала. Филмът започнал 15 минути преди началото на пожара. Нито един от учениците, заедно с учителката, не са могли да излязат от залата.

Огромен пожар погуби десетки хора в Русия (ВИДЕО)

Пожар избухна в търговския център "Зимна Вишна" в руския град Кемерово, като огънят отне живота на десетки хора. Трагедията се разигра...

Зипунова потвърждава разказите на другите пострадали. Докато чакат информация, хората са настанени в спортна зала в близост до търговския център, където е формиран щаб. Зипунова е прекарала нощта там, но така и не получила никаква информация. Осем пъти я питали кой неин близък е загинал и на колко години е.

Жените в залата седят и мълчат - когато някоя от тях изхлипа, почват да плачат и останалите. От време на време към тях се приближават служители от Спешна помощ и им предлагат да излязат на въздух или да хапнат нещо.

"Синът ми догаря там, а вие ми бутате някакъв сандвич. Нормални ли сте?", пита една от жените.

Друга жена, на която съобщават по телефона, че синът ѝ е открит под отломките, казва: "Такива неща не се случват". Към нея се втурва медик с чаша валериан и спринцовка.

Превод: Actualno.com

Три деца и жена загинаха при пожар в руски търговски център (СНИМКИ)

Три деца и жена загинаха при пожар в търговски център в руския град Кемерово. Пострадали са още 26 души, които са откарани в болници. Е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа