Корейска магия в София и що е то Медъп

14976
Снимки:

Изкачваш няколко стъпала, прекрачваш един праг и прашните софийски улици изведнъж се изпаряват от съзнанието ти. Попадаш в една вълшебна страна. Това се случва, когато човек посети изложбата „Тайните на корейските занаяти”, официално открита в столицата вчера. Тя се провежда по инициатива на корейското посолство в България, а конкретният повод е 25-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

От музикалните инструменти комунго и каягъм до лъковете от рогова кост, от традиционните носии до дървените мебели с невероятни шарки, от оризовото вино до копринените картини – всичко пулсира с духа на една култура, която за нас е екзотична и далечна, но това само допринася за магичното усещане, което оставя. Макар някои от занаятите да са се практикували още през I в. пр. Хр., в никакъв случай не са полъх от миналото. Хиляди млади корейци ги усвояват и се учат да ги съхраняват в условията на глобализирания свят.

Приказни изделия от стъкло са представени в София

Третият международен фестивал на стъклото представя традициите и съвременното състояние на художествената стъклообработка в България и ...

Това разказа пред Actualno.com госпожа Ким Ън-йонг (на снимката долу), която е майстор на Медъп – вид декоративни възли. Те се правят от боядисани копринени конци и се оплитат на ръка, използват се украса на дрехи и бижута, интериор, фенери и др. Особеното е, че започват да се плетат от средата и пак там се завършва. Медъп е древно изкуство. Практикува се в три азиатски държави – Корея, Китай и Япония. В Корея се налага в периода XIII – XIX в. при династията Чосон, като се ползва не само за обкичване на дрехи, а и на къщи и будистки храмове.

„За усвояването на Медъп е нужна много практика. Аз започнах да се уча, когато бях на 25 години. Тъкмо бях завършила университета и се бях сгодила за съпруга ми, който е художник. Той ме запозна с преподавателя, от когото научих занаята. В първата една година се учиш да правиш 38-те основни форми, да боядисваш конци, да правиш украшения. За да се усъвършенстваш обаче трябва да минат поне три години”, разказва госпожа Ким.

По думите й Медъп е много популярно сред младите хора. „Изнасям лекции в зали с капацитет 60 души, а идват към 600. Разбира се, младите го интегрират в своя начин на живот – правят модерни гривни, обици или други аксесоари”, казва тя.

Художествената галерия "Димитър Добрович" в Сливен кандидатства за европейските награди "Жива"

Художествената галерия "Димитър Добрович" в Сливен кандидатства за европейските награди "Жива", съобщи пред репортер на БТА директорът ...

В рамките на изложбата могат да се разгледат 140 произведения на изкуството, плод на таланта на 23-ма майстори занаятчии. Освен госпожа Ким, още 11 от тях са в София и ще демонстрират уменията си пред българска публика на двете работилници, в които всеки би могъл да вземе участие. Те ще се проведат на 27 март от 18:30 ч. в галерията на ул. „Шипка” 6, където е и самата изложба. По-рано през същия ден, от 10:30 ч. в зала 7 на НДК ще има демонстрация на корейски и български занаяти.

„Тайните на корейските занаяти” ще остане у нас до 9 април. Не я пропускайте – привилегия е да се докоснеш до тази култура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт