Филмът "Светителят хирург" дава старт на Майските културни празници в Асеновград

1424
Снимки: Pixabay

Майските културни празници на община Асеновград ще бъдат открити с прожекция на филма "Светителят хирург". Това ще се случи на празника Преполовение, който тази година се пада на 10 май от 19 часа. Голямата зала на читалище "Родолюбие" в Асеновград ще приеме при вход свободен всеки, който желае да се докосне до свети Лука Кримски чрез филма "Светителят хирург".

Това ще е единственият православен филм, който ще бъде включен в 20-дневната програма на Майските културни празници на Асеновград. Градът е известен с това, че има около 100 храма на своя територия, както и 5 от големите български манастира около него.

На еко панаир в Асенoвград: България от слънчогледово семе

Весели стоножки от кори за яйца и топло семейно птиче гнездо от чинии за еднократна употреба бяха сред най-атрактивните творения, предс...

Целият екип, който е работил по "Светителят хирург" са асеновградчани и това, според автора Ангел Бончев ще бъде една изключително емоционална среща.

Прожекциите на филма винаги са безплатни, така както свети Лука е лекувал безплатно пациентите, които са нямали възможност да си платят за преглед или операция, така и филма ще достига до техните сърца безплатно, защото свети Лука не е наш, той е на хората, допълни авторът на филма.

"Светителят хирург" разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които разказват своите спомени за свети Лука. Той е сред най-почитаните православни светци на ХХ век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века, заради откритията му и разработките в сферата на местната упойка (т.нар. регионарна анестезия). Благодарение на свети Лука в днешно време ние се ползваме от неговите трудове.

Български филм с четири номинации на Международния кинофестивал в Ница

Българският филм "6 и 1 наум" на режисьора Лъчезар Петров получи цели четири номинации на Международния кинофестивал в Ница. Филмът ще...

Пловдивският митрополит Николай коментира, че всички факти около живота на светеца говорят, че той ревностно се е борил за човешкия живот, защото обичал хората. „Свети Лука е откривал във всеки човек Божие създание и го е виждал точно така, както го вижда сам Бог – не ценен, а безценен”, казва още митрополит Николай. Според него днес често медицината се превръща в бизнес и губи предназначението си. По думите му свети Лука трябва да е пример за съвременните и бъдещите лекари.

Филмът е създаден с благословението на Пловдивския митрополит Николай, а Пловдивската православна телевизия е продуцент на „Светителят хирург“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com