X
 
 

Уникален диамант изчезна при голямата кражба в Дрезден

1989 0
Уникален диамант изчезна при голямата кражба в Дрезден
Снимка: Getty Images
49-каратов диамант, чийто анализатори смятат, че е на стойност до 12 милиона долара, е сред над дузина инкрустирани със скъпоценни камъни предмети, откраднати от германския държавен музей в зрелищна кражба.

Публикувайки списък на вещите, липсващи след наглото нападение в понеделник, от музея в кралския дворец на Дрезден казват, че откраднатите предмети включват меч, чиято дръжка е инкрустирана с 9 големи и 770 по-малки диаманта и ножница, която съдържа прочутия 49-каратов Дрезденски бял диамант.

Единадесет артикула липсват напълно, а отделни части от още три предмета също са изчезнали.

Кражба за милиарди евро в Дрезден

От Резиденцшлос (Residenzschloss) в центъра на Дрезден са откраднати антични бижута на стойност около 1 мириард евро, съобщава Bild. Т...

Дрезденският бял диамант е едно от най-ценните бижута в колекцията на бившия саксонски владетел Август Силния. Тобиас Корминд, управляващ директор на диамантената компания "77 Диаманта", каза за AFP, че може да струва до 10 или 12 млн.долара, като добави, че крадците са "ударили джакпота".

"Никой от диамантите сам по себе си не е толкова специален, с изключение на големия "Дрезден Уайт", каза той.

49-каратовият диамант е изсечен в началото на 18 век и е купен на огромна цена от Август Силния, тогавашен владетел на Саксония, през 1728 г.

Полицията заяви, след като проучи видеоматериала, че има общо четирима извършители. Шефът на полицията в Дрезден Йорг Кубиеса заяви пред телевизия ZDF, че зад грабежа може да стои "престъпна банда".

Actualno.com

Етикети: