"Толкова близо, толкова далече": Василен Василевски

79947
"Толкова близо, толкова далече": Василен Василевски

От 18 до 26 ноември на трети етаж в НДК изложбата „Толкова близо, толкова далече” за трета поредна година събира на едно място в общ формат български творци, живеещи и творящи в различни точки по света. Това затвърждаващо се културно събитие привлича все повече български творци от Европа и Северна Америка, които показват и споделят своето изкуство пред българската публика. Изданието през 2014 г. е под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

В седем поредни материала Actualno.com ще представи на читателите си седем от участниците в изложбата.

Трето издание на изложба на съвременни български художници от чужбина

От 18 до 26 ноември на трети етаж в НДК изложбата „Толкова близо, толкова далече” за трета поредна година събира на едно мя...

Василен Васевски – Чикаго, САЩ

Василен Васевски е роден на 9.08.1969 г. в Сливен, България. Занимава се с живопис повече от 20 години, от които 15 г. живеe и работи в Чикаго, САЩ, където e доцент по рисуване в Илинойския институт по изкуство.

През 1997 г. завършва Националната художествена академия в София със специалност „Живопис“, а през 2003 г. Индиана – Пардю Юнивърсити, Форт Уейн, САЩ, със специалност „Комерсиални изкуства“. Участвал е в множество изложби в различни галерии и музеи в САЩ, Холандия и България, една от които в Националната художествена галерия в София, 2012 г. Носител е на няколко награди, между които наградата на Съвета за изкуство на щата Илинойс (2009 г., 2007 г.) и наградата на Гилдията на художниците на Скоки, САЩ (2013 г.).

Стилът, в който творя, наричам „метафоричен романтизъм”. Той отразява творческото ми кредо, че животът е поредица от мечти, очаквания и спомени, а изкуството е тяхно отражение. В живописта си разчитам на меките пастелни тонове и на декоративното изграждане на картинното пространство. Често формите в платната ми са не напълно завършени, за да оставят по този начин повече място за интерпретацията на зрителя. Вярвам в съдбовната мисия на изкуството да образова и променя човек към по-добро, предлагайки му един свят на хармония и по-висш порядък.

В Габрово представят карикатури от световната преса

Карикатури от световната преса представят в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Информацията съобщи Дарина Маринчевска, „Връзки ...

Кодът на любовта, 2012 г., маслени бои/платно, 60 x 60 см

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт