Необикновена лодка акостира по въздух в Ченгене скеле (СНИМКИ)

6360
Необикновена лодка акостира по въздух в Ченгене скеле (СНИМКИ)
Снимка: Елисавета Станчева/Иван Янков

Най-пъстрото рибарско селище в Бургаска област – Ченгене скеле, ще стане още по-пъстро. В началото на септември, графити-артистът Иван Янков, познат като Esteo, ще реализира своя творба, с която ще обогати душата на селището.

В Ченгене скеле, като използва за платно фасадата на една от къщите, разположена срещу туристическия комплекс, той ще изрисува необикновена лодка, която не само плава в облаците, но е скована от множество разноцветни части, прикрепени една към друга сякаш на магия.

Идеята на Иван Янков, подкрепена от "Модо България" и финансирана от Фонд "Култура" на Община Бургас, е именно в Ченгене скеле, където лодките са свързани с живота и препитанието на рибарите, да създаде един фантазен сюжет, в който лодката представлява вдъхновител за пътуване и в света на въображението.

Не е случаен и видът на лодката - той кореспондира с историята на самото място, където "долетели" от другаде, рибарите създават своите малки пристани по същия начин, както е изградена лодката на Esteo - от различни части, пъстри и на пръв поглед сякаш несъвместими, но показали своята устойчивост във времето и допринасящи за специфичния колорит на вълнуващия и артистичен Бургас!

Иван Янков е бургаски графити-артист с богата биография, започваща с изяви още от 1997 г. и свързана с работата по множество произведения, а също и отличия от участията му в национални и международни фестивали. Още през 2005 г. екипът, в който той участва печели първо място в международния фестивал "Write for Gold", проведен в София, а с това идва възможността за състезание на световно ниво с други графити артисти от цял свят в Германия. През 2011 г. той получава първо място на "ON! Fest" в столицата с изрисуването на статуята на София. През 2020 г. негово произведение е селектирано за участие в изложбата "Прозорец към детството“ в Националната художествена галерия "Квадрат 500".

През 2016 г., по време на Европейската седмица на мобилността в Бургас, по поръчка на "Бургасбус" ЕООД Иван Янков изрисуван тролейбус с рекламна цел, а през 2018 г. изрисува платно за пролетното издание на Флора Бургас. През 2019 с Nasimo участва в изрисуване стената на подлеза до Туристическия информационен център в Бургас по поръчка на община Бургас. През 2020 изрисува фасадата на 5-то училище "Иван Вазов" в София с лика на Иван Вазов и фасадата на начално училище "Паисий Хилендарски" Симеоновград с лика на Паисий Хилендарски, а през 2021 изрисува фасадата на на ПГССИ "Христо Ботев" в Свиленград с лика на Христо Ботев и северната фасада на кино "Влайкова" в София.

С проектът "Живот в/с лодка" Esteo за първи път ще рисува на територията на Ченгене скеле, но, както сам казва - с надеждата да не е за последен.

Проект за графити стенопис: Иван Янков

Текст и колажи: Елисавета Станчева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт