Експозиция с булчински и бални рокли от 70-те разказа за миналото на Асеновград

14326
Експозиция с булчински и бални рокли от 70-те разказа за миналото на Асеновград
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

"На теб ръка завинаги подавам по пътя общ да тръгнем призори, едно сърце подарък ти дарявам - животът ми с твоя да гори! Радостта е истинска, голяма, когато е създадена от двама и споделена с близките, нали? Заповядайте, добре дошли!" Не, това не е стихотворение от велик автор. Думите са част от едно от посланията, вписани в сватбена покана от 1987 г...

Залата в Етнографската къща в Асеновград се оказа малка да събере посетителите, дошли да разгледат уникалната изложба на ретро рокли и аксесоари. Идеята за нестандартната експозиция е на музейните служители Галя и Надя, които споделиха пред присъстващите как е възникнала идеята. Те разказаха, че поводът е днешният Международен ден на жената - 8-ми Март, в който на почит и ухажване е всяка дама. Изложбата разкрива 70-те - 80-те години на XX век, когато празникът се е празнувал най-вече от майките, защото по онова време това е била основната функция на жената.

Шествие за правата на жените на 8 март в София

Български фонд за жените организира Шествие за правата на жените за втора поредна година, което ще се проведе в София на 8 март от 18...

Експозицията е събрала в себе си 15-тина рокли за различен повод и стил, картички с пожелания за 8-ми Март, покани от сватби. Колоритът на изложбата е специално подредена маса, на която има ролка и четка за коса и други пособия за разкрасяване. До нея е закачен пеньоар, който се е ползвал от дамите по време на разкрасителните процедури. И след като прическата е готова, експозицията вплита постепенно зрителя в света на сватбите, баловете и комсомолските празненства за Международния ден на жената.

Първата рокля, представена в изложбата, е от 1981 г. Тя е бродирана на ръка и е синя на цвят. Показани са и две сватбени рокли - едната от началото на 70-те, а другата - от края на 80-те години на миналия век. Целта на реализиране на идеята е да се представи промяната в модата през годините. От кройки с изчистени модели се преминава в по-пищни тоалети, в които са пришити повече дантела, тюл и много орнаменти. Всички ролки са предоставени на Етнографската къща от жители на община Асеновград.

Притежателите на старинните модели разказали за протичането на сватбите в района. Техни разкази са описани в специално приготвени табла, положени измежду тоалетите. Според спомените на собствениците на роклите, сватбите в миналото са били пищни и с не по-малко от 300 гости. Други сватбени тържества са се провеждали по два дни - първо в населеното място, от което е младоженецът, а после - и в родното място на булката.

Международният ден на жената през 70-те и 80-те години в Асеновградско се е празнувал по различен начин. Някои дами са предпочитали да отбележат празника само със съпруга и децата си у дома, а други са харесвали пищните тържества с колеги от работата. Освен цветя, жените са получавали, като подаръци също ръкавици и шалове. Изложбата е събрала още абитуриентски рокли и вечерни тоалети, които са се ползвали за други официални поводи.

Ердоган за 8 март: Жената е преди всичко майка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес отбеляза Международния ден на жените, като отново публично заяви убеждението си, че &bdquo...

Галерия със снимки от експозицията може да откриете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com