Илейн Джефри със силно послание в една съвременна изложба на фотографии

1448
Илейн Джефри със силно послание в една съвременна изложба на фотографии

„Времената, в които живеем”  е заглавието на последната изложба на  Илейн Джефри, която ще бъде открита на 19.04.2016 от 19:00 ч. в галерия за фотография SYNTHESIS.

Базирана на образи интернет реалност, океан от изображения, облаци от данни са характеристиките на времето, в което живеем. Всеки от нас изследва света чрез образи; дигитални, постигнати със скенер или обектив,  в студио или в реaлна обстановка, представени като стоп кадри или движещи се снимки, разпространявани като списания, триизмерни обекти или смесена виртуалност. Заглавието на изложбата звучи от една страна архаично, леко носталгично, с малко съжаление, но и като мъдро обяснение на един динамичен, променяш се всяка секунда свят.  

Мъж снима небето в продължение на седмица. Резултат е... (ВИДЕО)

Земята е едно прекрасно място, а ние го приемаме за даденост. Всичко, което трябва да направим, е да погледнем назад и да оценим това, ...

Експозицията на Илейн Джефри представя творби, които критически предефинират фотографията, като поле за експерименти и интелектуални търсения, където дигитални и аналогови, виртуални и реални измерения се пресичат. Авторката изследва съвременната фотографски базирана култура, поставяйки по-специално фокус върху свързаност, циркулация на изображения, информационни мрежи и модели за комуникация.

За своята работа Илейн споделя: Всички изображения са създадени от медийното отразяване на събития, появили се в заглавията на всекидневните новини. Макар да са снимани с цифрова камера, последващата обработка е незначителна. Изборът ми на по-мек фокус е направен по време на снимане и е верен на моите предпочитания да предложа усещане и да покажа съчувствие повече, отколкото изображения с остър фокус, стремящи се да документират реалност.”


Основният материал на фотографиите не е задължително красив. Той не е слонова кост, гоблен, бронз или маслена боя върху платно. От вас се очаква не да видите нещо, а да виждате през и чрез фотографията. Тя е един прозорец.” Думите са на Джон Сарковски и те  приканват  зрителя да търси във фотографията повече смисли, отвъд конкретните детайли изобразени в една снимка. Това е целта и на Илейн Джефри. Не да разкаже какво събитие се е случило, а как случването на това събитие е предизвикало определена емоция у нея. Емоция, която авторката иска да сподели.

Фотографът Ивайло Петров: "Ние сме създадени от звезден прах"

Роден е до голяма река и до днес е свързан с родния си град. Не е привърженик на схващането, че фотографът трябва да носи винаги фотоап...

Снимките с мек фокус повдигат и още един въпрос - въпроса за дистанцията. Можем ли от дистанция да бъдем съпричастни, да съпреживяваме житейски трагедии или успехи. Имаме ли нужда да ги виждаме съвсем ясно, за да ги усетим или отвъд ясните образи можем да доловим страданието или щастието на далечно човешко същество. Времената, в които живеем ни предлагат океан от образи и ние решаваме, дали да се потопим в него или да живеем на остров.

Изложбата може да бъде разгледана до 15.05.2016 в галерия за фотография SYNTHESIS, бул. Васил Левски 55      

Илейн Джефри е артист от Шотландия, понастоящем живееща в София, България. Джефри е израснала на западния бряг на Шотландия, в семейство където художествения обмен е част от семейното ежедневие. През  първите години на 80-те, пътувайки из Америка, Джефри започва да документира новия си дом с камера взета на заем. Фотографията бързо се превръща в нейния начин да изобразява  и изследва, както заобикалящата я среда, така  собственото  ѝ емоционално изразяване.  При завръщането си в Шотландия Джефри учи Фотографско изкуство в Единбургския  Napier University и се дипломира като бакалавър по изкуствата. Тя излага своите творби както в самостоятелни, така и в групови изложби  и нейни работи са притежание на  частни колекции в Европа и Америка.

Автор: Надежда Павлова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт