Има ли риск за здравето на асеновградчани, ползвали водата от "Конската чешма"

8763
Има ли риск за здравето на асеновградчани, ползвали водата от "Конската чешма"
Снимка: Actualno.com

Съществува ли риск за здравето на асеновградчани, ползвали водата от „Конската чешма“ в Асеновград? Екипът на Actualno.com потърси отговор на този въпрос, след като при изследване на водоизточника се оказа, че има наличие на леко завишение количествата на нитратите. От началото на 2018 г. до момента са извършени анализи на шест броя проби за качеството на питейната вода от централното водоснабдяване в Асеновград. Не са открити отклонения по показател „нитрати“.

За същия период са осъществени изследвания на пет проби от местни обществени водоизточници. Леки отклонения по показател „нитрати“ са установени именно във водата от „Конската чешма“, при последната проба – от 06.08.18 г. Резултатът от лабораторните изследвания е отчел 54 mg/l, при максимална стойност 50 mg/l. Наличието на нитрати над нормативно определените максимални стойности не е обичайно за района на Асеновград. Лекото им завишение от конкретния водоизточник би могло да се дължи на недостатъчно водочерпене от него, обясниха за Actualno.com от Регионална здравна инспекция-Пловдив. От там посочиха, че нитратите сами по себе си не са токсични. В случаите, когато се полза единствено вода с доста високо съдържание над максималните допустими стойности на този елемент, би могло да бъде опасно за здравето на бебета и малки деца.

Точно 22 пъти са измити улиците в Асеновград за пет месеца

Точно 22 пъти са измити улиците на Асеновград в рамките на последните пет месеца – от началото на април до края на август. Общата...

Риск за човек представляват нитрити и нитрозамини, които се образуват от нитратите при попадането им в организма. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. Самото то е неспособно да пренася кислорода до органите и тъканите, вследствие на което се развива състояние, известно като метхемоглобинемия. Характерно за него е посиняване на кожата и лигавиците. Ползването само на вода с високо съдържание на нитрати, и то продължително време, може да доведе до развитие на алергия, нарушение функциите на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система. В последните години съществуват научни данни, че консумацията на храна и вода с повишено съдържание на нитрати, всъщност, не води до съществен здравен риск. От извършения контролен мониторинг, по отношение качеството на питейната вода от „Конската чешма“ в Асеновград, е установено отклонение и по показател „Коли титър“. Отчетеният лабораторен резултат е със стойност 10 кубични сантиметра, при минимално изискване – в повече от 30 кубични сантиметра.

Установеното отклонение по показател „Коли титър“ е основната причина за издаване на предписание от Регионална здравна инспекция-Пловдив към Община Асеновград за поставяне на трайна маркировка „Водата е негодна за пиене“ от чешмата, до нормализиране на стойностите. Предстои взимане на проба за повторен анализ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com