Изложба с шедьоври на прочутия фотограф Стив Маккъри представиха във Виена (СНИМКИ)

1458
Изложба с шедьоври на прочутия фотограф Стив Маккъри представиха във Виена (СНИМКИ)
Снимка: Steve McCurry/Facebook

Виенските ателиета на Академията за изящни изкуства "Семпердепо" в сградата, построена в края на 19-ти век за съхранение на декорите на Дворцовия театър на Австро-Унгария от архитекта Готфрид Семпер, в момента са декор за сто произведения на Стив Маккъри, обявени от специалисти за икони на съвременната фотография.

Защо творбите на Стив Маккъри са толкова впечатляващи?

Снимките на Стив МакКъри, неговите портрети и природни фотографии, публикувани в списания и илюстриращи книги, използвани за рекламни кампании на големи фирми, го правят един от най-известните фотографи на нашето време. На прекрасния фон на природата, но понякога представени в кошмара на съвременния свят, в центъра на творбите са мъже, жени и деца, чиито погледи проникват у зрителя и не го оставят безучастен, а остават в съзнанието му и го преследват дълго, след като е напуснал залата или е прелистил страницата, посочват организаторите. МакКъри не инсценира, а по-скоро "кондензира" впечатленията си, цветовете, ландшафта, съдбата на своите герои.

Снимка: Getty Images

Кой е Стив Маккъри?

Роден през 1950 година в Пенсилвания, фотографът е и фотожурналист, автор на филми и театровед. Образованието му в областта на изкуството се допълва с таланта да усети решаващия момент, в който да натисне копчето на фотоапарата. Търпението в този процес играе решаваща роля - това е изводът, който авторът си извлича като поука по време на първите свои проекти в Индия.

Любовта му към приключенията и смелостта, граничеща с безразсъдство, му помагат да достигне до върховете на това изкуство. Преоблечен като местен, той пресича границата на Пакистан и отива в Афганистан малко преди руските войски да влязат в страната. Снимките от този конфликт му носят световна слава. И във войната между Иран и Ирак, и в горещите точки на Бейрут и Камбоджа - фотографът винаги е там и запечатва неповторими моменти. Той става Magazine Photographer of the Year и печели същевременно четири първи награди на World Press Photo Contest.

My Vienna exhibition, "Steve McCurry" opens July 7th at Semper Depot. More information: https://www.atelierjungwirth.com/en/ausstellungen/steve-mccurry-vienna-2023/ Atelier Jungwirth

Posted by Steve McCurry - Official Page on Thursday, July 6, 2023

Коя е най-известната снимка на Стив Маккъри?

Още: Владимир Карамазов дари 75 000 лв. от своя фотографска изложба на педиатрична болница

Най-известната снимка на МакКъри е "Afghan Girl", направена в лагер за бежанци в Пакистан. Портретът на Шарбат Гула е на корицата на списание "National Geographic" и многократно е използвана от "Амнести интърнешънъл". Тя е най-често публикуваната снимка на частно лице в света, посочват организаторите на изложбата. Близо двадесет години по-късно фотографът отново снима Шарбат Гула, като получава позволение да направи портрет на вече омъжената и забулена жена, върху чието лице животът вече е оставил отпечатък, погледът ѝ е помъдрял и е станал много по-уверен. Тази фотография също е част от изложението във Виена. От 1986 година МакКъри е фотограф на Магнум.

Творчеството на Стив МакКъри е толкова необикновено, че организаторите на изложбата са измислили ново представяне на световноизвестните му творби. Зрителите могат да се възхитят на едроформатни и осветени отвътре картини с размер 2х3 и 4х6 метра. Самият автор възкликва: "Това е може би най-доброто шоу в моя живот!".

Показана преди две години в Грац, сега изложбата е представена до 24 септември във Виена, пише БТА.

Още: Тайната на перфектното позиране е разкрита: Ето как да се снимате като световните звезди

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

"Заземяване" - Изложба на Петя Денева в Little Bird Place

Четирима именити художници представят съвместна изложба "Следи от Тоскана"

Само ден до началото на Фестивала на светлините LUNAR: Ето какво да очакваме

"Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт