Чрез Програма в Асеновград насърчават ползването на възобновяеми енергийни източници

2743
Чрез Програма в Асеновград насърчават ползването на възобновяеми енергийни източници
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Насърчаване ползването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за повишаване енергийната ефективност, цели община Асеновград чрез Краткосрочна общинска програма за периода 2020 г. - 2023 г. Тези мерки общинското ръководство смята да постигне, като насърчи ползването на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в публичния и частния сектор.

Според програмата, ще се стимулира бизнес сектора за ползване на ВЕИ и привличане на местни и чуждестранни инвестиции. Ще се ползват такава енергия и при осветление на улици, площади, паркове, градини и други имоти общинска собственост. Планира се повишаване квалификацията на общинските служители, с цел изпълнение на проекти, свързани с въвеждането и ползването на ВЕИ. Предвижда се и увеличаване нивото на информираност сред заинтересованите страни в частния и публичния сектор, както и сред гражданите, във връзка с ВЕИ.

5 тенденции в осветлението през 2020

Всяка година дизайнерите успяват да ни удивят с впечатляващи модели на осветителни тела, които само най-смелото въображение може да си ...

Към момента основен източник на електроенергия за община Асеновград е общата електроенергийна система на страната. Съществуващата енергийна мрежа 20 kV е в добро състояние и напълно задоволява нуждите на населението и промишлеността от електрическа енергия, се казва в доклад на общинското ръководство на града, като се уточнява, че мрежата с ниско напрежение също е в добро техническо състояние. От обяснението става ясно, че в част от населените места в община Асеновград електропреносните мрежи са физически и морално остарели.

Като основни пречки за реализиране на ВЕИ проекти в община Асеновград се отчитат високата цена на инвестициите в сектора, ниски цени на изкупуване на електрическата енергия, произведена от ВЕИ, липса на достатъчно познания за приложими ВЕИ технологии и други. Обобщените изводи в програмата сочат, че асеновградска община притежава голям потенциал за ползване на слънчевата енергия и тази, от биомаса, като основни възобновяеми източници за задоволяване на енергийните потребности. В тази връзка, до 2023 г. общинската администрация в града планира да извърши редица дейности за въвеждане на ВЕИ.

Такива са реконструкция на съществуващи отоплителни инсталации в общински сгради и изграждане на нови с ползване на енергия от ВЕИ, внедряване на ВЕИ в културни обекти, въвеждане на енергийно ефективно улично осветление, въвеждане на ВЕИ в частни жилищни сгради на територията на община Асеновград, инсталиране на ВЕИ инсталации, фотоволтаични и слънчеви системи в производствени предприятия, складове и търговски сгради. И още - изграждане на инсталации за комбинирани производство на топлинна и електрическа енергия от биомаса, създаване на информационна система в община Асеновград, включваща данни за отчитане изпълнението на Краткосрочната общинска програма за насърчаване ползването на възобновяеми източници и биогорива за 2020 г. - 2023 г. и други дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com