Безплатно изследват костната плътност на асеновградчани

2744
Безплатно изследват костната плътност на асеновградчани
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Безплатна кампания по излследване плътността на костите стартира в Асеновград. До края на утрешния ден асеновградчани могат да се включат в инициативата. Ценни съвети за това, как да се предпазим, отправи пред екипа на Actualno.com Симеон Гугутков от Фондация „АРДА-БЪЛГАРИЯ“. Той посочи, че вече почти цяла година за малки и средни общини се правят напълно безплатни прегледи за превенция и диагностика за остеопороза. Плашеща статистика посочва, че това заболяване е третото, след онкологичните и сърдечно-съдовите. Кампанията цели достъпност до повече граждани, които не биха могли да отделят средства, а и време за профилактика.

 

 

„Тъй като много хора са лишени от достъп до апаратура и възможности за изследване, а прегледът е доста скъп, това е проект от чисто хуманна гледна точка, от наша страна. Не можем да лекуваме, но имаме възможността да предупредим хората, при които се открият отклонения, или поне да ги насочим към специалист.“, поясни Гугутков. Добре е изследването да бъде направено предимно при жените. След менопаузата яйчниците спират да произвеждат хормона Естроген. Организмът, обаче, продължава да го търси и си го набавя, като го отделя от костите, а те изтъняват. Два са оновните фактора, които трябва жените между 45 г. и 70 г. да съблюдават и спазват, като превантивна мярка против остеопороза.

 

Профилактични прегледи за остеопороза в Бургас

Профилактични прегледи за остеопороза ще се извършват в Областния информационен център на 25 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на ...

 

Добре е периодично, чрез лабораторни изследвания, да се проверява нивото на хормоните, да се обръща внимание на обмяната на вещетсвата и на функцията на жлезите с вътрешна секреция. Препоръчително е да се спазва хранителен режим, като се консумират повече ядки, плодови и зеленолистни храни, риба, кисело мяско. Вторият фактор, който оказва влияние върху здравословното състояние на човека, е двигателният режим. Ясно е, че мускул, който се упражнява, се развива. И обратно – обездвижването води до повишаване на теглото и отключване на заболявания. Най-честите симтоми на остеопорозата са болки в костите и ставите и необясними и нелогични счупвания.

„Всяка болка, която се задържи по-дълго става хронична и не трябва да се толерира.“, категоричен е Гугутков. В такива случаи е добре да се потърси или консултация с лекар, или най-елементарното изследване, което може да се направи, е да се проверят нивата на Калций и витамин D. Безплатните прегледи и консултации в Асеновград се извършват посредством специален апарат, който се нарича остеоденситометър. Кампанията се провежда в лекционната зала на Градска библиотека “Паисий Хилендарски“. Този вид преглед е препоръчителен за жени от 45 г. до 70 г. Инициативата в Асеновград ще се състои днес и утре до 12:30 ч. и от 13:30 ч. до 16:30 ч. Организатори на кампанията са Фондация „АДРА–БЪЛГАРИЯ”, съвместно с Община Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com