Дете на година и половина с роля на карнавала в Асенoвград

2410
Дете на година и половина с роля на карнавала в Асенoвград
Снимка: Actualno.com

Кукери, монахини, свещеник, полицаи, булка и младоженец, свекър и свекърва, жена с най-древната професия и още много други образи ще завладеят улиците на Асенoвград тази неделя (18 февруари).

Карнавалното шествие бележи началото на Сирни Заговезни и ще се проведе за четвърти пореден път в града, след дългогодишно прекъсване. В различни роли ще се въплътят общо над 100 мъже, жени и деца. Тази година карнавалът ще е още по-шарен и атрактивен, обещават организаторите. Традиционно, преди началото на шествието, се провежда обичаят „хамкане“ с всички деца, които участват.

С поход-поклонение и прожекция на филм Асенoвград ще си спомни за Левски

Асеновград ще се преклони пред безсмърното дело, паметта и името на великия български революционер Васил Левски. В неделя (18 февруар...

Малчуганите се нареждат в кръг, а на червен конец се завръзва парче бяла халва или яйце. Спуска се отвисоко и всички събрали се, се опитват да хванат хапката само с уста, без да ползват ръцете си. Веднага след ритуала ще започне и карнавалът.

Шествието ще премине през улиците на Асеновград, като през цялото време към празника се очаква да се присъединяват още хора. Обичаят символизира прогонването на зимата и злите сили от града и приветстването на пролетта. Най-малкият участник в карнавала през 2017 г. бе едва на 8 месеца, а най възрастният - на 69 г.

Тази неделя най-млад карнавалец ще бъде дете на 1 г. и половина, а кой ще е най-големият предстои да разберем. Изисквания към кандидатите да се включат в обичая няма, нужно е само желание, посочиха инициаторите. Карнавалното шествие ще стартира точно в 10:00 ч. от улица „Булаир“. Ще премине през улица „Кирил и Методий“, „Железния мост“ и парка до ОУ „Христо Ботев”. Шестващите асеновградски кукери и карнавални герои ще продължат по улиците „Бенковски“, „Акация“, „Места“, „Сан Стефано“, „Асенова крепост“.

По традиция, събитието ще финализира на площад „Академик Николай Хайтов”, където следва да се извие голямо традиционно хоро. „Успяхме да възстановим една забравена традиция. Изтупахме я от нафталина и я поднесохме на хората. Видяхме в очите им потребността от българското. Успяваме да запалим и децата и да ги убедим, че нашият карнавал е по-хубав и по-интересен от Хелоуин. И всичко това - с малко усилия и много любов, в името на българската традиция!“, сподели пред Actualno.com Боян Алексиев – един от организаторите. Кукерският карнавал в Асеновград е ритуал, заличен от културния календар на града за повече от 70 години. През 2015 г.

Как да продаваме мартеници в Асеновград

Над 55 търговци на мартеници тази година ще изпълнят централната градска част на Асеновград. Най-нетърпеливите продавачи вече заеха сво...

Клуб за танцово изкуство „Везеница“ възстановява и обогатява обичая. В началото той започва да се провежда едва с 30-тина души, които обикалят из улиците на Асеновград. Мъже са се обличали като жени и обратно, присъствали са образи на свещеник, булка и младоженец, хора с маски и такива, които са носели обърнати кожуси и звънци. По-късно в осъвременен вариант на карнавала влизат и ролите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com