Най-старият балетен конкурс продължи традицията в нови условия във Варна

26031
Най-старият балетен конкурс продължи традицията в нови условия във Варна

Най-старият балетен конкурс в света доказа, че е успешен откривател на бъдещите звезди на танца и след загубата на своя създател

Със „Среща на поколенията” на сцената на легендарния Летен театър в морската столица завърши юбилейният ХХV Международен балетен конкурс – Варна. Публиката дълго аплодира вдъхновените изпълнения на призьорите и на носителите на награди от предишни издания - Наталия Крапивина, Георги Смилевски, Мария Кичевска, Александър Александров и на аржентинската звезда Максимилиано Гера. След края на супер гала вечерта участници и жури дълго останаха на подиума, докоснати от силните емоции на големия балетен форум.

Завърши състезателната част на юбилейния ХХV Международен балетен конкурс – Варна. В присъствието на международното жури, представители на медиите и много състезатели на пресконференция във Фестивалния и конгресен център председателят на международното жури проф. Петър Луканов обяви лауреатите и носителите на награди.

Наградите на конкурса

"Голямата награда на град Варна” не се присъжда. Не се присъжда и първа награда  и златен медал при жените. Втора награда - сребърен медал, диплом и звание лауреат получават Мики Вакута, Япония и Чае Еун Янг, Корея. Трета награда - бронзов медал, диплом и звание лауреат отива при Кристина Чочанова, България и Айгерим Бекетаева, Казахстан.

При мъжете първа награда - златен медал, диплом и звание лауреат заслужиха Бруклин Мак, САЩ и Денис Черевичко, Австрия, двама изпълнители, които взривиха Летния театър на Варна с вдъхновените си изпълнения. Втора награда - сребърен медал, диплом и звание лауреат получава Арата Миягава, Япония. Трета награда не се присъжда.

В младша възраст със "Специално отличие - Варна 2012” – диплом, медал и звание лауреат се удостоява Хъ Таий, Китай.

При девойките отличие I степен, диплом, медал и звание лауреат получава Уан Чинсин, Китай. Отличие II степен  не се присъжда. С отличие III степен – диплом, медал и звание лауреат са отличени три млади балерини - Минжунг Ким - Корея, Натали Братанова - България и Мико Маргарита Фогарти – САЩ.

Балетен галаконцерт в чест на Алисия Алонсо

Общинският съвет на испанския град Сан Лоренсо де ел Ескориал и Висшият институт по танци "Алисия Алонсо" към Университета "Крал Хуан К...

При юношите отличие І степен - диплом, медал и звание лауреат извоюва Джан Чаой, Китай. Отличие II степен  не се присъжда. С отличие III степен - диплом, медал и звание лауреат е отличен Жовон Ан, Корея.

Специалната награда "Емил Димитров" за млади дарования заслужи Хъ Таий, Китай.

Фонд "Нина Кираджиева" награждава за артистичност български участник, получил най-висока оценка на ІІІ тур - Кристина Чочанова, България. Две награди дава “ Силвия Ко” – Япония, за перспективни млади танцьори от група “Б” Младша възраст, една за девойка и една за юноша, участвали на трети тур. За девойки - Катерина Одаренко, Беларус и за юноши Жовон Ан, Корея.

Поощрение за партньорство и грамота получава Никола Хаджитанев, България. Поощрение за най-млад състезател, участвал в ІІІ тур, получава Катерине Ейлин Хигинс, Белгия, родена на 14.05.1996. Всички състезатели, участвали в третия тур на конкурса, но не получили награди или отличия, получават диплом за финалист.

Поощрение за оригинални постановки със съвременна хореография, изпълнени на конкурса, създадени през последните 5 години, т.е. след 15 юли 2007 г. - отличие I степен - грамота се присъжда на „Елегия в памет на Емил Димитров” – Тиан Джан/Син Син Сун, Китай 2012, а отличие II степен – на „Приспивна песен за моето безсъние” на Галина Сребрева, България, 2012. Картина на Димитър Киров получава Яна Штангей, Беларус.

Проф. Петър Луканов изказа благодарност на председателя на фондацията Димитър Димитров, който въпреки многото перипетии е успял да организира конкурса и да внесе спокоен маниер на работа

На 15 юли започва Международният балетен конкурс във Варна

25-ият юбилеен Международен балетен конкурс във Варна започва на 15 юли 2012 г., съобщават организаторите. Събитието ще премине под по...

Балетният конкурс и кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019

Правейки равносметка на юбилейното издание на конкурса Димитър Димитров отбеляза: „Преминахме през много трудности и спънки, за да организираме балетния конкурс. Когато погледнем назад, ние правим равносметка колко безценна е била помощта на всички, които стоят зад нас. Използвам възможноста още веднъж да посоча, че Балетният конкурс зависи от Община Варна, без чиято помощ би било излючително трудно. С подкрепата лично на кмета на града Кирил Йорданов и на общината Летният театър беше оборудван с ново осветление, ново озвучаване и нов под, които промениха качеството на конкурса. Благодарение и на Община Варна ние имахме възможността да проведем конкурса в неговата пълна дължина – в рамките на две седмици. А ангажираността на Община Варна към конкурса е едно превъзходно доказателство, че Варна има огромни шансове като кандитат за Европейска столица на културата през 2019 г.

От името на Община Варна директорът на Дирекция „Култура и духовно развитие” Станка  Димитрова посочи, че Община Варна твърдо застава зад Балетния конкурс. „Ние оценяваме значимостта на Балетния конкурс – каза тя, - защото в нашата надпревара за издигане кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата той е международно събитие, което само би ни помогнало да заслужим това престижно звание.”

Супер гала концертът „Среща на поколенията”


Международен ден на балета

Чества се от 1982 г. по инициатива на Международния театрален институт по повод годишнината от рождението на френския балетмайстор, ре...

Аржентинската звезда Максимилиано Гера: „Варна дава куража човек да повярва в себе си”

На изключителен интерес от страна на варненската публика се радват двете гала вечери – концертът на лауреатите на 29 юли и Супер гала концертът „Среща на поколенията” на 30 юли. В срещата на поколенията ще се включат уважавани имена от световната балетна сцена, сред които блести Максимилиано Гера - носител на златен медал от Международния балетен конкурс Варна 1988 и настоящ член на международното жури.

На пресконференцията той обеща да изпълни танца, който го изстреля към звездите, легендарния „Контрабас”. Големият аржентински танцьор призна: „Помня онези времена, искрено се радвам, че съм тук. Сега Варна е много различна от преди, но и тогава, и сега винаги тук е имало магия и усещане за другарство. Всички сме обединени от едно желание да направим всичко, което е по силите ни и да го направим най-добре. Като гледам участниците, се връщам в онези години и усещането е много вълнуващо. Във вените ми тече още онази емоция и аз гледам младите таланти с огромно удоволствие. Варненският конкурс заслужава голяма подкрепа, защото тук се създават звездите – по-големи или по-малки, но всички получават тласък в своето развитие. Варна дава куража човек да повярва в себе си.”

В супер галата ще се вкючат още Наталия Крапивина – носител на сребърен медал от Международния балетен конкурс Варна 1998, Георги Смилевски – носител на бронзов медал на Международния балетен конкурс Варна 1998, Мария Кичевска – бронзов медалист от Международния балетен конкурс Варна 2006 и Александър Александров – сребърен медалист от Международния балетен конкурс Варна 2002.

Ето и равносметката на юбилейния конкурс през погледите на патрона на конкурса, на организатори и призьори:

Маргарита Попова, вицепрезидентът на Република България, патрон на конкурса:

Lord of the Dance под звездите на Царевец

Кметът на Велико Търново Даниел Панов е договорил провеждането на престижни и атрактивни културни събития от европейски мащаб в старата...

Всяка държава има нещо, с което се гордее, с което е първа. Коя друга държава може да се конкурира с България  по отношение на Варненската балетна олимипиада? Това са 48 години, това са 25 издания - няма друга географска точка на света, която да може да се похвали с подобна история. То е и моята гордост като държавник, гордост и на организаторите, и на участниците, и на журито, а и на целия български народ в тези две седмици, защото България е номер едно. И Варна е номер едно. Балетният конкурс може да бъде визитна картичка за града, за да кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 г.

Хубавото е, че на този конкурс ние дадохме шанс и  отворихме широко вратите на младите таланти. Това според мен е много важно. Тук дойдоха млади хора, най-добрите от които спечелиха награди и те отнасят тези награди като нещо много високо престижно. Това е престижен паспорт занапред и те ще го ползват навсякъде по света през целия си живот. Защото наградите на Варненската балетна олимпиада са много високи и са голяма гордост за тези, които ги получават. А и другите танцьори, които си отиват без награди, мисля, че си тръгват от Варна с горещи спомени и ще се върнат отново. За да спечелят.

Димитър Димитров, председателят на фондация „Международен балетен конкурс – Варна”:

Най-важното е, че конкурсът се случи, и то по един подобаващ за 25-годишния юбилей начин. Смятам, че наистина успяхме да го проведем като юбилеен. Направихме тържествено парадно откриване с червен килим за жури и гости и с оркестъра на ВМС. Нивото на състезателите беше високо, независимо, че не бяха толкова многобройни. Членовете на международното жури и състезателите за пореден път си тръгнаха от Варна заредени с много позитивна емоция и с малко тъга, че конкурсът свърши. Сега от Варна във всички посоки на света са резпръсква балетното общество, което се беше концентрирало тези дни тук и то ще разпространи новината, която световните балетни среди очакват - и след загубата на своя създател доц. Емил Димитров Международният балетен конкурс – Варна е жив и продължава да открива бъдещите звезди на световните сцени.

Денис Черевичко, Австрия, носител на златен медал от ХХV Международен балетен конкурс – Варна:

Благодарен съм на Господ за добрия краен резултат, който постигнах. Благодаря и на този град с толкова много топли сърца, които ми помагаха непрекъснато. Сцената на Летния театър е легендарна. На нея са играли такива звезди, такива артисти... От години съм гледал клипове на танци, изпълнени на тази прекрасна зелена сцена и съм си мечтал и аз някога да мога да играя на нея. Сега ми се отдаде тази възможност, аз се възползвах и се радвам, че всичко се получи максимално добре. Златният  медал от Варна ще бъде много високо оценен във Виенската Щатс Опера, където от този сезон ще съм премиер солист. Още повече, че се състезавам от името на Австрия. За мен ще е много голям плюс, че съм представил така добре Австрия в най-стария в света балетен конкурс.

"Американски балет за България 2"

Поредицата "Американски балет за България 2" от програмата "Балетът по света" представя миниатюри от балетите: "Ла Сорс" по музика на ...

Бруклин Мак, носител на златен медал от ХХV Международен балетен конкурс – Варна:

Голяма чест е за мен да получа медал на такова престижно състезание. Толкова много велики танцьори преди мен са получили тази награда. За мен е чест да вървя по техните стъпки. Дойдох за трети път на Варненския конкурс и мисълта, че това е моят последен опит. Тази престижна награда отваря нови врати и дава широки възможности. Мисля, че това е най-хубавото нещо, което може да се случи за кариерата на един балетист.

Кристина Чочанова, носител на бронзов медал от от ХХV Международен балетен конкурс – Варна:

Всяка година ходя на поне един международен балетен конкурс и знам, че всички се стремят към безумна техника, но за мен балетът е душа, емоция, която се пресъздава. Зная колко по-технични от мен са и китайците, и японците, и корейците. Но явно съм успяла по определен начин да впечатля специалистите в журито, да ги докосна със сърцето си. Публиката също беше изключително радушна, а тя за мен е най-главният член на журито.

ХХV Международен балетен конкурс - Варна се провежда под патронажа на г-жа Маргарита Попова  - вицепрезидент на Република България. Събитието преминава под почетния патронаж на UNESCO. Организатор е Фондация ”Международен балетен конкурс - Варна”, а съорганизатори - Министерството на културата и Община Варна под егидата на Постоянния танцов комитет на ITI и CID към UNESCO.

ХХV Международен балетен конкурс - Варна се реализира благодарение на генералното спонсорство на Societe Generale Експресбанк и с любезното съдействие на Автомотор корпорация „Citroën” АД, „Албена” АД, Корейската балетна асоциация, Силвия Ко. - Япония, Френския институт в България, Йоко Моришита – Япония, Дворец на културата и спорта - ЕАД, Варна, Фестивален и конгресен център - Варна, Интерхотел „Черно море” - Варна, Фонд „Нина Кираджиева”, проф. Атанас Кареев,  Quality Art Foundation.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт