Изложба в галерия „Лик” на Антон Антонов

3395
Изложба в галерия „Лик” на Антон Антонов
Снимка: галерия "Лик"

Художникът Антон Антон ще представи нова изложба в галерия "Лик" в София (ул. "Лайош Кошут" 37") Експозицията ще е там от 6 до 26 юни, а откриването е в сряда от 18.30. 

"Тази изложба, озаглавена „Пролетта и ателието”, е първо мое представяне в галерия „Лик”. Тя включва около петдесет работи, само маслена живопис, нови, както и правени преди години, обединени не от тема, а от усещане, от желанието да се аранжира в пространството на галерията среда – като онази в ателието, носеща моята, на Антон Антонов, пролет.

Случвало се е на всеки да почувства, без видим повод, една особена възбуда. Ти си в своето място, това е твоята стая, познатите неща са край теб, слънцето и то уж е все така закачливо, но един невидим воал е покрил всичко и всички и прави познатото ново и обещаващо. Един ден се будиш и пролетта е влязла при теб и те променя. Желанието ми е да се опитам да пренеса в галерията тези следи от неуловимо присъствие, присъствие, което те хваща за ръка и като стар приятел те повежда на някъде, а ти му се доверяваш – без страх и въпроси", казва по повод изложбата художникът. 

"През годините Антон Антонов се оформи като автор със свое лице. Той следва един естествен, лиричен път на развитие. Различните тенденции в развитието на съвременното изкуство – българското от началото на ХХ век, европейското, в лицето на парижката школа – несъмнено са били жалони по този път. Но това, което му помага да събира тези посоки в единна собствена лирична образност, са здравите устои на усвояваните уроци на природата. Неговите творби не могат да бъдат загубени сред творбите на другите художници. Те се разпознават. Рисунъкът следва свободната фигурация, цветните петна живеят самостоятелно или независимо, извън изграждания предмет. Жанровата характеристика не е самоцел. Усилието е насочено към естеството на Картината. От платната звучи топъл лиризъм, общочовешка достъпност на образа, интелектуално, своеобразно мислене. Това съчетание между интелектуалното начало, което не е рационално, стоплено с неговата чувствителност, го прави уникално самобитен", казва за изложбата проф. Чавдар Попов. 

Творби на Антон Антонов, който рисува в Дряново, са притежание на колекцията на Кметството в град Шизуока, Япония, на колекцията на Токийския Университет, Япония, на колекцията на Кметството в град Чешка Будьовице, на колекциите на музеи и галерии в страната, както и на редица частни колекции в Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Република Турция, Република Южна Африка, Япония, Съединени Американски Щати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт