Проф. Здравко Райков: Креативността не толерира наличието на един-единствен верен отговор

7228
Проф. Здравко Райков: Креативността не толерира наличието на един-единствен верен отговор
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато ви се струва, че всичко в живота ви се руши, започнете да мислите за това, какво може да построите на освободилото се място.

Непрекъснато ме питат напоследък, особено след като пуснах и сайта си kreativen.bg: светът е залят от кризи, конфликти и войни, а Вие продължавате да твърдите и да убеждавате, че шансовете са на страната на евристично настроените. Защо? На инат ли го правите?

Млад инженер: Има реализация в България

Млад инженер от Асеновград грабна първото място на студентски симпозиум в Габрово. Стоян Маджаров се пребори с десетки доклади и успя д...

Креативността не толерира наличието на един-единствен верен отговор, защото вярва, че ако потърсиш и други, няма начин да не ги намериш. Пък и историята потвърждава - войни е имало винаги, но изборът ни най-често е свързан с манталитета, с позицията ни, с ценностите, с жизнената цел. Така е устроено човешкото общество - пълно е с противоречия, но това не означава, че нямаме възможности.

Това каза в интервю за БГНЕС Проф. Здравко Райков, социолог, професор по ПР, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на много книги, сред които "Публична комуникация", "Креативната комуникация", "Как да печелим по време на криза", "Креативният бизнес" и др., създател на сайта kreativen.bg

Важно е човек да не се предава, да има кауза и свои цели. Както обичам да казвам - да играем на сцената на своя живот, не в чужди роли и в чужди пиеси. Сигурно ще ми опонирате, че в такива периоди, обаче, много възможности се затварят, изборът е ограничен, все едно „мечката е заспала през зимата”. Категорично не съм съгласен. Смятам, че никога не е имало по-добри възможности за развитие и на учените, и на достатъчно смелите хора за създаване на нови идеи и на продукти. Разбира се, няма да ни се наложи да откриваме отново парната машина, но на основата на всички открития, направени дотук, можем да комбинираме и да изненадаме дори себе си.

Погледнете какъв мощен обмен на информация съществува, такъв, какъвто никога не е имало преди това. Което за мен, като изследовател, означава, че мога да ползвам опита на мои колеги - като се почне от Мадагаскар и се стигне до Мексико, обикаляйки планетата за нищожно малко време. На всичко отгоре това е достъпно не само за хора с огромни ресурси, но и за такива с далеч по-скромни възможности. Важното е да не се отказваме от първоначалния импулс на вдъхновението си, да не го удавяме в съмнения.

Българите – една от най-творческите нации

Всеки народ се характеризира с нещо конкретно, което е типично за неговата култура и традиции. Често сме чували да се слагат етикети за...

Има един известен изследовател – Джеймс Дайсън, който признава, че за да конструира своята безгрешна роботизирана прахосмукачка е правил около 15 000 опита. Е, получило се е на 15 001-я му експеримент. Плюс 16 години научноизследователска дейност.

С моя сайт, който стартирах, искам да покажа на българите, че те могат да осъзнаят ресурса, с който разполагат. Уменията на всеки един човек са неговият най-важен капитал и аз се стремя да им покажа пътя към успеха, как други преди тях са успели да спечелят от него. Гарнирам всичко това с много примери и свеж хумор, с видеоклипове и находчиви илюстрации. Такава платформа трябва да доставя удоволствие, а не да напряга хората - запознавам читателите си с удивителните неща, които са около нас. Защото не винаги, вторачени във всекидневието и проблемите си, обръщаме внимание на онова, което ще ни направи удовлетворени и щастливи. Историите, които разказвам ме вдъхновяват лично и просто искам да ги разкажа на другите.

Но най-важната поука е в нас – трябва да повярваме в себе си, във всеки човек има ресурс, но той трябва да бъде събуден. Просто мястото ни под слънцето се определя и от нас самите! Наистина вече сме деца на глобалното село и трябва да сме подготвени за това, което идва. Защото, ако сега ни се струва, че имаме проблеми, то ние сме големи оптимисти. Истинските проблеми предстоят. И трябва да сме подготвени за тях, но не по пътя на унинието, а на волята и действието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт