Кирил Митовски&Пламен Монев пленяват с изложба живопис в арт галерия Le Papillon

12402
Кирил Митовски & Пламен Монев пленяват с изложба живопис в арт галерия Le Papillon
Снимка: АРТ ГАЛЕРИЯ LE PAPILLON

"Времето като категория на ума е игнорирано в картините ми. Стремя се да творя спонтанно, без ясна цел и идея. Но подчинено на логиката. Или по-точно съзнателно нарушавайки нейните правила. Вълнуват ме абсурдното, парадоксалното и всякакви подобни алогизми.“

                                                                  Кирил Митовски

 

„Красотата е крайна цел на всяко изкуство“.

                                                                  Пламен Монев

 

Сред наситената програма от културни събития през месец август, арт галерия Le Papillon има удоволствието да ви срещне не с един, а с двама интересни художници, които впечатляват с темите, сюжетите и стила си. Това са добре познатия и обичан от варненската публика Пламен Монев и Кирил Митовски, автор който дълги години рисува в стил магически реализъм и сюрреализъм.

На пръв поглед доста различни като техника на изпълнение и изразни средства, но в същото време обединени от влечението си към асоциативни препратки и стилизации, подхранващи въображението. Това е изложба, която със сигурност ще предизвика вашия интерес. Изкуството, което създават има адресат и това е разбиращата публика, тази, която интуитивно е надскочила стереотипи и регионална обремененост.

Картините на Кирил Митовски са плетеница от обекти и сюрреалистични образи. Те формират приказен свят, подхранващ нашата фантазия и подканващ по асоциативен път зрителя да съпреживее неговите търсения в света на абсурдното, парадоксалното, алогизма, символите, пропорциите, летателни машини, морски съдове, мерни единици, на музиката и хармонията. Чрез своите фигурални композиции той създава завършени истории, съзнателно нарушавайки правилата на логиката, избягвайки предразсъдъци и готови модели, създавайки загадъчни разкази, които зрителя може да продължи или разкрие развитието им във всяка следваща негова творба.

Платната на Пламен Монев пък провокират в зрителя любопитството към откривателство. В стила му на рисуване в настоящата изложба ще забележите чистота на линиите и стилизация на изображението, балансирана с концентрация и наситеност на композициите в картините. Именно стремежа на художниците към баланса между символи, асоциации, цветове и форми е обединяващ в тази експозиция. Едно е сигурно: разглеждайки произведенията от съвместната им изложба трябва да се доверим на инстинктите си, да оставим сетивата да ни водят, да сме отворени да ги тълкуваме без да поставяме граници за нашето въображение.

Заповядайте на откриването на изложбата на 18.08 /четвъртък/ от 19:00 часа в изложбената зала на галерия „Папийон“, ул. Драгоман 12.

Кирил Митовски е роден в София през 1966 г. Завършил е Техникум по стъкло и керамика. Твори в сферата на реализма и магическия реализъм.

В Казанлък ще бъде открита фотографската изложба „Венеция се оглежда“

Фотографска изложба „Венеция се оглежда“ ще бде открита в Музея на фотографията в Казанлък на 15 август, понеделник, от 17....

Участвал е в общи изложби в България, Германия и Франция, и самостоятелна изложба през 2006г. в галерия Париж, София.

1992 – 2000 г. рисува в сюрреалистичен стил за колекционери в Париж, Франция 1998 – 2002 г. в Мюнхен , Германия 2004 - галерия Париж, София, България 2005 – Мюнхен, Германия 2005 – 2012 - галерия Париж, София, България

Пламен Монев е роден на 21.12. 1961 г. Завършва Художествена гимназия в Казанлък, а през 1988 г. и Националната художествена академия – София, специалност живопис. Работи в сферата на живописта, графиката, илюстрацията и акварела. Живее и работи във Варна.

По-важните му участия в сборни изложби : 1989, 1993 г. - Международно биенале на графиката – Варна; 1989 - 1991 г. - Торонто, Канада; 1991 г. – Габрово; 1993 г. - Маастрихт, Холандия; 1993 г. - Страсбург, Франция; 1994 г. - Краков, Полша; 1994 г. – Белград; 1994 г. - Шафхаузен, Швейцария,1995 г. – София и Любляна, Словения, 1998 и 2001 г. – Варна.

В град Българово организират нощен поход и наблюдение на звездното небе

Нощен поход и наблюдение на звездното небе за всички ентусиасти и любители астрономи организират на 12 август в град Българово, съобщих...

През 1993 г. е удостоен с Награда на фондация “Свят” на VII международно биенале на графиката – Варна. Автора има повече от 20 самостоятелни изложби в България, Швейцария, Норвегия, Украйна, Италия

Направените от него рисунки и исторически възстановки дадоха облика и интериорното решение на музея „За малки и големи”, част от „Археологичеки музей Варна”.

Вижте още от творбите в галерията ТУК

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт