"Мяукане" - ритуалът, който се грижи за брачното щастие

10163

Близо 30 ергени от село Болярци, намиращо се само на няколко километра от Асеновград, макар да е в община Садово, се включиха в обичая „Мяукане“. Той се провежда за поредна година в дните около Богоявление и е единствен по рода си в цялата страна, съобщава кореспондентът на Actualno.com от Асеновград.

Традицията повелява ергенската група да си има тартор, или така наречен „главен котарак“. Тази година той бе 15-годишният Петър Йорданов. „Щафетата“ му бе предадена от дългогодишния тартор Атанас Диновски. В болярския ритуал имат право да участват младежи, навършили 15 години. Горна възрастова граница няма. Условие е участниците да са ергени или неомъжени момичета. Онзи, който се сгоди или ожени през годината, няма право да се включва в обичая занапред.

Петокласници станаха сватбари в час по български език и литература

Петокласници станаха сватбари в час по български език и литература. Нетрадиционният урок се проведе на 18 декември в 76 ОУ „Уилям...

Целта на ритуала „Мяукане“ е да се запознаят младите моми и момци в селото и всеки от тях да си намери половинката в живота. Така, в продължение на няколко часа в село Болярци, наред с виковете на младежите, се чуваше и тътенът от пиротехнически средства. „Три, пет-мяу, хайде, котараци, за момата!”, викаха с пълно гърло ергените, посещавайки девойките от близо 25 къщи. Момците приканваха неомъжените дами да излязат и да ги посрещнат със саморъчно приготвени баници, пити, тутманици, баклави, торти или друга вкусотия, с която да пленят мъжкото сърце.

За да бъдат подготвени момите в дългоочаквания ден, те бяха предупредени още на 4 януари. Тогава със същите възгласи младежите посетиха всяка една къща, като съобщаваха на момичетата, че трябва да наготвят кулинарни изкушения.

За обичая „Мяукане“ си спомнят и най-възрастните жители на Болярци. Те с умиление разказват за изживяването при участието си в ритуала. Често, както в миналото, така и сега, се случва целта на нестандартната традиция да бъде изпълнена - „Маукане“-то да завърши с годеж. За да е истински автентично изживяването и да се спази ритуалът, ергени и девойки бяха облечени в традиционни български носии, характерни за този край на България. Накрая на деня моми и котараци се събраха в центъра на село Болярци. Там специално съставено жури определи кое кулинарно изкушение е най-вкусно. Целта е да стане ясно коя неомъжена млада дама от селото е най-добрата домакиня и кулинарка.

С нелеката задача да оценяват кулинарните произведения на момичетата се нагърбиха няколко от по-опитните котараци, които в продължение на дълги години са „мяукали“. След труден избор и продължителни размишления, с първа награда в кулинарната надпревара от ритуала „Мяукане“ в село Болярци бе отличена Боряна Петрова. Веднага след нея, на второто място се нареди Даниела Велкова. Трета стана Иванка Чинчева. В тази категория, на саморъчно приготвените кулинарни произведения, бе присъдено и четвърто място – за Анелия Теофилова.

Обсъдиха събитията около първата „Сватбена Седмица на модата“ в Асеновград

Дискусия, посветена на модните идеи при сватбите, бе проведена за първи път в Асеновград. Организатор на събитието бе Националната кама...

Наред сред ръчно изработените вкусотии, имаше и закупени такива. Поради тази причина бе отделена и втора категория, наречена „Закупени торти“. Победител тук стана Мариела Лентова. Василена Николова грабна втора награда. Третото място бе отсъдено за Христина Велкова.

Компетентното жури реши да връчи и един отделен приз тази година. За целта бе създадена категория за правени баници и пити. Наградата тук си заслужи Цветелина Йорданова. Така приключи официалната част от обичая „Мяукане“ в село Болярци. А за финал ритуалът продължи неформална обстановка, като кулинарните изкушения на момите бяха опитани от всички присъстващи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com