Путин се размечта: Имал мисия като Петър Велики - да върне руската земя

5176
Путин се размечта: Имал мисия като Петър Велики - да върне руската земя
Снимка: Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин се сравни със славния руски владетел Петър Велики, тъй като и двамата имали историческа мисия да върнат руските земи. Той сравнява кампанията на цар Петър Първи срещу Швеция със задачата, пред която е изправена Русия днес, предава Reuters.

"Петър Велики води Великата Северна война 21 години. Изглеждаше, че той е във война с Швеция, взе нещо от тях. Той не е взел нищо от тях, върна (каквото беше на Русия)", каза Путин след посещение на изложба, посветена на 350-ата годишнина от рождението на царя. След като спечелва войната, Русия се сдобива обширни територии. Петър Първи провъзгласява Русия за империя, а самият той се определя като император.

"Очевидно и на нас ни се падна да върнем (това, което е на Русия) и да укрепим (страната). И ако изхождаме от факта, че тези основни ценности са в основата на нашето съществуване, със сигурност ще успеем да решим задачите, пред които сме изправени", заяви Путин на среща с млади предприемачи. Путин намекна, че войната може да продължи 20 години, призова руснаците да се размножават активно

Думите на Путин очаквано разгневиха украинските власти. Старши съветник на украинския президент Володимир Зеленски отхвърли всеки опит за легализиране на кражбата на земя. "Западът трябва да начертае ясна червена линия, така че Кремъл да разбере цената на всяка следваща кървава стъпка... ние ще освободим брутално нашите територии", категоричен е Михайло Подоляк в онлайн публикация.

Путин многократно се опитваше да оправдае действията на Русия в Украйна, където неговите войски опустошиха градове, грабиха и изнасилваха, убиха хиляди и принудиха милиони цивилни да хванат оръжието, тълкувайки историята в своя угода. Руският президент твърди, че Украйна няма реална национална идентичност или държавна традиция.

На 24 февруари, когато обяви началото на инвазията, руският президент каза в прав текст: "Нашите планове не включват окупация на украински територии".

Петър Велики, автократичен реформатор, на когото се възхищават както либералните, така и консервативните руснаци, даде името си на нова руска столица Санкт Петербург – родният град на Путин – който той заповяда да бъде построен върху територия, завоювана от Швеция.

Преди посещението на Путин на изложбата държавната телевизия излъчи документален филм, възхваляващ Петър Велики като твърд военен водач, разширил значително руската територия за сметка на Швеция и Османската империя.

Интерес към историята

Комунистически лидери честват в Москва 70-годишнината от рождението на Сталин. На снимката са самият Йосиф Сталин, Мао Дзедун, Палмиро Толяти, Никита Хрушчов, Лаврентий Берия, Вячеслав Молотов, Долорес Ибарури, Матиас Ракоши, Георге Георгиу-Деж, Семьон Будьони, Климент Ворошилов, Георгий Маленков, Николай Булганин, Лазар Каганович и др. (Getty Images)

През последните години интересът на Путин към руската история все повече се проявява в публичните му изяви. През април 2020 г., когато Русия влезе в първия си локдаун заради коронавируса, той сравни пандемията с тюркските номадски нашествия в средновековна Русия през 9-ти век.

През юли 2021 г. Кремъл публикува дълго есе на Путин, в което той твърди, че Русия и Украйна са един народ, който е изкуствено разделен. Това положи основите за разполагането на негови войски в Украйна. Москва твърди, че е действала, за да обезоръжи и "денацифицира" съседа си. Украйна и нейните съюзници смятат, че Путин е започнал непредизвикана агресивна война.

В навечерието на войната руският президент обвини създателя на Съветския съюз Ленин за създаването на Украйна върху историческа руска територия. Как Путин смяташе Ленин за светец - четете тук

В същото време той изказва предпазлива похвала за Йосиф Сталин за създаването на "твърдо централизирана и абсолютно унитарна държава", макар че признава опитите на съветския диктатор за "тоталитарни" репресии. Сталин е най-почитаната от руснаците историческа фигура

Путин има навика да възхвалява руски лидери, споделящи собствените му консервативни възгледи. А приносът на лидери като Ленин и Хрушчов, чиито действия са в контраст с идеята за силна, унитарна руска държава, се омаловажава.

"Путин харесва лидери, които той вижда като твърди, силни управници. Той иска да бъде приеман като модернизатор в стил Петър (Велики), въпреки че ще остане в историята като жесток владетел, по-скоро като Иван Грозни", твърди Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията на Карнеги за международен мир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа