"Август като 8, като безкрайност..." - изложба живопис на Васил Петров в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

2172
"Август като 8, като безкрайност..." - изложба живопис на Васил Петров в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)
Снимка: Галерия "Арт Маркони"

Галерия "Арт Маркони" - град Варна представя "Август като 8, като безкрайност..." - изложба живопис на Васил Петров. Откриването е на 10 август 2023 г. от 18:30 часа.

Повече от 25 години художникът Васил Петров представя своето изкуство във Варна през месец август. Това се е превърнало традиция, с която той изразява своето отношение към любимия град и приятелите, накарали го да очаква всяка нова среща с нетърпение.

Темата, избрана за поредното му августовско гостуване кореспондира с творческите му живописни разсъждения, свързани с нумерологията, митовете и връзката им с исторически събития.

Още: Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Антон Антонов (СНИМКИ)

Акцент в тази изложбата е творбата „Диаспазма”, която изобразява Богородица, стъпваща на Атонския бряг. Не съществуват много писмени сведения за това събитие.

Снимка: галерия "Арт Маркони"

За създаването на своята творба Васил Петров остава въображението си да интерпретира изпятата от един монах в Атон песен, описваща този момент. Съприкосновението със свещената земя и хората, живеещи като че ли в друго измерение, особеният ритъм на тяхното ежедневие, лишен от суетата и пошлостта на светския живот и паричните знаци, е едно от най-интересните преживявания за автора, накарало го да се връща няколкократно към това мистично място и тази тема. Заедно с чисто художественото въздействие на творбата, тя внушава и онази безрезервна отдаденост на Бог, на която ние, съвременните хора сме чужди. Тя е жест към варненци и гостите на града по повод предстоящият Празник на Варна – 15 август, „Успение Богородично”.

Още: Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис "Духът на Варна" (СНИМКИ)

Снимка: галерия "Арт Маркони"

С този празник и месец август е свързана още една любима емблематична сграда, която Васил Петров обича да рисува - Катедралният храм „Успение Богородично”. На 22 август 1880 година княз Александър І Български полага основния камък на бъдещият храм. Строежът продължава шест години и първата литургия е отслужена отново през осмият месец от годината - на 30 август 1886 година.

Проектираната от арх. Никола Лазаров сграда на Драматичния театър, винаги е провокирала Васил Петров със своето елегантно излъчване. Всички свои творби, изобразяващи това архитектурно бижу, той назовава винаги със заглавието „Светлината на града”. Поредицата наброява повече от 10 картини, рисувани в различни години и сезони. Този път изборът му е посветен на Варненската опера, официално открита на 1 август 1947 година и помещаваща се в тази красива сграда.

Още: С „Още щрихи към живописния портрет на Варна” Галерия „Арт Маркони“ отбелязва своя рожден ден

Васил Петров обича символиката, мистиката и липсващите парченца в пъзела на историята, за да може да даде воля на въображението си. И ако някога случайно е избрал осмият месец в годината за своите изложби във Варна, днес, неслучайно, навързва в едно невъобразимо, красиво и въздействащо послание своята надежда за хармония. Числото 8 се счита за символ на безкрайността, на баланса между материалния и духовния живот. Изложбата „Август, като 8, като безкрайност…” е молитва, за всемирното равновесие на духа и противопоставяне на злото, и символ на естествения стремеж към красота.

Ваня Маркова галерия „Арт Маркони” 2023 г.

Васил Петров е роден 1961 г. в гр. Бяла. Работи в областта на кавалетната и монументална живопис. Член на СБХ и на Международната фондация за пластични изкуства IAA, Юнеско. Живее и твори в град Пазарджик.

Галерия „Арт Маркони“ с висока награда за проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Четирима именити художници представят съвместна изложба "Следи от Тоскана"

Само ден до началото на Фестивала на светлините LUNAR: Ето какво да очакваме

"Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт