Фотографска изложба отбелязва 130 години от рождението на Виткаци

37408
Фотографска изложба отбелязва 130 години от рождението на Виткаци

Изложбата представя най-добрите запазени фотографии, правени от Виткаци в продължение на 30 години, до смъртта на баща му, както и снимки от периода между двете войни, в който артистът е създал основните си произведения в живописта, драматургията, литературата и философията.

Откриването на изложбата ще бъде на 19 февруари от 18:30 часа в Полския институт. Всички, които посетят събитието, ще се насладят на интересни фотографии и лекция на проф. Правда Спасова, която ще говори за творчеството на Виткаци. Една от изненадите на откриването ще бъде прожекция на документален филм за живота му.

Фотоизложба на УНИЦЕФ за живота на децата ще бъде показана в 10 града

Експозицията „Детските права имат лице и история“ е по случай 25 години от приемане Конвенцията за правата на детето и бе о...

Виткаци (Станислав Игнаци Виткаевич) е роден през 1885 г. и е живял до 1939 г. Драматург, поет, писател, художник, фотограф, теоретик на изкуството и философ, Виткаци е бил част от полския поетичен и артистичен авангард през първата половина на 20-ти век. Визионер и мечтател изпреварил времето си, с остро до болка чувство за хумор, режеща преценка и апокалиптични предсказания, той позволява на новите поколения да преоткриват неговото творчество отново и отново. Един от полските автори, чиято значимост за световната история на изкуството издържа всички проверки на времето.

С. И. Виткиевич никога не е излагал своите фотографии пред публика приживе. Ето защо те са открити доста късно. В изложбата са включени така наречените „Метафизични портрети”. Портрети на приятели на автора, доведени до особени състояния.

Счупен стъклен негатив. Събраните и отново сглобени парчета стъкло са лицето на мъж, оскъдно осветено от светлина промъкваща се от недрата на нищото. Точният удар в челото е пропукал образа разнасяйки тънки пукнатини към края на кадъра.  Част от негатива над главата липсва. Образът пази своята цялост макар част от него да се е превърнала в космическа бездна. Така изглежда  „Счупения автопортрет от 1910” на Виткаци, който софийската публика може да види още този февруари.

Чичо Чарли - фотографска изложба на Марк Аснин

В продължение на 31 години, фотографът Марк Аснин документира живота на чичо си Чарли Хеншке, като създава сурова серия, по-късно издад...

През 2015 година юбилеят, свързан с известното семейство Виткиевич, е двоен. Навършват се 100 години от смъртта на  Станислав Виткиевич – баща (1851 – 1915), художник, критик, създател на Закопанския стил и 130 години от рождената дата на сина му, Станислав Игнаци Виткиевич – Виткаци (1885 – 1939).

Този двоен юбилей Полски институт в София отбелязва с показването на фотографска изложба включваща четиридесет емблематични фотографии на известния полски авторЕкспозицията може да бъде посетена от 12 февруари до 15 април 2015 г. в галерията на Полски институт, ул. „Веслец“ 12.

През целия си живот Станислав Виткиевич приема липсата на оригиналност за единственото по-страшно нещо от смъртта. Вероятно това е обяснението, раждането, живота, смъртта и дори повторното му погребение да са забулени в мистерии и легенди.

„Портрет на Коняк” или пътуване в миналото

На 03.02.2015 в галерия за фотография SYNTHESIS беше открита изложбата на Петя Чавдарова и Георги Вълчев „Портрет на Коняк”...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт