Защо Владимир Путин се сравнява с Петър Велики и няма да отстъпи в Украйна

7546
Защо Владимир Путин се сравнява с Петър Велики и няма да отстъпи в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинският конфликт има дълбока историческа основа. Развивайки предишната си идея, че украинци, беларуси и руснаци са "един народ" и започвайки от обосновката на "специалната операция" (демилитаризиране на Украйна и защита на жителите на Донбас), руският президент Владимир Путин се сравни с Петър Велики и се върна към конфликта в Украйна до отвоюването на балтийските държави от Швеция. В реч, посветена на 350-годишнината от рождението на Петър I, Путин убедено говори, че първият руски император не е отнел нищо от Швеция, а напротив, върнал е руски територии. Отбелязвайки, че никоя европейска страна не е признавала руските претенции преди завладяването от Петър, Путин каза, че мисията на Русия в Украйна е да "възстанови и укрепи" нейния държавен суверенитет чрез възстановяване на историческата справедливост. Така започва анализ на Уилям Лампинг за изданието The National Interest. Ето какво още казва той:

Историк: Русия е била провинция на Киевска Рус, да се сравнява Путин с Петър I е просто смешно

Възможно ли е Украйна да бъде подкрепяна "толкова, колкото е необходимо"?

В края на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 30 юни президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Съединените щати трябва да продължат да по...

Неотдавнашните коментари на Путин не са просто сравнение с Петър Велики, а нов кръг от национална стратегия, която е еволюирала през вековете. Започвайки със средновековния княз Иван III, руските владетели се опитват от векове да завладеят бившата Киевска Рус, която е разделена между Беларус, Украйна и Русия. При Петър Велики обединението на земите става истинско имперско начинание: той провъзгласява плановете си преди 301 години и то след победата на Русия в Северната война. Както показаха неотдавнашните руски предложения за включване на окупираната Южна Украйна и Донбас в рамките на Руската федерация, имперският проект на Петър продължава да живее и до днес.

Обединителната стратегия и имперските тенденции доведоха до факта, че исторически предпочитаната руска политика за сигурност винаги е била териториалната експанзия. Изконните руски земи около Москва са без излаз на море и уязвими за атака отвън - лишени от естествени бариери, които биха могли да забавят врага или да помогнат в отбраната. След като Иван III обявява независимост през 1480 г., руските владетели постепенно усвояват нови земи - на изток, на юг и на запад. Разширявайки се, Русия образува буферни зони между границите и вътрешните земи, опитвайки се да си осигури достъп до морето, особено до Балтийско и Черно море.

Днес Путин по същество е насочен към същата територия, към която някога и Петър Велики. Тъй като никоя страна не оспорва нито руския суверенитет над Санкт Петербург, нито достъпа на Русия до Балтийско море, стратегическият фокус на Путин е върху Украйна и Черно море.

Първоначалното намерение на руския диктатор обаче беше осуетено от военните успехи на Украйна и руските сили се оттеглиха от Киев, Чернигов и Суми, съсредоточавайки се върху превземането на Донбас и крайбрежието. Контролът върху Донецкия хребет и Азовските възвишения ще укрепи позицията на Русия между украинската територия и икономически ключовата река Дон, която свързва речната мрежа на Централна Русия с Черно море, вратата към световната търговия. Подобно на Петър Велики, който завладява Азовската крепост в устието на Дон, Русия превзе цялото крайбрежие на Азовско море и създаде сухопътен коридор до Крим. Освен това руският контрол над Херсон лишава Украйна от достъп до Черно море по Днепър и заобикаля всяка отбранителна линия по протежение на артерията, защитаваща западната част на страната.

Сравнението на Путин с Петър Велики хвърля светлина върху истинските му намерения в Украйна. Северната война започва през 1700 г., продължила 21 години и започнала с опустошително поражение за руснаците в битката при Нарва. Петър Велики осем години възстановява руската армия, след което се сблъсква с решителна инвазия на мощната шведска армия. Украинските казаци вдигат въстание през 1708 г. и се обединяват с шведските нашественици с надеждата да получат независимост от Русия. Решителната победа на Петър Велики при Полтава над обединената шведско-украинска армия обръща хода на войната в полза на Москва и остава една от най-големите военни победи на Русия изобщо. Това става и край на първата украинска държава, Хетманството.

Индийски поглед и прогноза: Путин съсипва президентския мандат на Байдън

Западът се обедини срещу Владимир Путин след руската инвазия в Украйна. Искаха смяна на режима в Москва. Вместо това падна един от осно...

Сравнението на Путин с Петър Велики обаче е погрешно. Петър Велики разчита много на съюзници и дава приоритет на изграждането на коалиция срещу Швеция. Днес по-голямата част от Европа се обедини срещу Русия под егидата на НАТО и Европейския съюз. Самата Швеция изостави дългогодишния неутралитет и се стреми към членство в НАТО. Дори след Полтава Петър Велики се бори още 12 години: за да победи окончателно Швеция, той е трябвало да изгради коалиция с Дания, Саксония, полско-литовското кралство, Хановер и Прусия. Днес международната коалиция, напротив, подкрепя Украйна.

С коментарите си самият Путин изясни дългосрочните намерения на Русия в Украйна. Първо, Русия ще продължи да търси контрол над Украйна и Черноморския регион. Второ, дори нарастващите загуби няма да попречат на Москва да (опитва да) продължи настъплението си. Трето, всяка украинска територия, превзета от руските войски, най-вероятно ще бъде безвъзвратно загубена за Киев, поне в обозримо бъдеще. Ако по-нататъшните стъпки допринасят за националното възраждане и укрепват силата на Русия, размяната на територии или още повече връщането им е неприемливо като такова. Докато Русия разполага с военни средства за постигане на целите си, Москва ще продължи "да възстановява и консолидира" властта си в Украйна. От гледна точка на Путин суверенитетът на Русия го изисква.

ОЩЕ: Най-голямата ядрена подводница в света пак е руска. Какво значи това за САЩ?

Автор: Уилям Лампинг. Той е завършил Военноморския колеж на САЩ, специализирал е евразийската геополитика.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com