Арт Галерия Ларго представя изложбата "Духът на България"

3526
Арт Галерия Ларго представя изложбата "Духът на България"
Снимка: Арт Галерия Ларго

От 14 юли 2022 Арт Галерия Ларго ще представи сборната изложба – акварел „Духът на България“. Събитието е част от съпътстващата програма на третото Международно триенале „Духът на акварела“ – Варна 2022. В експозицията са включени художници от цяла България, които работят в областта на акварела – Антон Антонов, Атанас Мацурев, Бояна Петкова, Валери Ценов, Димитър Давидов, Ертан Алев, Иван Додов, Кирил Божков, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Любомир Йотов, Мария Баракова, Петя Стойнова, Радослав Маринов – Реме син, Стела Кенфилд, Цветан Казанджиев, както и две художнички, които са избрали България за своя втора родина - Анастасия Волкова от Русия и Анна Тихонова – Йорданова от Беларус.

Темата на изложбата е „Духът на България“, а авторите бяха поканени от галерия Ларго да я претворят на акварелния лист, така, както всеки от тях я чувства. Един ще открие духа на родината в прекрасен планински пейзаж, за друг това е лунна пътека по морската шир, за трети – усмихнатото лице на красива девойка, а за четвърти – забързания ритъм на големия град… Темата е всеобхватна и вечна, всеки от нас, българите, има свои любими неща/места, свързани с родината, чието споменаване или изобразяване го карат да му се свие стомаха или да му заседне буца в гърлото.

Галерия „Арт Маркони“ представя изложбата живопис „Незрими пътеки“

Галерия „Арт Маркони“ представя изложбата живопис „Незрими пътеки“ на Антон Антонов. Откриването е от 18.30 ч. ...

В творбите на част от авторите ще видим прекрасни български пейзажи – старите, изчезващи къщи (Кл. Манчева, Л. Йотов), носталгичен залез над Дунава (Ертан Алев), позабравеното българско село (Ант. Антонов), поезията на разцъфтелите край пътя макове (Ст. Кенфилд, Е. Алев), любимите ни търновски улички (Ив. Додов). Друга част от художниците са уловили духа на България в красотата и одухотвореността на българката. Ще я открием в акварелите на Бояна Петкова, Димитър Давидов, в незабравимите мадони на Любен Пашкулски и в една великолепна творба на майстора на акварела Кирил Божков – портрет на майката на художника, който е като събирателен образ на най-скъпото и святото, с което свързваме родината. В по-абстрактна трактовка на темата Цветан Казанджиев ни представя два акварела, взаимствали своя колорит от цветовете на българското небе. Валери Ценов прибавя нотка приказност и алегорично тълкувание на темата със своите два акварела, а Радослав Маринов – Реме син с двете си хиперреалистични творби на злободневна тематика е като един провокативен контрапункт на цялата експозиция. За финал в изложбата ще бъдат представени два акварела на един от най-награждаваните и показваните в света български акварелисти – Атанас Мацурев.

Откриването на изложбата с участието на авторите ще бъде на 14 юли 2022 от 18:00 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. 

Вижте някои от творбите в ТАЗИ ГАЛЕРИЯ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Талантлива участничка в "Ергенът" открива своя пета изложба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт