Новият брой на „Списание за танц“ разказва повече за „Телата на танца“

1200
Новият брой на „Списание за танц“ разказва повече за „Телата на танца“
Снимка: A25 Cultural Foundation

В навечерието на Международния ден на танца, който светът отбелязва всяка година на 29 април, вече по традиция излиза и новият брой на единственото българско печатно издание, посветено на съвременния танц, класическия балет и танцовата култура – „Списание за танц“. Първата възможност за всички читатели и изкушени от танца практици и зрители да разгърнат 120-те красиви страници на брой 5 и да се потопят в полифонията от танцови измерения, за които броят разказва, е на 27 април от 18:00 часа в бар „Шрьодингер“, където ще се състои премиерата на изданието. След това броят може да бъде закупен онлайн и от физически обекти в цялата страна, подробно описани на dancemag.eu

Водеща тема на новия брой на „Списание за танц“ е „Телата на танца“. По повод избора и подхода към нея, главната редакторка на списанието, Ангелина Георгиева, споделя: „В своя ход във времето танцовото изкуство винаги е усвоявало, преработвало, но и създавало различни концепции и разбирания за тялото. Днес то премахва всякакви прегради в експериментите с това какво могат да правят телата на сцената. Активира политическия потенциал на тялото като средство за овластяване на различни общности и за дестабилизиране на съществуващи норми. В рубриката „Тема на броя“ се постарахме да изградим картина на отличаващи се стратегии на представяне и политики към тялото в съвременния танц, които го и променят, както и да оставим да прозвучи многогласието в него.“

Тази всеобхватност на танца и все по-отворената му покана към различните по възраст, форма и подготовка тела, които имат свободата да го създават, представят и да се изразяват чрез него, е основополагаща за танцовия спектакъл „Гала“ на водещия френски хореограф Жером Бел. Именно поради това кадър от една от първите реализации на този пътуващ формат, който се осъществява с голям успех в различни градове по света от 2015 г. насам, въвличайки професионални танцьори и любители от местната сцена, е и на корицата на новия брой.

Редом с оглеждането на водещата тема през различни перспективи, брой 5 на „Списание за танц“ обръща внимание на други съществени разговори и предлага лична среща с изгряващи и вече наложили се български и международни творци и изследователи. Вярно на себе си, изданието проследява различни исторически траектории, през които са се формирали течения и практики в танца. На страниците му намират място и първите български преводи на важни изследователски текстове, основополагащи за теоретичното осмисляне на танцовото изкуство. Броят се вглежда и в настоящето с рецензии върху някои от най-любопитните танцови и балетни премиери през сезона, разказва за възхода на суинг културата в България, както и навлиза в разговор за продължаваща война в Украйна и нейното отражение върху телата, хореографията и обществата ни.

Цялото съдържанието на тазгодишното издание, както и на всички броевете дотук, може да откриете на dancemag.eu, както и ако последвате „Списание за танц“ във Фейсбук и Инстаграм с @dancemageu.

„Списание за танц" e инициирано от фестивал „Антистатик" в рамките на европейския проект "Life Long Burning – Futures Lost and Found (LLB3)” финансиран от Програма „Творческа Европа" на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект" и „Номад Денс Академи - България" с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт