Защо Швеция не се страхува от втора Covid-19 вълна?

36452
Защо Швеция не се страхува от втора Covid-19 вълна?
Снимка: Getty Images/Guliver

Швеция се отказва от карантината, не препоръчва задължителното носене на маски, не въвежда никакви нови мерки срещу коронавируса. В същото време в страната е един от най-ниските показатели за заразяване и без да се хвали държавата просто оценява, че престанаха да я критикуват за това, че действа самостоятелно.  Така започва статията на кореспондента в Стокхолм на Le FigaroФредерик Фо. Както често се случва в Швеция, домът за възрастни хора Skärholmen е в една сграда с детска градина и училище. В началото на епидемията 120 от неговите обитатели можеше да се посещават в специално за целта помещение или навън. Но от миналата седмица те ще могат да приемат в стаите си своите роднини и приятели. Все пак ще има времеви интервал, да няма повече от двама души, да се мият ръцете, да се носи шлем, да се спазва дистанция от два метра, но всички са много доволни от това решение, казва директорът на дома Емили Енгбо и допълва, че решението е добро за моралния дух на всички.

Същият вятър на свободата повя към театрите, стадионите и конферентните зали. До сега в Швеция действаха едни от най-строгите ограничения за масовите мероприятия - бяха забранени събиранията за над 50 души. Но министърът на културата обеща промяна: "Ако епидемичната ситуация позволи от 15 октомври ще може да позволим събирания до 500 души.

Теодор Ушев: Поляризацията е непоносима, забравихме да сме добри

„Смятам, че политизацията е изключително голяма, а поляризацията – непоносима. Това е една от причините ситуацията в Българ...

"Докато другите страни отново въвеждат мерки - затварят се барове и ресторанти, въвежда се карантина и самоизолация, Швеция разпуска строгите рамки и продължава да издава "препоръки". Докато съседните държави изискват носенето на маски навсякъде и при всякакви обстоятелства, Швеция остава единствената, която не съветва това. Дали в градския транспорт, училищата, търговските центрове или на улицата, маска носят само чужденците и някои възрастни хора. На скоро главният епидемиолог на страната заяви, че научните доказателства за ефективността на маските се оказаха "учудващо слаби" и че може да предизвикат "още по-голяма зараза, когато хората се пипат по лицето безкрайно." Швеция предпочита да се съсредоточи върху устойчивите мерки и по думите на здравния министър "не смятаме да молим хората да носят маски с години."

"Голямата разлика с останалите страни е в това, че ние не променихме нашите препоръки и начина ни на организация за социално дистанциране. Затова не ни се налага отново да се сблъскваме с втора вълна, която преживяват страните, които в началото въведоха карантина, а после я отмениха", обяснява Андерс Тегнел, главен епидемиолог на Швеция. Посланието от самото начало на епидемията беше едно и също - останете у дома при най-малкия симптом, мийте ръцете, спазвайте дистанция, работете от вкъщи, избягвайте градския транспорт, а за хората над 70 години - самоизолирайте се! 

Шведите имат доверие на управниците си и обикновено спазват препоръките. Властите ги убедиха, че борбата с коронавируса е "маратон, а не спринт" и че трябва да се изчакат резултатите. В началото на юни Швеция бе страната, където имаше най-висок риск за умреш от  Covid-19 и трябваше много време, за да достигнат кривите статистическото "плато". От юли, обаче по-голямата част от показателите са със зелен цвят. По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията(ECDC) в Швеция е един от най-ниските показатели на заразяване - за последните две седмици са регистрирани 42 нови случая на 100 хил. души, в сравнение с 213 във Франция, отбелязва Le Figaro.Макар за спирането на епидемията да са нужни 60% стаден имунитет, по-ниския праг от 25% може в значителна степен за я забави. Обяснението за ниските цифри на Швеция се крие в имунитета на населението. 

"Днес всички страни в Европа малко или много са вдъхновени от шведския модел, но никой не го признава,  защото не е политически коректен. Той позволява на гражданите да участват в борбата с вируса без задължителни закони или наредби", смята Антоан Флао, директор на Института за глобално здравеопазване към медицинския университет в Женева. Все пак в продължение на три седмици в страната се наблюдава ръст на броя на заразените, нивото на положителните тестове нарасна от 1,2% до 2,4%. Според някои Швеция "бавно, но сигурно се движи в лоша посока."

Доц. Чорбанов: Швеция доказа хипотезата за колективния имунитет

За мен Швеция доказа хипотезата за колективния имунитет. Смъртността е реалният показател при такава болест, а не позитивните. Това зая...

Властите призовават хората да мият добре ръцете си, да не се прегръщат и да не организират купони в домовете си. Обмисля се и въвеждането на по-строги мерки конкретно за Стокхолм, като семейна  карантина - т.е. изолация на хора, живеещи в един дом с инфектиран човек. 

Вижте как изглежда живота в Стокхолм в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари