Духът на Левски е жив! Стотици почетоха паметта му в Мулдавския манастир (СНИМКИ)

5476
Духът на Левски е жив! Стотици почетоха паметта му в Мулдавския манастир (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Стотици асеновградчани и гости на града изразиха своята почит и признателност към делото и саможертвата на Апостола на свободата Васил Левски. Желаещите да положат венци и цветя пред лика на великия революционер, се стекоха до Мулдавски манастир "Света Петка" край Асеновград, включвайки се в традиционния поход-поклонение. Панихидата се провежда всяка година при Светата обител, тъй като се знае, че там често е отсядал Апостолът. В манастира е запазено и скривалището му – под бившата игуменарна.

Подхванаха проекта за пътя към Мулдавски манастир "Света Петка"

Процедура за промяна на част от предназначението на терени от горския фонд по трасето, през което преминава пътят за Мулдавски манастир...

Поклонението в неделния ден започна точно в 12:00 ч. на обяд със заупокойна молитва. Последва слово на доктор Шинка Дичева - преподавател по български език и литература в МГ „Академик Кирил Попов” – Пловдив. "Този ден се превръща в мяра на нашето родолюбие. Този ден е денят на нашето възкресение, който идва, за да ни припомни кои сме ние и защо сме се родили тук. 147 г. от деня - от онзи страшен миг, в който Левски произнася думите: "Всичко, каквото съм сторил, сторил съм го за народа си!". Взема своето последно причастие от поп Тодор и биде обесен. Без страх. Героично! Славно отива към бесилото. Защото знае, че това е достойната смърт. Защото всеотдайно е вярвал и чисто е чувствал, че свободата и смъртта са двете страни на един и същи образ", каза в слово си доктор Дичева.

Тя допълни, че учителят на българската свобода показа за какво си струва да се живее и за какво - да се умре. "Всяка година на днешния ден се казват светли думи за Апостола на свободата. Припомня се делото на святото му време и обединяваме различията си, за да пребъде светлият му пример. И всяка година смълчани слушаме думите, които припомнят делото. Макар и за кратко, напускаме своя подреден свят и обръщаме поглед назад. И припомняме. И забравяме... До другия 18-ти февруари", заяви Дичева.

И манастир изгря в сагата "КТБ"

Сагата „КТБ” стигна нови измерения, след като се оказа, че манастирът "Свети Дамян и Козма" при село Гигинци беше обявен за...

Лекторът посочи в словото си, че българите се страхуват от промените. Тя допълни, че Левски е повярвал, че може да промени мисленето на робите и да убеди хората с цената на живота си да се обединят за святата идея. И така доброто се случва - словото побеждава. Доктор Дичева припомни, че Апостолът ни обединява, призовава и напътства. Вдъхновява ни да вярваме, че българският дух е несломим и силен и, че преди всичко, доброто тържествува. Защото свободата е вътрешно състояние да победиш разединението и омразата. Да протегнеш ръка към ближния. "Васил Левски остава жив, защото ние днес сме тук и сме заедно и обичаме тази земя. Това е примерът, а ние трябва да го последваме в делата и мислите. Защото Той е учителят", завърши словото си Шинка Дичева.

Пред барелефа на Апостола при Мулдавски манастир "Света Петка" в памет на Левски цветя и венци положиха кметът на Асеновград доктор Христо Грудев, председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев, общински съветници, организации, граждани. В края на официалната церемония игуменката на манастира монахиня Юлита раздаде курбан в почит на Апостола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com