X
 
 

Галерия "Абсент" представя "Градината с бухала" на Невена Ангелова (СНИМКИ)

716 0
photo of Галерия "Абсент" представя "Градината с бухала" на Невена Ангелова (СНИМКИ)
Снимка: Галерия "Абсент"
„Пиша, за да забавлявам детето в мен. Но желанието ми е

историите ми да развличат по същия начин и другите деца.“

                                                                 Астрид Линдгрен

Рисувам, за да забавлявам детето в мен – мога да перифразирам по този начин думите на шведската писателка. Или поне в случая с тази моя изложба. А и защото картините също разказват истории и то такива, за които съдателят им дори не подозира. Това споделя Невена Ангелова.

„ГРАДИНАТА С БУХАЛА“ /истории с бухалче и други хвъркати/ представя някои оригинали на илюстрации към вече издадени и няколко предстоящи детски издания „Топлото човече“ и „Какво е да си майка“ на Мая Дългъчева, „Чичо Чичопей“ на Янаки Петров, „Слонче с медальонче“ на Керана Ангелова.

И въпреки това не бих определила тази експозиция като изложбаилюстрация. В много от работите си позволих волност, преработих ги и ги доведох до един по-самостоятелен, картинен вид, откъснати от разказа на конкретния текст, за който първоначално са били създадени.

А други пък са направени като картини специално за тази колекция. Въпреки че техниката не ми е основен фокус, обичам да експериментирам с материала. Смесвам различни средства – акрилни бои, цветни моливи, графит, туш. Работя върху картон, дърво, платно, колажирам, често прибягвам до използването на ръчна хартия, която сама си правя. Понякога апликирам дребни джунджурии от текстил, дърво, метал – обичам играта с 3D моменти.

Опитвам се да намеря баланса между това вълнуващите за художника в мен открития, често твърде екстравагантни, да не пречат на естественото възприемане на образа от детето. Ако трябва, обаче, да избирам дали да съм на всяка цена интересна, или да съм истинска, без колебание бих избрала второто.

„ГРАДИНАТА С БУХАЛА“ /истории с бухалче и други хвъркати/ ще бъде открита на 17.10.2019 г. (четвъртък) в 18.00 часа, мястото е акварелна галерия „Абсент“ на ул. „Цар Самуил“ 37.

Невена Ангелова е родена през 1974 г. в гр. Бургас. 1999 г. завършва в Национална художествена академия „Николай Павлович“ специалност „Книга и печатна графика“. Има магистърска степен по „Изящни изкуства“. От 2008 е преподавател в катедра „Рисуване“ към същата академия.

През годините участва както в самостоятелни, така и в колективни изложби в България и чужбина. Създател е на едни от най- красивите илюстрации към детски книжки. Работи с автори като Мая Дългъчева, Янаки Петров, Пейо Пантелеев, Стоянка Грудова, Лора Стаматис.

Невена Ангелова е автор на илюстрациите и графичното оформление на десетки издания за възрастни.

Вижте част от творбите в галериятаТУК

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално