Недялко Несторов - между статистиката, обектива и първата си изложба

7039
Недялко Несторов - между статистиката, обектива и първата си изложба

Какво мотивира един млад асистент в Института за икономически изследвания при БАН да се занимава с фотография, как премина първата му изложба в зала "България" и откъде черпи вдъхновение? За всичко това и още, Actualno.com разговаря с Недялко Несторов, ден след неговия 30-годишен юбилей.

Как премина откриването на Вашата първа изложба?

Беше много топло и сърдечно преживяване. Дойдоха мои приятели и техните близки, също така и мои колеги. Те разгледаха 60 избрани фотографии, които групирах съобразно четирите сезона - пролет, лято, есен и зима.

Гостите имаха възможност да поставят изрязани от хартия "лайкове" за всяка снимка, като за целта бях подготвил умалени размери на фотосите на отделни табла. Интересно се получи, когато хартиените "лайкове" просто свършиха. Тогава моите гости спонтанно извадиха химикалки и маркери и започнаха да рисуват "палци" на умалените изображения, пресъздаващи съответните снимки.

Защо нарекохте изложбата си "Кръго30р"?

От една страна, исках да запозная аудиторията с широкия спектър на фотосите, като очертая широките им граници. Кръгозор като от лято до зима и от пролет до есен. Търсех и символиката на числото трийсет в името на изложбата.

Недялко НесторовСнимка: Недялко Несторов

Съчетавате научните занимания в Института с фотографията. Какво Ви привлече в нея?

Без науката и изкуството има реална опасност човек да остане без душевност – да се превърне в биомаса. При мен науката и снимането започнаха в зрелия си етап по едно и също време. Спомням си, първият ми цифров апарат ми беше подарък по време на следването ми в първи курс на университета. И това по време на изгрева на масовите цифрови апарати. :)

На изложбата видяхме предимно фотографии, които улавят различни състояния на природата. Тя ли ви вдъхновява най-много?

Определено природата. Ние сме част от нея, но някакси имаме и възприятие, че тя съществува и отделно, без намесата ни. Например, на изложбата присъстват 10 слънца. Броих ги специално! Това са изгреви, залези и слънчево затъмнение. Присъстват и луната, планината, цветята, морето, снегът. Всички те "живеят" без нашата намеса и остават някак незабелязани.

Снимка: Недялко Несторов

Кое е най-необичайното нещо, което сте уловили в обектива?

За втори път в живота ми се случва да видя две дъги едновременно. Вторият път успях да ги "регистрирам". И все пак ми е трудно да направя градация. Всеки кадър за мен носи емоцията на мига, в който е направен. В изложбата присъстват лунната пътека, пролетният цвят, еделвайсът, есенните багри, снежинките.

Предстои Ви дипломиране като Доктор по икономическа статистика. Как се решихте да се занимавате с наука?

Действително, завършвам своята дисертация в Института за икономически изследвания при БАН. По време на образованието си се сблъсках с множество нерешени въпроси. Смятам, че мога да бъда полезен с познанията си, за да се произведе повече информация за функционирането на икономиката ни.

Снимка: Недялко Несторов

Като човек на числата, дайте оценка на икономическото състояние на страната по шестобалната система.

Точно от гледна точка на човек, занимаващ се с числа, не бих си позволил да оценя само с едно число толкова сложна и взаимосвързана икономическа система. Областта, в която работя, е външната търговия. Мога да споделя с Вас, че фокусът на икономическия растеж за България неминуемо трябва да се търси в износа. Това е перспективен източник на ръст за икономиката на страната ни.

И за финал, какво бихте казали за младите хора, които остават у нас и се занимават с наука?

Темата за младите и учените е много обширна. Смело мога да заявя, че младите учени у нас сме романтици. Романтици с голяма любов към науката. Защото, както е известно, основно лична, душевна е мотивацията за работа в научните среди, особено в БАН. Стимулира ни основно желанието за постижения, за открития, които да бъдат от полза за всички ни.

Необикновени места „заливат“ София в изложба през Месеца на фотографията

Изложбата „Uncommon Places” ще ви отведе на най-необикновените места, уловени от обективите на шест австрийски фотографа, в...

Искам да благодаря на моите приятели, които споделиха откриването на изложбата, както и на хората, които ми помогнаха да я реализирам.

Снимка: Недялко Несторов

Недялко Несторов е родом от град Павел баня. По професия той е статистик-икономист. Висшето му образование е по „статистика и иконометрия”. Предстои му защита на дисертационен труд върху моделирането на външната търговия на страната.

Въпреки че се занимава с масово проявяващи се явления, с „Кръго30р” Недялко акцентира на единични, уникални кадри, а именно това ги прави красиви.

В статистическите изследвания той застъпва идеите за не-преработка на първичните данни. Заради това снимките в „Кръго30р” са представени без никаква фотообработка.

Уникална фотоизложба показва необикновен поглед към града

Националният дворец на културата стана домакин на необикновен фотомузей. На 28 април 2015 г. беше открита фотоизложбата "Необикновеното...

Изложбата „Кръго30р” обединява красотата на четирите природни сезона. Тук отново може да се търси аналогия със съпротивата на автора срещу сезонното изглаждане в икономическите изследвания, споделя още той.

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт