11 спектакъла в битка за наградите "Пиеро" в Стара Загора (СНИМКИ)

3990
11 спектакъла в битка за наградите "Пиеро" в Стара Загора (СНИМКИ)
Снимка: ДКТ - Стара Загора

Единадесет спектакъла са включени в конкурсната програма на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро 2019", който ще се проведе от 24 до 29 септември в Стара Загора. В състезанието се впускат формации от Италия, Сърбия, Испания, Полша, САЩ и 6 български. При кого ще отидат наградите ще решава международно 7-членно жури.

Негов председател е известният театровед и критик доктор Светла Бенева. Членове са Нина Димитрова, актриса и режисьор, сценографът проф. д-р Васил Рокоманов, младият композитор Милен Апостолов, двама италиански театрални критици и журналисти - Джулия Фокарди и Томазо Кименти, и белгийският драматург и режисьор Лоран Ван Ветер. 

Наградите се връчват в осем категории - за  режисура, за сценография, за музика, за мъжка и за женска роля, за експериментални и нови форми, награда на младата критика и Гран при - за най-добър спектакъл. Връчва се и от няколко издания насам и награда за цялостен принос в развитието на кукленото изкуство, която е учредена от д-р Валентин Стоянов, син на един от учредителите на старозагорския куклен театър Коста Вълков. Статуетките на Гран при и Наградата за цялостен принос, както и плакетите на останалите награди са по проект на покойния вече скулптор Емил Иванов. 

Извънконкурсната програма е изключително разнообразна и в нея са включени повече от 35 събития, похвали се на пресконференция днес Дарин Петков, директор на Държавен куклен театър (ДКТ) - Стара Загора. В нея ще има представления, изложби, балет, концерти, премиери на книги, анимационна панорама.

Шест дни Стара Загора ще живее с фестивала, за чиято безпроблемна реализация в симбиоза работят всички културни институции в града - драматичен и куклен театър, опера, регионалната библиотека, подчерта той и благодари за безрезервната подкрепа на общината през 19-те години от създаването на фестивала. 

Официалното откриване ще бъде на 24 септември във фоайето на Държавна опера - Стара Загора, където ще бъде монтирана една от атракциите на съпътстващата програма - интерактивната архитектурна инсталация "Конгломерат".

Кукленият фестивал "Шарено петле" в Плевен ще представи най-доброто от изминалия театрален сезон

Второто издание на фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще събере от 4 до 8 юли в Плевен театрал...

Тя е мащабен проект, иницииран от Съюза на българските художници. В нея са вплетени 6 различни жанра - драматичен и куклен театър, опера, кино, съвременен танц, пърформативни изкуства, обясни Петков. Чрез AR (добавена реалност) технология посетителите ще могат да разгледат визуални материали от 53 български представления, а с VR (виртуална реалност) технология да се "потопят" в над 10 спектакъла. Технологиите навлизат и в организацията на тазгодишното издание на фестивала "Пиеро". За тези, които живеят чрез мобилните си устройства - смартфони, таблети, лаптопи, ще получават достъп до каталога и презентационния клип участниците и рекламните партньори на фестивала с брандирана флаш памет.

С помощта на община Стара Загора в превозните средства на градския транспорт са разпространени рекламни материали за фестивала и със сканирането на QR код се получава достъп до програмата, възможност за закупуване на билети онлайн и други екстри за сраснали те се с мобилните си телефони.

Организатори на фестивала, който се провежда под патронажа на кмета на община Стара Загора, са Държавен куклен театър - Стара Загора, Община Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел „Пиеро“ и Министерство на културата. 

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" е уникален за Европа фестивал, отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност EFFE 2019-2020 (Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа). Създаден е през 2000 г., а десетте му издания го направиха популярен не само в България, а и в Европа и извън нейните граници. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора