Последно сбогом с Маркес, който ще живее вечно в надеждите на човечеството

83657
Последно сбогом с Маркес, който ще живее вечно в надеждите на човечеството

На траурната церемония за прощаване със знаменития колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес се стекоха хиляди хора.

Многочислени почитатели на писателя пристигнаха да положат букети жълти рози, каквито той обичаше, в Двореца на изящните изкуства и да се поклонят пред урната с праха му.

Най-ценните съвети, които Габриел Гарсия Маркес ни даде

Вчера почина един от най-известните и обичани писатели в света – колумбиецът Габриел Гарсия Маркес. Той ще остане в сърцата на хи...

В церемонията, която продължи три часа, взеха участие политици, литератори, представители на обществеността, приятели на писателя, негови почитатели.

Президентите на Мексико Енрике Пеня Нието и на Колумбия - родината на Маркес - Хуан Мануел Сантос, почетоха паметта на прочутия писател - човекът на възможната утопия по думите на Сантос.

"Най-колумбийският от всички колумбийци продължава да живее. Той ще живее в своите книги и текстове, но преди всичко ще живее вечно в надеждите на човечеството", каза колумбийският президент.

Енрике Пеня Нието отбеляза, че приживе писателят е получил най-голямото признание - обичта и искреното възхищение на милиони хора по света.

Светът плаче за Маркес

Почитатели от цял свят изразиха покрусата си от смъртта на легендарния колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес. Неговата кончина пред...

"Въображението е един от най-мощните човешки инструменти. Габриел Гарсия Маркес го водеше по неизследвани пътища", добави мексиканският президент и нарече Маркес най-великия латиноамерикански романист на всички времена.

Маркес почина в четвъртък в дома си в Мексико, само седмица след като бе изписан от столична клиника. Лекарите не казаха точната причина за смъртта му, но по предварителни сведения, причината е била инфекция на белите дробове. На 31 март той бе хоспитализиран заради бронхопневмония. Мексико е градът, в който Маркес пристига "една морава вечер" на 1961 г. с "последните 20 долара в джоба".

Маркес никога не е имал мексиканско гражданство, но счита Мексико за своя втора родина, където намира стабилността и спокойствието, за да напише своето най-известно произведение - "Сто години самота". В Мексико той има и семейство - син, внук, има къщата си и приятелите си.

Това е и градът , който го изпраща тържествено със стотици хора, събрали се пред Двореца на изящните изкуства в очакване да зърнат урната с праха на великия писател. След 4-дневен семеен траур, вдовицата на писателя Мерседес Барча донесе праха на покойния си съпруг. Тя пристигна, придружена от членове на семейството, с три коли , които бяха строго охранявани с полицейски ескорт.

Почина световноизвестният писател Габриел Гарсия Маркес

Любимият на поколения читатели по целия свят Габриел Гарсия Маркес е починал. Това съобщиха близки до семейството му, предаде BBC. Колу...

 

Траурната церемония има по-скоро светски характер, тъй като според британеца Джералд Мартин, който е биограф на Маркес, писателят никога не е бил религиозен, но е уважавал вярванията на другите. Той нямаше религиозни идеи, а беше по-скоро хуманист", казва Мартин. В родината му Колумбия властите също подготвят честване на най-големия колумбиец на всички времена" по думите на президента Сантос.

В сряда, 23 април, когато е Международният ден на книгата, колумбийското правителство е предвидило литературно четене на романа му "Няма кой да пише на полковника" /1961 г/ в повече от 1000 обществени библиотеки, паркове и училища, като първият, който ще чете е президентът. Колумбия чака с трепет решението на семейството му къде ще бъде погребан праха на Маркес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт