X
 
 

Подземието на бившия мавзолей ще става галерия за съвременно изкуство

664 2
photo of Подземието на бившия мавзолей ще става галерия за съвременно изкуство
Снимка: БГНЕС
Внесли сме решение подземието на бившия мавзолей да се превърне в галерия за съвременно изкуство. Това каза заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" към Столична община доц. д-р Тодор Чобанов, предаде "Фокус".

"Още през 2013-2014 г. започна подготовката за конкурсна процедура за "Зона-3" – това е зона, която обхваща цялата градина, площадното пространство пред Царския дворец и съседни територии. Търси се цялостно решение, което да доведе до подобряване на градската среда и в контекста на този конкурс много сериозен проблем се оказа подземното пространство под бившия мавзолей, което никак не е малко като площ. Още тогава се оказа, че останките от подземните нива на мавзолея не съществуват в правния мир и започнахме сложен процес по издирване на информация, но нищо не можа да се открие. Тогава изпратихме запитвания до всички институции дали имат претенции към този обект, но те казаха, че нямат и тогава общината изготви акт за собственост", каза още той.

"Бронзовата къща" ще бъде издигната на мястото на мавзолея

На мястото на разрушения през 1999-та година мавзолей на Георги Димитров в София ще бъде издигната "Бронзовата къща". Конструкцията е ...

Доц. д-р Чобанов обясни, че това е най-добрата съдба на този обект с оглед на това, че от едната му страна се намира Националната художествена галерия, а от другата - Софийска градска художествена галерия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Подземието на бившия мавзолей не става за галерия за съвременно изкуство а за място където ще се отглеждат гъби.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 11 месеца Профил на трол?
    След кремиране на мумията, години не можа да се намери от специалистите близки до правителствените среди приложение на мавзолея. Без съмнение това беше сграда с преобладаващо култов облик. Същевременно проектанта отчитайки нейното местоположение на границата мужду градската градина и площада умело вмъква и елементи от парковото строителство. Именно развитието на този аспект можеше да даде нов об виж още ›› лик на гробницата. Смисълът на горното се разбира по-добре, при една съпоставка с мавзолея в Москва. Чрез озеленяване на мазолея с увивни видове, можеше първоначално да се засили неговия ландшафтен характер и да се прикрият острите и строги ръбове по фасадите. В добавка и на светлинни акценти можеше да се постигне промяна на архитектурния облик в приемлива степен. С течение на времето, развитието в тази насока можеше да продължи и постепенно да се постигане нов архитектурен образ. Една сграда е сполучлива когато има единство на външната форма и вътрешното съдържание. Вътре мавзолеят разполагаше с добра климатична инсталация и хладилна камера. Същевременно липсваше и пряко слънчево осветление. Тези дадености най-добре подхождат за съхраняване на рязани цветя, при които е от особено значение забавянето на вегетативните процеси в периода от брането до продажбата. При това положение сградата можеше да се използува за голяма изложба-базар на цветя и да се печели. Подобни се организират временно във фоайетата на НДК, а тази щеше да бъде постоянна и по-голяма. Това решение не бе видяно от занимаващите се с въпроса платени консултанти и експерти. Доста неочакваното и до последно държано в тайна събаряне на мавзолея, ми попречиха да направя съответните постъпки за реализиране на горната идея. Самото неколкодневно събаряне се превърна в ненужно драматично събитие, поради недостатъчна компетентност. По-важно е било изглежда, цялата работа да се запази в тайна и се е работило с "наши" хора. Приложеното взривяване с амонит е с ограничена мощност по начало, поради отраженията които може да даде върху околните сгради. В случая трябваше да се използуват терморазширяващите се смеси за бавни взривове, -без ударни вълни. Такива взривни работи се изпълняват без никакви ограничения по мощ, тъй като самото "взривяване" протича за 3-4 часа, вместо за милисекунди.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 януари

Овен Не всичко, което блести е скъпоценност, но изкушението винаги е голямо. Сега обаче няма защо да не му се противите. Колкото по-бъ...

Последно в Актуално