"Следи от империи"- Изложба на Тома Жорион в галерия Синтезис

5186
"Следи от империи"-  Изложба на Тома Жорион в галерия Синтезис
Снимка: Галерия Синтезис

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България ви канят на изложбата „Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион, едно от водещите имена в урбекс  фотографията (Урбекс e термин произхождащ от urban exploration - изследване на градската среда, обикновено изоставени структури, изградени от човека.) Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: „Silencio” (2007 – 2013), Vestiges d’Empire (2013 –2016) и „Veduta“ (2009 – 2020). Те са придружени от фотокниги, които ще бъдат представени по време на съпътстващите събития.

За серията „Vestiges d’Empire“ Тома Жорион пътува до дванадесет бивши френски колонии, от Виетнам до Китай, през Гваделупа и Сенегал до Индия, Камбоджа и Мадагаскар, в търсене на следите от забравеното архитектурно наследство на Френската колониална империя.

„Френската колониална история е противоречива, a следите ѝ водят към много от съвременните геополитически конфликти. Чувствителна тема за едни, тя е заредена с авантюризъм и въображаеми истории за други. Аз се интересувам от историята на местата, от белезите на преминаващото време и намесата на човека в тях. Избрах темата за колониите, защото в нея се съчетават всички тези елементи. Подходът през призмата на архитектурната фотография ми позволи да я неутрализирам и да я представя в нова перспектива.“, споделя Тома Жорион пред сп. Шпигел.

За проекта „Veduta“ Тома Жорион снима над 250 изоставени италиански дворци, вили и хотели построени между XVII и XX век в продължение на десет години. Разпръснати из целия полуостров и далеч от големите градове, тези забравени дворци са заснети с характерната за автора естетика, носеща едновременно усещане за разруха и непреходна красота. Фотографиите напомнят картините на Пинарези, Юбер Робер и на други художници от XVIII и XIX век, рисуващи древни руини в традицията на романтизма.

Най-известният му проект „Silencio“ разглежда индустриалното минало на Европа, руините на Американската мечта и разпадането на Съветския блок. Корицата на едноименната книга запечатва зимен изглед от Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, заснет през 2010 г.

Изложбата „Следи от империи“ включва и още няколко фотографии от България от последното посещение на Тома Жорион през септември 2021 г. по покана на Френския институт в България и галерия Синтезис. Специално за изложбата Добрин Кашавелов създава видео, което представя работата на фотографа.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Френското посолство в България, Френски институт в България, в рамките на неговата 30-годишнина, и Фотосинтезис. Тя е продължение на партньорството им с галерия Синтезис, в рамките на което бяха показани изложбите: „Сребърна мина - Фотокниги на Тома Сован“ (2020), „Vernacular MashUp“ на Жан-Мари Дона (2019) и „Мелос“ на Гийом Лебран (2019).

Тома Жорион е роден в Париж през 1976 г. Завършва право и работи като правен консултант преди да се отдаде изцяло на фотографията. Работи с голямоформатна аналогова камера и естествено осветление. През последните 15 години пътува по целия свят, за да снима изоставени места, руини и недовършени сгради.

През 2010 г. издава първата си книга „Timeless Islands”. Втората му книга „Silencio“ (2013 г.), публикувана от френско издателство Фламарион, е преиздадена на японски и китайски с общ тираж над 10 000 бр. Прави самостоятелни изложби в Музея Nicéphore Niépce (2016 г.) и в рамките на фестивала Rencontres d’Arles (2010 г.). Участва в международни фотографски изложения - Paris Photo, Photo London, Unseen Amsterdam и фестивала за млада европейска фотография Circulation(s) в Париж. Работа му е публикувана в множество престижни издания като: Le Figaro Magazine, Le Monde, Spiegel и Vice.

Негови фотографии са част от колекциите на фондация EDF, Националната галерия в Мелбърн и Музея Nicéphore Niépce. Тома Жорион е представляван от галерия Esther Woerdehoff, Париж и галерия Podbielski Contemporary, Милано.

12 октомври – 4 декември 2021 г.

Откриване:

12 октомври (вторник), 17:00 – 20:00 ч.

Изложбата ще бъде открита в присъствието на автора в 18:00 ч.

Куратори:

Надежда Павлова и Никола Михов

Съпътстваща програма:

18 октомври (понеделник), 18:00 ч.

Тур в изложбата с Тома Жорион

04 ноември(четвъртък),

16:00 – 20:00 ч.

Ден на отворените врати на библиотека Фотосинтезис

Фокус: Урбекс фотография

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт