Ще има ли постамент, олицетворяващ Асеновград като градът на сватбената мода?

5097
Ще има ли постамент, олицетворяващ Асеновград като градът на сватбената мода?
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Постамент, показващ един от основните символи на Асеновград - производството на булчински рокли, официални тоалети и сватбени аксесоари - да бъде поставен на входа на града ще поискат местни бизнесмени. Това е един от основните начини за препитание на асеновградчани. В Асеновград, за да си пазаруват официални облекла за сватбения ден пристигат не само жители на други български градове, а и чужденци. Това са само част от мотивите, с които инициаторите от местния Съюз на предприемачите ще подкрепят искането си пред асеновградкия Общински съвет.

Чрез реализирането на идеята целта е градът да бъде символично провъзгласен за град на модата. "Практическото осъществяване на предложението зависи само от Общинския съвет и най-вече от местното ръководство. Защото през годините градът се е прочул най-много с няколко неща. Редом до емблематичния НПК Асенова крепост, многобройните църкви, станимашкия мавруд, се нареждат и сватбените тоалети и аксесоари. А и в града имаме немалко изтъкнати дизайнери с много световни награди.", обясни пред Actualno.com председателят на "Съюз на предприемачите"-Асеновград - Васил Пиронков.

Близо 200 модела ще представят 18 дизайнери в поредния плевенски Парад на модата

Близо 200 свои модела ще представят 18 изявени български дизайнери в 68-ия Парад на модата Плевен 2018. Модното събитие ще бъде в салон...

Той посочи, че компаниите, които произвеждат мъжко и дамско официално облекло и булчински рокли, са възникнали в града още преди десетки години. И традициите в тази област са останали във времето. Пиронков счита, че чрез поставянето на постамент обичаите ще бъдат съхранени и запазят и ще се увековечат. "А как се получава това? Естествено, когато покажем това и на всички онези, с които сега полагаме началото и започваме да пишем една нова бизнес история на Асеновград. Чрез нея ще разкажем за развитието на икономиката в града. Ще можем да определим какви са били нашите традиции в шивашката промишленост.", коментира председателят на асеновградските предприемачи.

Предложението на Пиронков и колегите му от всички сфери на бизнеса ще бъде постаментът да се постави при първото кръгово кръстовище на входа на Асеновград. На този етап предложението е съобщено устно на градската управа. То ще бъде официално входирано при председателя на Общински съвет в първите дни от новата година. Ако идеята бъде внесена за обсъждане и одобрена от съветниците на града, ще последва възлагане на проектиране.

В аванс Васил Пиронков издаде, че дори ще бъде обявен конкурс с награда и така ще бъде определен най-добрият проект на постамента. По този начин ще бъде определен и материалът, от който ще е изработен, както и размерът на необходимите средства. Това е идеята на провеждането на публично обсъждане по темата, за да може "постаментът да е хем модернистичен, хем да е продължение на традициите, които са били в Асеновград в тази сфера. След това, планът е различните предложения да бъдат подложени на обществено обсъждане пред гражданите и така да се избере най-точният проект.

Първоначалната идея е финансирането да се извърши съвместно между община Асеновград и представители на местния бизнес. А целта на постамента е гостите, които пристигат, още влизайки да знаят, че това това е градът на българската мода и на булчинските произведения, включително и на аксесоарите. Васил Пиронков подчерта, че предложението му е подкрепено от абсолютно всички бизнесмени в Асеновград, от общинската администрация и дори от голяма част от асеновградското общество.

Code Fashion Awards раздадоха първите си награди за мода в България

Единствената официална българска медия за мода - CODE FASHION постави за първи път церемония по връчване на модни награди в България, в...

Първата стъпка към реализиране на проекта е изготвяне и провеждане на анкета-допитване до експерти, които да посъветват как точно да бъде именуван проектът и тъй като сега, по коледните празници е достатъчно натоварена общинската администрация, за да размишлява върху този въпрос, идеята ще бъде официално внесена в първите работни дни от новата година. Ние, от "Съюз на предприемачите-Асеновград" разчитаме, че вече сме внесли предложението устно, обявявайки го пред заместник-кмета инженер Петър Бояджиев и председателя на Общински съвет - Драгомир Георгиев", каза в заключение Пиронков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com