X
 
 

Арт зоната в Стара Загора събра съседи на празнична трапеза

7931 0
Арт зоната в Стара Загора събра съседи на празнична трапеза
Снимка: Aктуално
Новата артистична зона в Стара Загора, на ул. "Сава Силов" между Кукления театър и градинката на Пингвините, събра по обяд живеещи и работещи на празнична трапеза.

Свещеници от намиращия се в отсечката храм „Св. Николай“ благословиха присъстващите и осветиха хляба. Организаторите пък си пожелаха празниците напред във времето да са по-красиви и да събират повече хора.Освен че спретна трапезата комплекс „Уникато“, който се намира в спасената и реставрирана къща на арх. Мара Георгиева, дворът му стана пространство за изложба с фотоси на къщата. 

Празничния ден поведе Държавен куклен театър (ДКТ) - Стара Загора, със спектакъла "Банда бацили", а след края му децата можеха да се включат в детския пленер и работилничката за деца "Звездни мигове"на клуб "Забавна астрономия" на Пенка Ганчева от Центъра за подкрепа на личностното развитие.Настолни и приказки-игри за деца представи писателят Никола Райков и имаше изложба на ученически произведения на тема „Традициите на България“. За доброто настроение на малчуганите се погрижи и уличното шоу на Цирк „Играчка-Плачка“. Празникът продължава със спомени за някогашното писателско кафене „Пегас“, с авторския музикален проект на Александър Леков и Желязка Белчилова за седемструнен бас и глас Ailia X и със спектакъла на Държавна опера - Стара Загора, „Джазоспекция“ в Къщата на Архитекта. Към новата арт зона приканват старозагорци пъстрите ленти в небето, подарък от Кукления театър, който вече очаква участниците и гостите на 11-ия куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро 2019"Инициаторите да се вдъхне нов живот на пространството е творческият колектив „На улицата“, създаден от активни  старозагорци, заедно с ДКТ, Къщата на Архитекта и „Различният поглед“, операта и dolap.bg, а до тях застанаха община Стара Загора, Старозагорската митрополия, комплекс „Уникато“, бистро „Пегас“ и Националният фонд „Култура“. Празтикът днес е три в едно - на новото артистично пространство, на Световния ден без автомобили и Деня на независимостта. 

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално